Katil Esed rejiminin elinde 270 bin esir var

IHH Başkan Vekili Hüseyin Oruç, Suriye’de 5 yıldır süren savaşta, Esed rejiminin elinde 6 bini kadın, 500’ü çocuk olmak üzere 270 binin üzerinde esir bulunduğunu açıkladı.

30-12-2015


Suriye'de Esed güçleri ile muhalifler arasında 464 yaralı değişiminin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasının ardından yeni takas anlaşmalarının olabileceği müjdesi geldi. Yeni Şafak'a açıklama yapan İHH Başkanvekili Hüseyin Oruç Esed rejiminin elinde 270 binin üzerinde esir bulunduğunu, yakında bu esirler için yeni takas anlaşmalarının olabileceğini söyledi.

YENİ TAKAS MÜJDESİ

İnsani diplomasi trafiğinin sürdüğünü vurgulayan Oruç, “Suriye'de Esed rejiminin elinde 270 binin üzerinde esir bulunuyor. Esirlerin 6 bin 500'ünü kadınlar, 500'ün üzerinde de çocuk esirler oluşturuyor. Rejim yanlılarıyla insani diplomasi trafiğimiz yoğun bir şekilde sürüyor. Olumlu bir takım gelişmeler var. Yakın zamanda yeni takas haberlerinin müjdesini verebiliriz” dedi.

130 BİN KAYIP

Tutuklulara ağır işkence yapıldığına dikkat çeken Oruç, “Esed hapishanelerinde 108'i çocuk, 53'ü kadın olmak üzere 12 bin 751 kişi işkence ile öldürüldü. Bunlar sadece tespit edilenler. Esirlerin haricinde Suriye'de 130 binin üzerinde insan kayıp” diye konuştu.

GÖRÜŞMELER 4 AY SÜRDÜ

Suriye'de kalıcı barış istediklerini ifade eden Oruç, “Bölgede ihtiyaç sahibi sivillere insani yardım ulaştırmak amacıyla da ikili görüşmelerimiz olmuştu. Yaralıların takası için de yaklaşık 4 ay görüşüldü. Barışa dair atılan her adım önemlidir. İkinci kez yapılan ateşkes anlaşmasının devamının geleceğini düşünüyorum. Umut ediyorum ki Suriye'de topyekün kalıcı bir ateşkes, barış anlaşması olsun” temennisinde bulundu.

Takasla gelenler hastanede

Suriye'nin Zebedani bölgesinden tahliye edilen yaralı muhalifler ve aileleri, Beyrut Refik Hariri Havalimanı'ndan Türki Hava Yollarına ait uçakla, Hatay Havalimanı'na getirildi. Burada, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 60'ı yaralı 66'sı refakatçi 126 Suriyeli, sağlık ve güvenlik kontrollerinden geçirildi.

YARALILAR İDLİB'E ULAŞTI

Havalimanında işlemleri tamamlanan 6'sı ağır yaralı Suriyeli, kentteki çeşitli hastanelere sevk edildi. Ağır yaralılar dışında kalan 118 yaralı ve refakatçileri ise muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e gönderildi. 118 yaralının akşam saatlerinde İdlib'e ulaştığı bildirildi.

Türkiye'den lojistik destek Dışişeri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Zabadani'den 126 kişinin, Lübnan üzerinden Türkiye'ye intikalinin akabinde Suriye'ye geçişi ile Fua ve Kafer Haya'dan 338 kişinin de Türkiye üzerinden Lübnan'a intikali için gerekli lojistik destek verildi ve geçişin güvenli şekilde yapılması sağlandı. Açıklamada, BM'nin bir süre önce bu konuda Türkiye'den yardım talep ettiği ve Türkiye'nin bu çağrıyı yanıtsız bırakmadığı belirtildi.

Etiketler : #Katil   #Esed   #rejiminin   #elinde   #270   #bin   #esir   #var   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN