04-04-2013 07:33

İktibas Dergisi Nisan sayısı çıktı

İktibas, 2013 Nisan sayısı `MÜSLÜMANIN KİMLİK SORUNU OLABİLİR Mİ?` manşeti ile okurlarıyla buluşuyor.

İktibas Dergisi Nisan sayısı çıktı

Derginin bu ayki yorum bölümünde Abdullah Pamuk ÇÖZÜM SÜRECİNDE İMKANLAR-Provokasyonlar ve "Etki Ajanlığı" konusunu işliyor. Bölgemizde ve yaşadığımız ülkede yaşanan değişim sürecinde "üretilmiş Kürt sorunu" nun çözümü noktasında, süreç içersinde yaşanan kırılmaları ve Oslo sürecinin öncesi ile sonrasında yaşanan olumsuzlukları gündeme taşımış.

İmralı görüşmeleri ile yeniden başlayan çözüm sürecinde olumlu sonuçlara yaklaşılırken, bu oluşumdan sistem-içi mücadelede bazılarının da rahatsızlık duyabileceğinin de dikkate alınması gerektiği vurgusuyla, çözüm sürecinde provokasyonlar ve etki ajanlığı tartışmalarına yönelik ciddi yönelimlerin, tartışmaların olduğunu belirtikten sonra, bu çözüm sürecinde laik demokratik Türkiye Cumhuriyetindeki paradigma gereği olan bu değişimin biz Müslümanları aldatmamalı, yanıltmamalı uyarısında da bulunuyor.

Kavram bölümünde ise, Kur'anın toplumsal yapımızı tanımlamada kullandığı kavramlardan biri olan ÜMMET konusu işlenmektedir.

Düşünce bölümünde ise Atasoy Müftüoğlu'nun "AHLAKI KAYGILARI OLMAYAN BİR DÜNYA" yazısı ön planda, Müftüoğlu, dünyanın, hayatın, tarihin, zorla/zorbalıkla/barbarlıkla dönüştürüldüğü, büyük adaletsizlikler ve zulümler çağında, Müslümanlar olarak, hepimizin, bilinçli bir öfkeyi eyleme dönüştü­rebileceğimizi ve karşı karşıya bulunduğumuz bu aşağılayıcı ötekileştirmeler karşısında ahlaki öfkeyi yükseltememek vicdani körlük anlamı­na geldiğini belirten yazısında. Tarihe, tarihsel gelişmelere nüfuz etmekte geç ve kayıtsız kaldığımız için, bu geç kalmışlığın ve kayıtsızlığın ağır sonuçla­rına katlanıldığını, belirtmektedir.

Dergiye ayrıca " Kur'an'ın Etnik Yapılara Yaklaşımı" yazısı ile Hüseyin BÜLBÜL, A.Araf ARAT'ın "Ümmet Olamayan Coğrafyanın Kur'an'la İmtihanı", "Neoliberalizmin Eğitim Üzerindeki Etkileri" yazısı ile Murat KİRİŞCİ, "Ulusal Kimlik" ile Hikmet Ertürk, "Zihinleri Uyuşturan Ulusculuk İlleti" yazısı ile Mustafa Bozacı ve ayrıca Aykut Akça, A.Burak BİRCAN, Osman Coşkun, Sadettin Merdin ile Mustafa Büyüksoy da yazılarıyla katkıda bulunuyorlar.

YORUMLAR
  • fatma   06-04-2013 10:05

    Sn.Harun, eski yazıları kastediyorsanız, dediğiniz sitelerde mevcut, orada bulabilirsiniz. Yeni yazı ise, gönderilir gönderilmez yayınlanacaktır inşaallah. Son zamandaki yoğunluklar nedeniyle, böyle bir gecikme hasıl oldu. Üniversitenizde ortak ders yapan bir grup arkadaşınız bana ulaştılar, onlarla irtibata geçebilirisiniz inşaallah. Selamlar.

  • harun - boğaziçi kampüs   04-04-2013 12:29

    iktibas yazarlarınızdan fatma ceren kardeşin yeni yazılarını sitenizde okumayı istiyorum.önceden bu sitenizdede olduğunu biliyordum.kendisine ulaşabilirmiyim.yazıları artık yayınlanmayacakmısnız.selam ederim.