Leyla Zana'dan Siyonist rejim avukatlığı

Diyarbakır'da düzenlenen Ortadoğu Kadın Konferansı'nda Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ile Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Politbüro Üyesi Leyla Halid arasında, İsrail- Filistin krizi yaşandı.

31-05-2013


Zana, Leyla Halid adıyla büyüdüklerini belirterek, "Filistin'in devlet olmasını haklarını özgürce yaşamasını istiyorum. Ancak İsrail'in yok edilmesini istemiyorum. Bütün halklar bir arada iç içe yaşamalı birbirini kabul etmeli" dedi. Zana'nın konuşmasına tepki gösteren Leyla Halid,  "Leyla Zana'nın söyledikleri kendi düşüncesidir. Ancak benim söylemlerimden yola çıkarak İsrail ile ilgili bahsettikleri beni kızdırdı. Filistin halkının yanında olması gerekiyordu. Ancak bizim yanımızda yer almadı. Biz her şeye rağmen İsrail'i istemiyoruz" diye konuştu.

Demokratik Özgür Kadın Hareketi'nin (DÖKH) düzenlediği BDP ve DTK'nın da desteklediği 3 gün sürecek olan 1'inci Ortadoğu Kadın konferansı Diyarbakır'da Green Park Oteli'nde başladı. Konferansa BDP'li kadın milletvekillerinin yanı sıra Türkiye, Irak, Filistin, Tunus, Ürdün, Libya, Mısır, Hindistan, Cezayir, Yemen, Pakistan, İran gibi Ortadoğu'daki 25 ülkeden 250 kadın aktivist katılırken, konferansta 8 dilde simultine çeviri yapıldı.

SURİYELİ 14 KADIN GELEMEDİ

Açılış konuşmasını yapan DÖKH aktivisti Fatma Kaşan, konferansı Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan, Sakine Şaylemez anısına düzenlediklerini belirterek, Suriye'den katılması beklenen 14 kadının sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle gelemediklerini söyledi.

DTK Genel Başkan Yardımcısı ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk da, Ortadoğu'nun çeşitli ülkelerinden gelen kadınlarla kendi geleceklerini tartışacaklarını belirterek, "Kendi kaderimizi konuşacağız. Muhafazakarlaşan Ortadoğu'da ya özgürleşeceğiz, ya da köleleşeceğiz. Değişimin yönünü demokrasi ve özgürlükten yana kullanarak değişimi gerçekleştirelim" dedi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak Kürtçe yaptığı konuşmada, "Biz kadınlar olarak Ortadoğu'nun tüm baharını yaşamasını istiyoruz. Bilinmelidir ki Ortadoğu'da kadın başarırsa herkes başarır. Kadın kaybederse herkes kaybeder. Kadının özgürlüğü demokratik bir geleceğin teminatıdır. Biz kışları bahara çevireceğiz" diye konuştu.

LEYLA HALİD: BÖLGENİN HARİTASI YENİDEN ÇİZİLİYOR

Daha sonra söz alan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Polit Büro Üyesi Leyle Halid şunları söyledi:

"Kadınlar bir araya geldiğinde yer yerinden oynar. Bugün Filistin şehitlerini, Sakine'yi ve diğerlerini anmak ve kucaklamak istiyorum. Bunlar hayatlarını bizim özgürlüğümüz için feda ettiler. Hapishanelerde işkence çektik. Oradan çıktık. Şimdi aktivist olarak hedefimize doğru ilerliyoruz. Bu bölge bugün fırtınalarla karşı karşıyadır. Biz halkımızın bir parçasıyız. Halklarımız zulümle karşı karşıya. Bu konferansın tabanı siyasi bir tabandır. Dolayısıyla biz bu konferansa şu gözle bakmaktayız. Bölgenin haritası yeniden çiziliyor. Siyonist İsrail'i Filistin topraklarından yok etmeliyiz. Burada Emparyalist planlama nedir. Onların yaltakçıları neler yapmaktadır. Kadınlar olarak bu plana karşı gelmeliyiz. Kadın olarak birleşmeliyiz. Diyarbakır, kadınlarına çocuklarına erkeklerine selam olsun. Onlar bir tarih yazdılar. Bu yolda ilerleme, atılımlar yaptılar. Bu konferansta söylemleri pratiğe çevirelim. Halkların birliğini gerçekleştirelim."

ZANA: FİLİSTİN YARIM DEVLET

Daha sonra kürsüye çıkan Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Orta Doğu'daki kadınlarının sorunlarının dünyadakilerden farklı olmadığını kaydederek şöyle konuştu:

"Biz Leyla Halid ismiyle büyüdük. Filistin yarım devlet, Mısır devlettir. Tunus, Cezayir işgalci güçlerden kendilerini kurtararak özgürleşti. Şunu soruyorum Kürtler niye bu ülkelerin kadınlarının akıllarına gelmedi? Nasıl ki Arapça Arap'ların diliydi. Kürtçe de bizim dilimizdi. 40 milyon insan nasıl oluyor da bu coğrafyada yaşıyor ve hiçbir şeye sahip değil. Kendi diliyle eğitim görmesi yasak. Yüz yıl böyle geçmiş. Ortadoğu'daki devrimciler hiçbir soru sormadı. Niye biz bunlarla köprü kurmayalım. Biz devrimciyiz diyoruz. Bizim devrimci bakışımız burada ayrılıyor. En büyük devrim insan zihniyetinin değişmesidir. Irkçılıktan uzaklaşmak. Filistin sorunu yüreğimizi burkan bir sorundur. Köprüler kuracaksak birbirimizin varlığını kabul edeceğiz."

İSRAİL GERGİNLİĞİ

Leyla Halid'in konuşmasından yola çıkarak bir fotoğraf ortaya koymak istediğini anlatan  Zana, "Filistin'in devlet olmasını, haklarını özgürce yaşamasını istiyorum. Ancak İsrail'in yok edilmesini istemiyorum. Bütün halklar bir arada iç içe yaşamalı, birbirini kabul etmeli" dedi.

Konuşmaların ardından Leyla Halid, Zana'nın oturduğu masaya gitmek istedi. Ancak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ve bazı kadın aktivistler tartışma çıkmaması için araya girerek Halid'i sakinleştirdi. Filistinli kadın aktivistler ise Leyla Zana'nın yanına gelerek söylemine karşı tepkilerini dile getirdi.

Konferansa verilen kısa arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Leyla Halid, "Leyla Zana'nın söyledikleri kendi düşüncesidir. Ancak benim söylemlerimden yola çıkarak İsrail ile ilgili bahsettikleri beni kızdırdı. Filistin halkının yanında olması gerekiyordu. Ancak bizim yanımızda yer almadı. Biz her şeye rağmen İsrail'i istemiyoruz" diye konuştu.

Leyla Zana ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "Leyla Halid bir mücadele kadını olmasına rağmen ve bu konferans Kürt kadınları tarafından yapılmasına rağmen, ağzından tek bir Kürt kelimesi çıkmadı. Ben buna tepki gösterdim. İsrail'in Filistin işgaline karşıyız. Ancak, Her iki halkın iç içe yaşamasından yanayız. Neden tepki gösterdi anlamıyorum" dedi.

(Kaynak: Haber 7)

Etiketler : #Leyla   #Zana'dan   #Siyonist   #rejim   #avukatlığı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN