Anadolu Gençlik`in yeni sayısında yardım dernekleri mercek altında
Anadolu Gençlik Dergisi son sayısında insani yardım çalışmalarını farklı bir gözle ele alıyor.
9. yılına giren Anadolu Gençlik Dergisi yeni yayın döneminin ilk sayısında insani yardım derneklerini konu ediniyor. Türkiye’de sayıları binleri bulan yardım derneklerinin yardımlaşmayı teşvik etmekten ziyade iktidarın uyguladığı sadaka ekonomisine aracı olduğunu iddia eden dergi, bu organizasyonların halkın adaletsizliklere, haksızlıklara karşı tepkilerinin eritildiği örgütlenmeler haline dönüştüğünü yazıyor. Ülkede yaygınlaşan yoksulluğa, ağırlaşan geçim sıkıntısına karşın bir torba kömür, bir çuval patatesle sosyal adaletin gerçekleştirilemeyeceğinin altını çizen dergi, Şükrü Hüseyinoğlu’nun konuyla ilgili “İslami mücadeleden bağımsız insani yardım sadra şifa değildir” başlıklı yazısını kapak yapmış.
IMF talimatlarının dışına çıkamayan hükümetin, küçük yardım paketleriyle halkı avuttuğunu yazan dergi, insanca bir hayatın yolunun dilenmekten değil, direnmekten geçtiğini vurguluyor.
Genel Yayın Yönetmeni Feyzullah Gültekin’in koordinatörlüğündeki ekibin çıkardığı dergi, siyasetten sanata, gelenekten kültüre, mizaha, kitaptan gündelik hayata kadar birçok alanda söz söyleme becerisi gösteriyor.
Yeni yayın döneminde fark edilir yeniliklerle okuyucusuna ulaşan Anadolu Gençlik, kapak dosyasının yanı sıra Anayasa Profesörü Mustafa Kamalak’la, sivil anayasa ve anayasa değişikliği üzerine yaptığı söyleşiye yer vermiş. Derginin usta yazarlarından D. Mehmet Doğan, “Cumhuriyet Kadını” başlıklı yazısıyla Anadolu kadınının tabii olmaktan çıkarılmış bir yaratık haline dönüştürülmeye çalışıldığını yazıyor.
Umut Bulut, bir piyango bileti üzerinden toplumumuzun sosyo-ekonomik röntgenini çekiyor. Selami Güdener “ihanetin nedeni olmaz, bedeli olur “ diyor.
Derginin yazar kadrosuna yeni katılan Nurettin Şirin, “Aydınlık günlerimize çok kalmadı” başlıklı yazısıyla İslam dünyasının yüreğine su serpiyor.
Geçtiğimiz yılın unutturduklarını hatırlatan Şems Şeyma Sözcü 2008’den 2007’e küçük bir not düşmüş.
Derginin kültür-sanat editörü Necla Ceyhan “Ulus’un dirlik bekleyen ruhu”başlıklı yazısında Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin manevi huzuru Ankara’nın Ulus semtindeki görüntü kirliliğini ele almış.
Derginin, çocuk edebiyatçısı Ayla Abak’ın, hukukî bir takım engelleri mizahî bir dille anlattığı “Sarıda Geçtim Hâkim Bey” başlıklı yazısına yer vererek farklı ifade biçimlerine müracaatla meramını anlatışı, zihnimizde acılı bir gülümseme oluşturuyor.
Alevîlik konusu ve yapılan bazı tartışmalar Ceyhan Tut’un hazırladığı yazıyla değerlendiriliyor.
Tarık Yılmaz Bekler’in, “Ey İman Edenler, İman Ediniz” başlıklı yazısı, İslam ümmetinin bugünü ve dünü üzerine okuyucuyu düşünmeye çağırıyor.
Muharrem Çelik “Karaçiler’in Zalim Sanatı: Dövme” yazısıyla eğitim ve sağlık imkânlarından ve bilincinden mahrum bırakılmış Doğu ve Güneydoğu Anadolu halkının dövmelerle imtihanını anlatıyor.
Farklı bakış açısıyla 9. yayın yılında gelenek haline gelen Anadolu Gençlik Dergisi Ocak sayısıyla, yeni yayın yılında takip edilmeye değer yeniliklerle gündeme yön vereceğinin sinyallerini veriyor. Dergiyle ilgili ayrıntılı bilgi ve dergiye internet üzerinden ulaşmak için www.anadolugenclik.com.tr adresini kullanabilirsiniz.