Kur'an ahlakı, hayatın her alanını kuşatıcı özelliğe sahiptir

“Kur’an’da İslam ahlakını oluşturacak esaslar yokmuş ya da yeterli değilmiş gibi İslam ahlakının yaşanmasını tasavvuf kültürüyle yorumlamak, Kur’an dışı bir çabadır”

07-04-2008


Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) tarafından haftalık düzenlenen eğitim seminerleri; “Kur’an’da Müminlerin Ahlâkı” konulu sunumla devam etti. Konuşmacı Şinasi Uludağ, Kur’an’ın hayatın her alanını düzenleyen bir kitap olduğunu hatırlatarak, “Müminler hayatın her alanına Kur’an’la bakar ve onunla amel ederler. Toplumun ifsadına Kur’an’la karşı koyarlar. Yeryüzünde iktidara geldiklerinde iyiliği emrederler, kötülükten sakındırırlar. Adaleti icra ederler... İslam hayatın her alanını kapsayan hükümlere sahiptir. Bu sebeple topluluk halinde yaşayan insanlar için bir hayat tarzı vaaz eder, kuralları ve yasaları bildirir” diye konuştu. Uludoğan, ahlakı sadece edep ve hayadan ibaret düşünmenin noksanlık olacağını ifade etti.

 

İslam’ın yeryüzünde Allah’ın iradesinin gerçekleşmesini ve bu iradenin hakim kılınabilmesi için mevcut siyasal yapıları kendi hükmü altına almayı hedeflediğini belirten konuşmacı, ahlaki prensiplerin de bu siyasi boyutla bütünleştiğini söyledi. Uludağ sözlerine şöyle devam etti: “Kur’an oluşturduğu ahlaki prensipleri birey ve toplum noktasında iki yönüyle işlemiş, kendi ahlak düşüncesinin sosyalleşmesini de, bu toplumu oluşturacak bireylerin Kur’ani ölçüler çerçevesinde ahlâklanmasına bağlamıştır. Kur’an’ın üslubundan anlaşılan odur ki, söz konusu durum, ister bir toplumu değiştirmeye aday olsun, isterse dönüşmüş bir toplumun içinde yaşayanlar insanları kapsasın; değişmeyecektir: ‘Siz kitabı okuduğunuz halde insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz?’ (Bakara/44) O halde bireyin ahlaklanması, Kur’an’ın nihai olarak hedeflediği ahlakın toplumsal bazda hayat bulması için önemlidir.”

 

Konuşmasında demokrasi ve laiklik gibi batılı ideolojilerin/hayat tarzlarının ortaya koyduğu ahlaki yaklaşımları ve pratikleri eleştiren konuşmacı, mistik ve tasavvufi yaklaşımların da İslam’la uyuşmayan bir ahlak anlayışını ortaya koyduğunu belirtti. “Kur’an’da İslam ahlakını oluşturacak esaslar yokmuş ya da yeterli değilmiş gibi İslam ahlakının yaşanmasını tasavvuf kültürüyle yorumlamak, Kur’an dışı bir çabadır” diyen Şinasi Uludağ, sunumun devamında Peygamberimiz Hz.Muhammed (sav)’in ahlakını Kur’an ayetlerinden örneklerle anlattı. Sunum, ahlak ve kişilik bakımından müminlerin özelliklerinin açıklandığı Kur’an ayetlerinin okunmasıyla son buldu. TOKAD tarafından düzenlenen eğitim programı, önümüzdeki hafta “Öncü Şahsiyetler: Mehmet Akif” konulu seminerle devam edecek.

Etiketler : #Kur'an   #ahlakı   #   #hayatın   #her   #alanını   #kuşatıcı   #özelliğe   #sahiptir   
YORUMLAR
  • İbrahim Kuşat   08-04-2008 18:15

    Allah razı olsun Tokad derneği çok önemli bir hizmet yürütüyor. Çok faydalandığım bir seminer oldu. Arkadaşlarımızdan Allah razı olsun

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN