Keşmir'de ağıtlar dinmiyor

Son olarak iki kadının tecavüz edilerek öldürülmesi, Keşmir'de 20 yıldır yaşanan zulmü bir kez daha gündeme taşıdı.

11-06-2009


Keşmir'de iki kadının Hint askerleri tarafından vahşice öldürülmesine tepkiler sürerken, Keşmirli anneler de yıllardır kayıp olan evlatlarının akibetini öğrenmek için soruşturma başlatılmasını istedi.

Bu arada Küresel İnsan Hakları Örgütü Amnesty, Hint hükümetine, Keşmirli iki kadının tecavüz edildikten sonra öldürülmesi olayına karışan Hint askerlerinin bağımsız ve adil soruşturma ile ortaya çıkarılması çağrısında bulundu.

1989'da başlayan hint işgalinden sonra, çoğunluğu Hint askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra 'kaybolan' sekiz binden fazla Keşmirli gencin anneleri, Hindistan hükümetinden çocuklarının nerede olduğunu açıklamasını talep etti.


Kaybolan yakınlarının resimlerini taşıyan yüzlerce Keşmirli, yıllar geçtikçe büyüyen acılarıyla gözyaşlarına boğuldu, bazıları da fenalık geçirdi.


Keşmir Kayıp Yakınları Derneği de uluslararası topluma çağrıda bulunarak, "Keşmir'in Hint askerleri tarafından ezilmesine imkan sağlayan gaddar yasaların" değişmesi için baskı yapılmasını istedi.


Srinagar'daki Partap Parkı'nda biraraya gelerek oturma eylemi yapan anneler ise sadece oğullarının nerede olduğunu bilmek istiyor. Bazıları 20 yıldır "kayıp" olan binlerce gencin akıbeti ne olursa olsun, annelerin tek istediği sorularına cevap bulmak.


Hint askerleri Keşmir'de uzun zamandır aralarında tecavüz ve cinayetin de olduğu birçok insan hakları ihlallerini sistemli şekilde uygulamakla suçlanıyor. Hindistan ise bu sistematik saldır suçlamalarını reddederek, suçluların cezalandırıldığını iddia ediyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Keşmir'de   #ağıtlar   #dinmiyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN