Mezhep ateşinin fitilini Rand Corporation yaktı

Mezhep çatışmasının fitilinin ABD’de yürütülen gizli çalışma ile yakıldığı ortaya çıktı. Bugün olanlar Rand Corporatıon'ın raporunda gizli...

05-01-2016


Suudi Arabistan’ın Cumartesi günü terörist suçlamalarıyla idam ettiği 47 kişi arasında olan Şii din adamı Nimr Bakır en-Nimr’in idamıyla Ortadoğu'da yeniden tırmanan etnik ve mezhepsel çatışma riskinin ABD’nin“mezhep savaşlarını” zinde tutma politikasının bir parçası olduğu ifade ediliyor. ABD’nin stratejik araştırma kuruluşu olan Rand Corporation 2003 ve 2008 yılında hazırladığı raporlarda, İslam dünyasının geleceğinde kanlı iç savaşların yaşanacağına dair detaylar sunmuştu.

Kanlı iç savaşlar...

Rand Corporation 2003 yılında hazırladığı raporunda İslam coğrafyalarındaki etnik ve mezhepsel olaylara ilişkin çarpıcı bilgiler yer almıştı. Çalışmada İslam dünyasının geleceğinde kanlı iç savaşların yaşanacağına dair detaylar sunulmuş ve özellikle Şii-Sünni çatışmaları üzerinde durulmuştu.

ÇATIŞMANIN TEMELLERİ...

RAND Corporation, 2008 yılında hazırladığı raporla da İslam ülkelerindeki etnik ve mezhepsel olayları incelemeye devam etmiş ve “Uzun Savaşın Geleceğinin Gelişimi”başlıklı raporda, ABD’nin Şii-Sünni çatışmasından faydalanması öngörülmüştü.

2015 yılında Human Rights Watch Watch’in hazırladığı raporun da Şii ve Sünni çatışmalarına vurgu yapılması, mezhep çatışmalarının temellerinin nasıl hazırlandığını tüm gerçekliğiyle gözler önüne serdi.

ETNİK VE MEZHEPSEL GRUPLAR ABD TARAFINDAN YAKINDAN İZLENİYOR

RAND Corporation 2003 yılında hazırladığı “11 Eylül Sonrası İslam Dünyasında ABD Stratejisi”, (U.S. Strategy in the Muslim World After) raporu İslam coğrafyalarındaki etnik ve mezhepsel olaylara ilişkin çarpıcı bilgiler yer alıyor. Çalışmada İslam dünyasının geleceğinde kanlı iç savaşların yaşanacağına dair detaylar sunuluyor.

567 sayfa olan çalışmada ABD’nin İslam dünyasında varlığını sürdürmesi ve yeniden yapılandırma stratejisi hakkında siyasi ve askeri projeler yer alıyor. Raporda özellikle Şii-Sünni çatışmaları üzerinde duruluyor. Müslüman ülkelerinin büyük çoğunluğunun Sünni olduğu belirtildiği çalışmada hangi gruplarla işbirliği yapılacağına dair öneriler de sıralanıyor. Özellikle Suudi Arabistan’daki Şiilerin İran’dan uzaklaşması konusunda ilerideki yıllarda çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

SÜREKLİ Şİİ VE SÜNNİ İNTİKAMLARI VURGULANIYOR

RAND Corporation, 2008 yılında hazırladığı rapor ABD’nin Ortadoğu’daki politikasının geleceğini de ortaya koyuyor. Raporda, Şii-Sünni çatışmasından faydalanılması öngörülüyor. Raporda tarafların harekete geçirilerek çatışmalarının yoğunlaştırılması üzerine duruluyor.

Bu çerçevede hazırlanmış bir diğer rapor ise dünyanın en çok tanınan sivil toplum kuruluşlarından olan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) hazırladığı“Özgürleştirmenin Ardından Yıkım” başlıkla çalışma. 2015 yılında hazırlanan bu raporda da Ortadoğu’daki mezhepsel gelişmeler vurgulanıyor. Çalışmada ayrıca sürekli Şiiler ve Sünnilerin birbirlerinden intikam alacakları vurgulanıyor.

Haber ajanslarına da servis edilen raporda öncelikle ABD Hava Kuvvetlerinin saldırıları ve Irak ordusu tarafından düzenlenen harekatın ardından Ömerli’ye giren Şii milislerin Sünni Müslümanlara ait evleri ateşe verdiği dikkatlere çekilmek isteniyor. Şiilerin sürekli Sünnilerden intikam alma yönünde adım atacakları bilinçli olarak ifade ediliyor. Raporda yer alan uzman olarak belirtilen kişilerin ise bu saldırılar sonucu Sünnilerin terörize edilerek Şiilere karşı sert ayaklanma başlatacağını vurgulaması mezhep çatışmalarının temellerinin nasıl hazırlandığını tüm gerçekliği ile gözler önüne seriyor.

(Abdullah Özbay - Milli Gazete)

Etiketler : #Mezhep   #ateşinin   #fitilini   #Rand   #Corporation   #yaktı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN