01-12-2011 21:35

İnternet bağımlılarına `Bakırköy` yolu

Türkiye`de ilk kez internet bağımlılarının tedavi edilebileceği bir klinik açıldı. İstanbul`da açılan klinikte bağımlılık sorunu çözülüyor.

İnternet bağımlılarına `Bakırköy` yolu

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi (BRSHH) bünyesinde açılan İnternet Bağımlılığı Polikliniği’nde internet bağımlısı kullanıcılar tedavi görüyor.

İnternetin aşırı kullanımı; kullanıcıların aile ilişkilerinde ve sosyal ilişkilerde bozulma, öğrencilerde derslere katılımının azalması, okuldan uzaklaşma, işyerlerinde iş veriminin düşmesi, işten ayrılma, yeme – içme gibi günlük yaşam aktivitelerin ihmal edilmesi, obezite, yorgunluk, yaygın beden ağrıları gibi yıkıcı sonuçlara yol açıyor. Sorunlu internet kullanımı psikiyatrinin en yeni ilgi alanlarından biri haline gelirken, ülkemizde genç nüfusun yüksekliği ve internet kafelerin kontrolsüzce yaygınlaşmış olması, henüz yeni tanımlanmakta olan hastalık için oldukça uygun bir zemin oluşturuyor.

Hastalığın tedavisi için ülkemizde yaygınlaşan kliniklere bir yenisi daha eklendi. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları E.A. Hastanesi (BRSHH) bünyesinde açılan İnternet Bağımlığı Polikliniği hizmet vermeye başladı.

İnternet Bağımlılığı Polikliniği, uyguladığı tedavi yöntemleriyle internet kullanımını tekrar kişinin kontrolü altına alabilmesini hedefliyor ve bağımlılıkla ilgili bilgilendirme yapıyor. Poliklinikte, chat ve sosyal medya bağımlılarından, online alışveriş meraklılarına, cinsel içerikli site tutkunlarından, saatlerce bilgisayar oyunu oynayanlara, kadar yetişkin, kadın/erkek, ergen, çocuk birçok kişi tedavi görüyor.

İnternet Bağımlılığı: Modern Çağın Hastalığı

İnternet  kullanımının artmasıyla birlikte internet bağımlılığı problemi de psikoloji ve psikiyatrinin odak noktasında yer almaya başladı. Genç nüfusun çok olması  ve internet bilinçsiz ve uıygunsuz kullanımı , yeni tanımlanan ‘internet bağımlılığı’na zemin oluşturuyor.

İletişimi artırmak ve bilgi paylaşımını kolaylaştırmak için geliştirilen internet, zaman içinde tahmin edilenin üzerinde  yaygınlaşırken, bazı kullanıcılar internet kullanımını kontrol  edemeyerek iş, sosyal ve özel alandaki işlevselliklerinde sorun yaşamaya başladılar. İnternet kullanımındaki artış, bu kişiler için problemli  kullanıma, hatta “bağımlılığa” dönüştü.

İnternetin  kullanımıyla ilgili aşırı zihinsel meşguliyet, kullanımı sınırlama ve kontrol etmeyle ilgili tekrarlayıcı  düşünceler, internet girme isteğini  durduramama, işlevselliğin çeşitli düzeylerde bozulmasına karşın internet kullanmayı sürdürme, giderek artan sürelerde internette zaman geçirme, kullanma olanağı bulunamadığı zaman arama ve aşerme gibi davranışlar, internetin patolojik  ve kötü kullanımıyla ilgili sorunlar olarak dikkat çekiyor.

İnternet Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

Dünyada internet bağımlılığının yaygınlığının yüzde 1,5-8,2 arasında değiştiğine, kültürler arasında internet bağımlılığı sıklığının farklı seviyelerde seyrettiğine dikkat çekilen çalışmada; sosyal fobi, manik depresyon, anksiyete bozuklukları, utangaçlık, içe dönüklük, kişilik bozuklukları ve dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğunun internet bağımlılığında en sık rastlanan psikiyatrik tanılar olduğu kaydedildi.

Çalışmaya göre, internet bağımlılığının tedavisi için ağırlıklı olarak psikoterapi ve bazı farmakolojik girişimleri içeren çözümler önerilirken, tedavide alkol ve madde bağımlılığı ve kötüye kullanımıyla klinik benzerlikleri göz önünde bulundurularak benzer tekniklerden yararlanılıyor.

Türkiye’de de internet bağımlılığı giderek daha önemli bir sorun haline geliyor. Genellikle aşırı internet kullanan kişilerin aileleri aracılığıyla psikolog ve psikolojik danışmanlara başvuru yapılırken, önümüzdeki yıllarda bu sorunun ülkemizdeki psikiyatri pratiğinde daha çok yer alacağı öngörülüyor.

İnternet bağımlılığının psikopatolojisi, değerlendirilmesi ve kanıta dayalı tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için standardize edilmiş, geniş ölçekli yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.

(İslam ve Hayat / Dünya Bülteni)

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !