Lübnan'da İslam kardeşliğine yakışan kucaklaşma

Hizbullah ile Selefi Hareketi arasında imzalanan anlaşmada, Sünni ve Şiiler arasında birbirini tekfir etme düşüncesine son vermek için ciddi çaba harcanacağı belirtildi.

20-08-2008


Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah ile ülkedeki en büyük Selefi grup arasında tarihi bir anlaşma imzalandı. Hizbullah ile Selefi Hareketi arasında imzalanan anlaşmada, Sünni ve Şiiler arasında birbirini tekfir etme düşüncesine son vermek için ciddi çaba harcanacağı belirtildi. Anlaşma ile Lübnan’da muhtemel fitne ateşinin söndürülmesi ve ihtilaf konularının ulema çerçevesiyle sınırlı tutulmasının hedeflendiği belirtildi. 

İmza töreninde Hizbullah tarafını Hizbullah’ın Siyasi Konsey Başkanı İbrahim Emin es-Seyyid temsil ederken Selefi Hareketi’ni Şeyh Hasan eş-Şehhal temsil etti. Anlaşmanın amacının Müslüman kanının dökülmesini engellemek ve tekfir düşüncesinin önüne geçmek olduğunu ifade eden Eş-Şehhal, anlaşmanın hiç kimseyi hedef almadığını söyledi.

Hizbullah’ın önceki anlaşmaları

Mishel Aun grubuyla yaptığı anlaşma nedeniyle Lübnan’daki Hristiyan çevrelerde önemli bir etki alanı elde eden Hizbullah benzer bir anlaşmayı sünni çevrelerle yapmak için daha önce ilk adımı atmıştı. Bundan bir süre önce Lübnan İslami Cemaat ve İhvanı Müslimin eski sorumlusu eski milletvekili Fethi Yeken’le bir anlaşma yapmıştı. Fakat Fethi Yeken grubuyla yapılan anlaşma siyasi çevrelerde ve medyada yeterince yankı uyandırmadı. Çünkü grup Hizbullah’ın adeta doğal bir müttefiki olarak kabul ediliyor. Ancak Hizbullah’ın üçüncü adım olarak bazı selefi gruplarla yaptığı anlaşma geniş yankı uyandırdı. İmza törenine her iki tarafın önde gelen yetkilileri katıldı. Anlaşmanın öne çıkan en önemli özelliği ise iki taraf arasında bir barış ortamı oluşturmak, müslümanların birbirininin kanını dökmekten vazgeçmesi.

Anlaşmanın içeriğinde neler var?

Lübnan’da dün imzalanan Hizbullah ve Selefi grup arasındaki anlaşmanın öne çıkan maddeleri şunları:

1-     Müslümanın kanı Müslümana haramdır. Herhangi Müslüman bir gruptan diğer bir Müslüman gruba gelecek her türlü saldırı kınanacaktır. Saldırıya maruz kalan grup meşru yollarla kendini müdafa hakkına sahiptir.

2-     Provokatif eylemlerden kaçınılıcaktır.

3-     Bölgede fitne ve fesat çıkarmak isteyen Amerikan-Siyonist Projenin karşısında ortak duruş sergilenecektir.

4-     Sünni ve Şiiler arasında birbirini tekfir etme düşüncesine son vermek için ciddi çaba harcanacaktır.

5-     Hizbullah ya da selefiler herhangi bir zülme maruz kaldığında diğer grup ona destek sağlayacaktır.

6-     Sünni ve şiiler arasında oluşabilecek ihtilaf konularını görüşmek için önde gelen âlimlerden bir komisyon kurulacaktır.

7-     Herkes inancında özgürdür. Hiç kimse bir başkasına kendi düşüncelerini dikte ettirmeyecektir.

8-     Müslümanlar arasındaki fitneye son verilecektir.

(Kaynak: Timeturk)

 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN