03-03-2011 07:01

`Zenginleştirdikleri, AKP`nin karşısında; yoksullaştırdıkları destekçisi`

Babahan, AKP döneminde, sanıldığının aksine `Anadolu sermayesi` yerine `İstanbul sermayesi`nin daha da güçlendiğini, servetlerine servet kattığını kaydedediyor ve bu tabloya rağmen, `İstanbul sermayesi`nin AKP`ye karşıtlığının sürdüğünü, daha da yoksullaşan alt ve orta sınıfın ise AKP`ye desteğini sürdürdüğünü belirtiyor.

`Zenginleştirdikleri, AKP`nin karşısında; yoksullaştırdıkları destekçisi`

İslam ve Hayat

Ergun Babahan, Forbes Dergisi'nin son "milyarderler" listesi ve TÜİK'in verileri çerçevesinde AKP dönemindeki zenginleşme - yoksullaşma trendini konu alan ve buradan toplumsal analizlerde bulunan bir yazı kaleme aldı.

Babahan, AKP döneminde, sanıldığının aksine "Anadolu sermayesi" yerine "İstanbul sermayesi"nin daha da güçlendiğini, servetlerine servet kattığını kaydederek, "Türkiye’nin tanıdık, bildik isimleri 8 yılın sonunda servetlerini ciddi oranda artırırken, TÜİK verileri AK Parti’nin gerçek tabanının özellikle geçen yıl itibariyle pozisyon kaybettiğini gösteriyor. Ama sonuca baktığımızda, Türkiye’nin en zengin 100 insanının ağırlıklı olarak AK Parti iktidarından en kibar ifadeyle mutlu olmadığını görüyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Babahan, bu tabloya rağmen, "İstanbul sermayesi"nin AKP'ye karşıtlığının sürdüğünü, daha da yoksullaşan alt ve orta sınıfın ise AKP'ye desteğini sürdürdüğünü belirtiyor. Babahan'ın bu tabloya itirazı olmaması ise bir başka garabet. 

Babahan'ın yazısını iktibas ediyoruz:

Mutsuz milyarderler 

Ergun Babahn / Star
 
Anadolu İhtilali dedik, Anadolu Kaplanları dedik ama hepsi hikaye.

Forbes Dergisi, Türkiye’nin en zengin 100 kişisini açıkladı.

8 yıllık AK Parti iktidarının ardından listenin yukarıdaki tanımları doğrular biçimde yenilenmediğini görüyoruz.

Türkiye’nin tanıdık, bildik isimleri 8 yılın sonunda servetlerini ciddi oranda artırırken, TÜİK verileri AK Parti’nin gerçek tabanının özellikle geçen yıl itibariyle pozisyon kaybettiğini gösteriyor.

Ama sonuca baktığımızda, Türkiye’nin en zengin 100 insanının ağırlıklı olarak AK Parti iktidarından en kibar ifadeyle mutlu olmadığını görüyoruz.

Bu sadece AK Parti’nin yaşam tarzlarını tehdit ettiği algısından kaynaklanmıyor.

Asıl olarak güçlü iktidardan rahatsızlıktan kaynaklanıyor.

Türkiye’nin büyük sermayesi bugüne kadar askeri boyun eğilecek güç, siyaseti yönlendirecek bir oyuncak olarak gördü.

Maddi yardımlar, kişisel dostluklarla iktidarın ekonomi politikalarını belirlediği gibi, ihalelerde, teşviklerde avantaj sağladı.

Bugün böyle bir tablo yok.

İktidarla büyük sermaye arasında ‘seviyeli bir ilişki’ var.

Ancak büyük sermaye, artan servete rağmen, var olan zenginlikten hakkı olan payı alamadığı inancında.

Gelir dağılımında durumu düzelmeyen kesimler ise geleceğin kendisi için daha iyi olacağı inancında.

Şu andaki tabloya bakıldığında bu çelişki gibi görünse de, bu kesimin 8 yıl önceki durumuyla bugünü arasında önemli bir fark olduğu kesin.

Ayrıca sosyal mobilite devam ediyor, eğitimli kesim sınıf atlamaya devam ediyor veya buna yönelik umutları sürüyor.

Bu nedenle, servetleri artan varsıl kesimin AK Parti karşıtlığı artarken yoksulluğu artar görünen alt ve orta sınıfların desteği devam ediyor.

YORUMLAR
  • i.metin   03-03-2011 17:01

    "Bu nedenle, servetleri artan varsıl kesimin AK Parti karşıtlığı artarken yoksulluğu artar görünen alt ve orta sınıfların desteği devam ediyor." güzel tespitlerde bulunmuş,buna celladına aşık olmak deniliyor galiba