Mavi Marmara Davası'nda yakalama talepleri incelenecek

Mavi Marmara'ya saldırı davasında mahkeme, 4 sanık hakkında yakalama ve kırmızı bülten çıkarılması taleplerinin değerlendirilmesine karar verdi.

11-10-2013


İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine Akdeniz'in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin yargılandığı davanın duruşmasında, müşteki sıfatıyla ifade veren avukat Cihat Gökdemir, gemiye yapılan saldırıyı anlatarak, "Saldıran askerler arasında çok iyi derecede Türkçe bilen maskeli 10-15 kişi vardı. Bunların Türkiye'de yaşadıklarını düşünüyorum. Türkiye'de yaşayan bu kişilerin bulunarak Türkiye vatandaşlarına yaptıkları bu kötü muamelenin hesabı hukuken sorulmalıdır" diye konuştu.
 
Müştekilerden kameraman Recep Çal da İsrail askerlerinin kendilerine ''buzdolabı'' işkencesi diye bilinen helikopterle işkence yaptıklarını dile getirerek, buldukları her fırsatta askerlerin kendilerine saldırdığını ve işkence yaptıklarını kaydetti.
 
Müşteki Mustafa Öztürk ise saldırı esnasında çekim yapmaya çalıştığını, bu sırada yakalandığını ve askerlerin kamerasını yere çarpıp kırdıklarını belirtti.
Askerlerin, yakalandıktan sonra karın boşluğuna ve göğsüne vurduğunu anlatan Öztürk, ''Askerler hepimizi dizdiler, ellerimizi sert bir şekilde bağladılar. Genç, yaşlı demeden hareket eden herkesi darp ettiler'' dedi.
 
"SALDIRI SIRASINDA HER TARAFIMIZDAN MERMİLER GEÇİYORDU"
 
Saldırı sırasında Mavi Marmara gemisinde bulunan sinema oyuncusu Sinan Albayrak, Gazze'ye yerleşmek niyetiyle gittiğini belirterek, saldırı anını şöyle anlattı:
 
''Saldırı sırasında her tarafımızdan mermiler geçiyordu. Bulunduğumuz yerin arkasındaki metal duvarlar delik deşikti. Biz gemide yukarı çıkarken, şehitlerin olduğu kattan mütemadiyen aşağıya doğru ateş açıldığını gördük. Askerlere yaralılarımızı teslim etmek istediğimize dair uzun süre anons yapıldı ve cevap alınamadı. Ömrümün en güzel yolculuğunu Mavi Marmara'da yaptım. Kimse İsrail'in böyle bir zulme kalkışacağını düşünmemişti.''
Söz alan müşteki avukatlarından Cüneyt Karaman, sanık olmadan yargılamanın yapılamayacağını belirterek, sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartılmasını ve İnterpol'e bu durumun bildirilmesini talep etti.
 
Avukatların taleplerinin alınmasının ardından duruşmaya ara verildi. Verilen aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Ashknazi'nin de aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında yakalama ve kırmızı bülten çıkarılması taleplerini, sanıkların eksik kimlik bilgileri ile bu kişilere gönderilen tebligatın ulaşıp ulaşmadığına dair evraklar geldikten sonra değerlendirilmesine karar verdi.
 
Heyet, 16 mağdur ve müştekinin suçtan zarar görme ihtimallerine karşı davaya katılma taleplerini kabul ederek, duruşmayı 27 Mart 2014'e erteledi.
 
(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Mavi   #Marmara   #Davası'nda   #yakalama   #talepleri   #incelenecek   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN