Kitap Tanıtımı: İslam Tarihinden Portreler

Ali Değirmenci “İslam Tarihinden Portreler” isimli kitabında Hz. Hatice, Erkam bin Ebü'l Erkam, Ammar bin Yâsir, Bilal Habeşî, Cafer bin Ebû Talib, Ka'b bin Malik, Abdullah bin Zübeyr, Süleyman bin Surad, Tarık bin Ziyad, Battal Gazi, Nureddin Zengi ve Selahaddin Eyyubî gibi önemli isimlerin hayat hikâyelerini edebi bir üslupla anlatıyor.

03-02-2010


Ali Değirmenci'nin "İslam Tarihinden Portreler" adlı çalışması Ekin Yayınları tarafından "Haksöz Okulu Serisi"nin ikinci kitabı olarak okuyucuyla buluşturuldu. Kitap, tarihin farklı zamanlarında öne çıkan örnek kişileri kuru bir tarih bilgisi ve salt rivayetçi bir yaklaşımla değil, edebi ve bir üslupla ele alıyor. Edebiyatçı, şair, öğretmen Ali Değirmenci'nin kaleme aldığı Portreler, mücadeleleri ve örnek yaşamlarıyla tarihe tanıklık eden kimisi sahabeden, kimisi tebliğci ya da bir İslam ordusu komutanı olan şahsiyetleri akıcı bir üslupla anlatıyor.

Kitapta, sırasıyla Hz. Hatice, Erkam bin Ebü'l Erkam, Ammar bin Yâsir, Bilal Habeşî, Cafer bin Ebû Talib, Ka'b bin Malik, Abdullah bin Zübeyr, Süleyman bin Surad, Tarık bin Ziyad, Battal Gazi, Nureddin Zengi ve Selahaddin Eyyubî olmak üzere, İslâm tarihinin farklı dönemlerinde öne çıkan bir düzine portre yer alıyor. Portrelerin yazımında hem sahih ve olabildiğince nesnel bilgi ve çıkarımlara hem de canlı, zengin bir anlatıma ulaşmaya gayret eden Değirmenci'nin edebi üslubundan bu portreleri okumak özellikle de genç kuşağın ilgisini çekeceğe benziyor. Anlatımı bilimsel ve akademik bir boyut kazanmasını istemeyen kitabın müellifi, ayrıca yer yer güncel irtibatlar ekseninde yaptığı kısa yorumlarla üzerinde durulan örnek kişileri günümüze taşımayı amaçlıyor.

Ali Değirmenci, kitabın önsözünde şu ifadelerle okuyuculara sesleniyor: "Tarih, insanoğlunun hem terk etmekten ve eleştirmekten usanmadığı hem de sürekli özleyip yöneldiği geniş ve çok  uzamlı evidir. Tarihe yönelik dikkatli ve işlevsel bakışların, geçmişte olup biteni iyi kavrayıp ders almanın yanı sıra, günümüzdeki birçok olguyu anlamlandırma ve gelecek tasavvurumuza yön verme noktasında da katkısı olacaktır. Önemli ve örnek kişiler üzerinden yapılacak okuma ve tartışmalar, her şeyden önce 'insan tükenmez' gerçeğine sağlam bir ilmek daha atacaktır. Bu çabanın, günümüz gerçekliği içinde umudumuzu diri tutmanın, özgüvenimizi ve düş kırıklıklarımızı onarmanın yollarını çoğaltmada da bize direnç aşılayacağı kesindir."

Kapsamlı bir İslam tarihi tasarımının önemli aktörler, örnekliği genel kabul görmüş kişiler eşliğinde düzenlenmiş bir parçası olarak sunduğu çalışmayı, Değirmenci, farklı dönemlerdeki farklı şahsiyetleri merkeze alarak devam ettirmek arzusunda olduğunu da okuyucularıyla paylaşıyor.

Etiketler : #Kitap   #Tanıtımı:   #İslam   #Tarihinden   #Portreler   
YORUMLAR
  • mehmet canik   28-01-2011 22:57

    Herkese hitap etmekle birlikte, gençlerin özellikle okuması gereken bir kitap. Anlatımı akıcı ve güzel. Vurguları ve yorumları önemli.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN