06-05-2010 16:05

Vakit`e 312 General için ağır ceza

312 general, Anadolu Vakit Gazetesi`nde 25 Ağustos 2003 tarihinde yayınlanan `Onbaşı Bile Olamayacakların General Olduğu Ülke` başlıklı köşe yazısı nedeniyle, gazete sahibi, sorumlu müdürü ve eski RTÜK üyesi Mehmet Doğan aleyhine tazminat davası açmıştı. Anadolu`da Vakit Gazetesi’ne her bir davacı için 2 bin TL toplamda 624 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

Vakit`e 312 General için ağır ceza

Eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile eski 4 kuvvet komutanının da aralarında bulunduğu 312 general, Anadolu Vakit Gazetesi'nde 25 Ağustos 2003 tarihinde yayınlanan "Onbaşı Bile Olamayacakların General Olduğu Ülke" başlıklı köşe yazısı nedeniyle, gazete sahibi, sorumlu müdürü ve eski RTÜK üyesi Mehmet Doğan aleyhine tazminat davası açmıştı.

Söz konusu dava bugün karara bağlandı. Anadolu'da Vakit Gazetesi’ne her bir davacı için 2 bin TL toplamda 624 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

Konuyla ilgili kararı Haber 7’ye değerlendiren Ali İhsan Karahasanoğlu gazete sahibi ve sorumlu müdürü dahil olmak üzere 312 generalin her biri için 2’şer milyar toplam 624 milyar para cezası verildiğini söyledi.

Karahasanoğlu, Yargıtay’ın daha önce mahkumiyet kararını “davası olup olmadığı ve Mehmet Doğan’ın gerçekten yazıp yazmadığı” bilgisinin tam olarak incelenmesi için bozduğunu ve yeniden mahkemeye gönderdiğini hatırlattı.

Karahasanoğlu, mahkemenin yazıyı “Mehmet Doğan yazdı mı, yazmadı mı?” sorusunun cevabı için birkaç kere bilirkişiye yolladığını ve sonuçta “Doğan’ın yazmadığına” ya da “yazdığına dair kesin bir belge bulunamadığına” hükmettiğini söyledi. Karahasanoğlu, henüz kararı çıkmamış bir de ceza davaları olduğunu dosyayı usulen inceleyen hakimin dosyayı istemeye gerek duymadığını bildirdi.

Mahkemenin Mehmet Doğan hariç gazete sahibi ve sorumlu müdürü hakkında 312 generale birden her birine ayrı ayrı 2 şer milyar manevi tazminata mahkum ettiğini ve rakamın faizi ile birlikte ödenmesine hükmettiğini açıkladı. Cezanın faizi ile birlikte  1,5 milyonu (1,5 trilyon) bulduğunu söyleyen  Karahasanoğlu temyiz sürecinin olduğunu da ekledi.

DAVA KONUSU

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un da aralarında bulunduğu 312 general, Asım Yenihaber imzasıyla yayımlanan ''Onbaşı bile olamayacakların general olduğu ülke'' başlıklı köşe yazısında kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla Anadolu'da Vakit Gazetesi ve eski RTÜK üyesi Mehmet Doğan aleyhinde 624 bin TL'lik manevi tazminat davası açmıştı.

Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi, her bir davacı için 2 bin TL olmak üzere toplam 624 bin TL'nin, Nuri Aykon, Harun Aksoy ve Mehmet Doğan'dan (Asım Yenihaber) müştereken tahsiline karar vermişti.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin bu kararını, eksik inceleme gerekçesiyle bozmuştu.

(Kaynak: Haber 7)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !