Mısır cuntası devrimin yıldönümünde kan döktü

Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin 5'inci yıl dönümü kutlamaları sırasında düzenlenen gösterilerde üç kişi güvenlik güçleri tarafından katledildi, 37 kişi de gözaltına alındı

26-01-2016


Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarını bırakmasına neden olan halk ayaklanmasının yıl dönümünde düzenlenen gösterilerde iki kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü 37 kişinin de gözaltına alındığı bildirilldi.

Mısır İnsan Hakları ve Özgürlükleri Koordinasyon Kurulu sorumlusu İzzet Ganim, Giza kentinde 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 14'ü Kahire, 7'si Minya, 6'sı Kalyubiye, 4'ü Dekahliye, 4'ü Şarkiyye, 2 kişi Kefr eş-Şeyh ve el-Buhayra'da olmak üzere 37 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Mısır'ın Giza kentinde hayatını kaybeden kişilerin olduğunu belirten Ganim, "İçişleri Bakanlığı söz konusu kişilerin karşılıklı silahlı çatışmada hayatını kaybettiğini söylüyor ancak ilk veriler bu kişilerin yasadışı bir şekilde öldürüldüğünü doğrular nitelikte" diye konuştu.

Ganim, ülkede bu ay başından itibaren çoğu "gösteriye katılmak, yasaklı örgütlere mensup olmak, 25 Ocak Devrimi yıl dönümüne hazırlık yapmak" suçlamalarıyla 872 kişinin gözaltına alındığını, ayrıca son günlerde henüz kayıtlara geçmeyen gözaltıların da olduğunu ifade etti.

İHVAN MENSUPLARININ ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İDDİASI

Öte yandan Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, güvenlik güçleri tarafından şiddet olaylarına karıştığı gerekçesiyle aranan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) mensup Muhammed Abdulhamid Abdulaziz'in Giza'nın Kirdase semtinde bir dairede çıkan silahlı çatışmada yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

Açıklamada, güvenlik güçleri tarafından şiddet olaylarına karıştığı gerekçesiyle aranan 2 kişinin de Giza'nın "6 Ekim" bölgesindeki bir evde girdikleri silahlı çatışmada öldüğü ifade edildi.

GÜVENLİK GÜÇLERİNDEN AÇIKLAMA

Güvenlik yetkililerinden alınan bilgiye göre, gösterinin bulunduğu bölgeye yakında bir yerde duran güvenlik güçlerine ateş açılması sonucunda karşılık verildi ve silahlı iki kişi etkisiz hale getirildi.

Bunun yanısıra, Kahire’nin kuzeyindeki Şubra El Hayme bölgesinde ve Giza ilindeki İmbaba mahallesinde iki ayrı gösteri düzenlendi. Gösterilerde 30 Haziran 2013 tarihinden sonra yapılan darbe ile azledilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin resimleri taşındı, atılan sloganlarda demokrasinin sürecinin ülkeye geri dönmesi talep edildi. 

Bundan başka, Mısır’ın en büyük illeri olan Kahire ve Giza’da Sıkı güvenlik tedbirleri nedeniyle hareketlilik yaşanmadı.

Menufiye, Şarkiyye ve Mısır’ın Akdeniz kenti İskenderiye’nin bazı bölgelerinde de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) yakın isimlerin katılımıyla küçük çaplı eylemler yapıldı. Eylemlere katılımın oldukça sınırlı olduğu gözlemlendi.

İhvan henüz olaya ilişkin açıklama yapmadı.

Etiketler : #Mısır   #cuntası   #devrimin   #yıldönümünde   #kan   #döktü   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN