Karikatür krizi de İslam'ın lehine sonuç verdi

2005 yılındaki karikatür krizinden sonra dünyanın çeşitli ülkelerindeki milyonlarca Müslüman'ın tepkisine neden olan Danimarka'da İslam'a olan ilgi artıyor. Kopenhag Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, İslam'ı seçen Danimarkalıların sayısında hızlı bir artış var.

12-01-2010


Karikatür krizinden sonra bazı uzmanlar, Batı'da İslam karşıtı yapılan çalışmaların insanları İslam'dan uzaklaştırmak bir tarafa ilgiyi arttıracağını savunmuştu. Kopenhag Üniversitesi tarafından hazırlanan 69 sayfalık kapsamlı bir raporun sonuçları, söz konusu uzmanların görüşlerini doğrular nitelikte çıktı. Bugün hükümet yetkililerine sunulan raporun içeriği henüz tam olarak basına açıklanmadı ancak raporu inceleyen bazı politikacılar yaptıkları açıklamalarda Müslümanlığı seçen Danimarkalı sayısını şaşırtıcı olarak nitelendirdi. Hükümetteki Liberal Partinin sözcülerinden Karsten Lauritzen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ne kadar Danimarkalının Müslümanlığı seçtiğini öğrendiğimde çok şaşırdım." dedi. Söz konusu insanların İslam'ı gönüllü olarak geçtiklerini ifade eden Lauritzen, "Bu insanların, Scientology ya da Birleşik Kilise'yi seçen insanlara göre daha fazla baskı altında olduğunu söylemek yanlış olur." dedi.

Kopenhag Üniversitesi araştırmaya Danimarka'da geçtiğimiz yıl gündeme gelen burka yasağı tartışmalarından sonra başlamıştı. O dönem hükümet ortaklarından Muhafazakar Parti'nin entegrasyondan sorumlu sözcüsü Naser Khader, bazı Müslüman kadınların giydiği burkanın yasaklanması gerektiği çağrısında bulunmuştu. Uzun süre gündemden düşmeyen bu çağrı Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen ve Muhafazakar Parti Başkanı Lene Espersen'in konuyla ilgili bir kriz toplantısı yapmasına neden olmuştu. Toplantının ardından konuyu incelemek üzere özel bir komite görevlendirilmişti. Eylül ayına gelindiğinde ise Adalet Bakanı mevcut durumu değerlendirerek burkaya yasak getirmenin Danimarka anayasasıyla çelişmek olacağına hükmetmiş ve konu o dönem için kapanmıştı. Kopenhag Üniversitesi de işte bu gelişmelerin ardından tartışmalara dahil olmuş ve ülkede yaşayan Müslüman kadınların durumuyla ilgili kapsamlı bir araştırma yapacağını açıklamıştı.

Araştırma Danimarka medyasında da büyük yer buldu. Başta 2005 yılında hakaret karikatürlerini yayınlayan Jylland Posten gazetesi olmak üzere birçok ulusal gazete söz konusu araştırmayla ilgili haberlere sayfalarında yer ayırdı.

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Karikatür   #krizi   #de   #İslam'ın   #lehine   #sonuç   #verdi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN