Mazlum-Der'den "El Kaide" kılıflı hukuksuzluğa tepki

Mazlum-Der İstanbul Şubesi, El-Kaide operasyonu adı altında Güngören çevresindeki bir grup Müslümanın mağdur edilmesi ile ilgili bir açıklama yaptı.

08-09-2008


İslam ve Hayat

Mazlum-Der İstanbul Şubesi, El-Kaide operasyonu adı altında Güngören çevresindeki bir grup Müslümanın mağdur edilmesi ile ilgili bir açıklama yaptı. Mazlum-Der adına avukat Kaya Kartal, son dönemlerde haksız gözaltı ve tutuklamalarla tekrar gündeme gelen, "El-Kaide operasyonu" kılıflı sindirme çabalarıyla ilgili tepkisini dernek merkezinde yaptığı açıklamayla dile getirdi. Kamuoyunun, ABD'nin de dayatmasıyla, son dönemlerde sistematik olarak haksız gözaltı ve tutuklamalarla meşgul edildiğinin vurgulandığı açıklamada "Dindar insanlar, geçmiş dönemlerde İbda-C, Hizbullah, İslami Hareket gibi grup ve cemaatlerin üyesi olmak iddiasıyla haksız yere gözaltına alınıp tutuklanırken veya mahkûm edilirken, son dönemlerde el-Kaide üyeliği iddiasıyla çok rahat bir şekilde gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadırlar" ifadelerine yer verildi.

Mazlum-Der'in resmi internet sitesinde yer alan açıklamada şöyle denildi:

"Bu kanunsuzluk ve hukuksuzluk zincirinin son halkası, Güngören çevresinde bulunan ve aynı mahallede oturan, çoğu esnaf olan kişilerden oluşan, toplam 22 kişinin gözaltına alınıp 12 kişinin tutuklaması ile devam etmiştir. Keyfi gözaltı ve tutuklamalar o kadar ileri gitmiştir ki birbirine zıt siyasi tarzları ve üslupları olan insanlar bile aynı örgüte üye olmaktan ötürü tutuklanmışlardır.

El-Kaide düşüncesi ve pratiğini hem yazdığı yazılarla hem de yaptığı toplantılarla sürekli eleştiren insanlar bile el-Kaide’ye üye olmak iddiasıyla sorgulanıp tutuklanmıştır. Bu insanlardan birisi de HAK-DER (Haznedar Kültür ve Dayanışma Derneği) eski başkanı ve üyesi olan, Ezher Üniversitesi mezunu, mütercim, araştırmacı yazar Ali Rıza Akgün’dür.

Bu tür uygulamaların artması, toplumun inançlarından ve faaliyetlerinden dolayı cezalandırılmak istendiği yönünde bir kanaatin oluşmasına neden olmuştur. İnsanların din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve kanaat hürriyeti, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ve örgütlenme hakkı son yapılan operasyonlar ile ciddi şekilde yara almıştır. Vatandaşların dini/sosyal ve kültürel faaliyetleri El-Kaide adına yapılan militan kazanma çalışmaları gibi sunularak temel haklar hukuka aykırı bir şekilde engellenmektedir.

Gözaltına alınan kişilerin somut olarak neyle suçlandıkları, hangi eylem ya da eylem girişiminden sorumlu tutuldukları halen bilinmemektedir. Bu operasyonun da diğer birçok operasyon gibi baskı ve sindirme amaçlı, gözdağı vermeye yönelik bir girişim olduğunu düşünüyor ve bu tür keyfi muamelelerin devam etmemesi gerektiğini yüksek sesle tekrar ediyoruz. Türkiye insanı hürriyet ve güvenlik ikileminde hukuka değer verilmesini talep etmektedir. Çünkü hukuk bir gün herkese lazım olacaktır."

Etiketler : #MazlumDer'den El   #Kaide   #kılıflı   #hukuksuzluğa   #tepki   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN