03-03-2007 11:27

HAKSÖZ, SÖZÜNÜ SÖYLEMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Nisan’da 17. yılına girecek olan Haksöz’ün Mart sayısının manşeti 28 Şubat’a ayrılmış.

HAKSÖZ, SÖZÜNÜ SÖYLEMEYİ SÜRDÜRÜYOR

HAKSÖZ, MART SAYISINDA “POSTMODERN TALAN DÖNEMİ”Nİ ELE ALIYOR

Nisan’da 17. yılına girecek olan Haksöz’ün Mart sayısının manşeti 28 Şubat’a ayrılmış: “28 Şubat Hukuksuzluğu 10. Yılında: Korku İktidarı Korkularla Aşılamaz!” Militarizmin ülke üzerinde estirdiği korku rüzgarına kapılmanın kader olmadığı işlenen gündem yazısı militarist zihniyeti teşhir eden ilkeli ve tutarlı çabalar içerisinde olmanın gerekliliğine vurgu yapıyor.

Bahadır Kurbanoğlu da Müslümanları getirmiş olduğu noktadan hareketle 28 Şubat’ı ele alarak darbe sürecine direnememenin doğurduğu tutumları yorumluyor.

Av. Mehmet Alagöz, Haksöz’de yayınlanan ilk yazısında TCK 301. maddeyi konu ediniyor ve madde üzerindeki tartışmalara değiniyor. Maddenin içeriğini irdeleyen Alagöz, maddeyi değiştirmek değil, tümüyle kaldırmak gerektiğini vurguluyor. escort buca

Kapağa da taşınan diğer bir konu olarak da İLKAV hakkında açılan kapatma davasını Mehmet Pamak değerlendiriyor. Başta Başbakan Yardımcısı ve Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı M. Ali Şahin olmak üzere, kapatma davasının açılması sürecine katkıda bulunanları da teşhir eden Pamak, yazısını İLKAV’ın asla susmayacağı vurgusuyla tamamlıyor. Yayınlanan Özgür-Der bildirisinde ise davanın görüleceği 8 Mart’ta sessiz kalmamak çağrısına yer veriliyor.

Hak-Par davasında verilen cezaları değerlendiren Rıdvan Kaya ise bu cezaların aslında Kürt kimliğinin mahkum edilmesi şeklinde okunması gerektiğini vurguluyor ve Siyasi Partiler Yasası’nın siyasete olan tahammülsüzlüğünü gözler önüne seriyor.

Uzun süredir yazılarını göremediğimiz Yılmaz Çakır ise “14 Şubat Sevgililer Günü” diye ifade edilen gün üzerinden muhafazakar dejenerasyonu ironi bir üslupla ele alıyor.

Oktay Altın, Filistinlilerin “Aksa Tehlikede!” sloganından da hareketle Siyonist İsrail’in Mescid-i Aksa’yı yıkma girişimlerini ve Filistin direnişinin mücadele örnekliğini konu edinirken dergide Siyonist Başbakan Ehud Olmert’in ziyaretine karşı gerçekleştirilen protestolara il il yer veriliyor.

Geçtiğimiz günlerde Mazlumder’in davetlisi olarak İstanbul’a gelen Heyet-i Ulema’dan Amir el-İgaidi ile Irak üzerine gerçekleştirilen bir röportaja da yer veren Haksöz’de, Jenna Reinbold’un Seyyid Kutub’un “radikal cihad” üzerindeki etkisine değinen (çeviri) yazısını da okuyabilirsiniz.

Her sayıda Kur’an çalışmalarına yer veren Haksöz’ün bu sayısında üç adet yazıya yer veriliyor. Bahadır Tok, Müslümanların “kutsal”la ilişkilerini değerlendirirken İbrahim Sarmış, “ruh” kavramının Kur’an’daki karşılığını konu ediniyor. Kur’an Temelli Hayat Dersleri serisinin dördüncüsü ise iman-amel bütünlüğü konusuyla Şükrü Hüseyinoğlu tarafından kaleme alınıyor.

Resmi ideoloji kıskacındaki eğitim sistemi tahlillerine yer vermeye devam eden Haksöz’ün bu sayısında din eğitimiyle ilgili iki yazıya yer veriliyor. Beytullah E. Önce okullarda okutulan din kitapları üzerindeki analiziyle birlikte Mustafa Aldı’nın devletin araçsalcı din eğitimi politikaları ilgiyle okunabilir.

26 haftadır Van’da başörtüsü eylemlerini sürdüren Van Başörtüsüne Özgürlük Platformu’ndan Fuat Değer’le yapılan röportaj başörtüsü eylemlerinin anlamı ve platformun Vanlı Müslümanlar nezdindeki değerini ortaya koyuyor. Murat Ayar ise son zamanların başat gündemlerinden “küresel ısınma”yı ve bu felakete karşı yapılabilecek basit önerileri ele alıyor.

İLKAV’ın “Kürt sorunu” panelinden öne çıkan notların da aktarıldığı dergide iki de şiir yer alıyor. Bünyamin Doğruer ve Cankat Kaplan’ın şiirlerinin yanı sıra edebiyat sayfasında yine Doğruer’in umut ve direnç konulu denemesi okunabilir.

Dergide bir okuyucu mektubuyla birlikte, Can

Pendik Cilingir

Özbilen’in F tipi’nden gönderdiği ve F tipi cezaevlerindeki yeni düzenleme ve “tecrit”i tartışan mektubuna da yer veriliyor.

İrtibat Tel: 0212. 524 10 28

www.haksoz.net

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !