Kapitalizm ibadete el atarsa: "Zikirmatik", "Hatimmatik"

"Zikirmatik", "Hatimmatik" adlarıyla satışa sunulan söz konusu araçlarla insanların zaten geleneksel olarak ıslaha muhtaç olan ibadet anlayışları iyice tahrif ediliyor.

08-05-2008


İslam ve Hayat

İslam'a yönelik ilgi ve toplumdaki dindarlaşmanın ivme kazanması karşısında harekete geçen "uyanıklar" piyasaya "ibadeti kolaylaştırdığı" iddiasıyla birbirinden abuk sabuk araçlar sürmeye başladı. "Zikirmatik", "Hatimmatik" adlarıyla satışa sunulan söz konusu araçlarla insanların zaten geleneksel olarak ıslaha muhtaç olan ibadet anlayışları iyice tahrif ediliyor. İbadeti kolaylaştırma adına ibadetleri ifsad edenlerin kolaylaştırdıkları ise kendileri için kolay yoldan servet edinmek! 

Milli Gazete'de yer alan habere göre, söz konusu "ürünler" arasında yer alan tespih çeken ''zikirmatik'', dua öğreten laptop, hatim indiren ''hatimmatik'', kıbleyi gösteren seccade ve cep telefonu, en çok satılan ürünler arasında bulunuyor.

Tespih çeken “Zikirmatik”

''Zihni sinir'' tasarımı olmaya aday olan zikirmatikler, farklı model ve özelliklere göre satışa sunuluyor. Kimilerine göre ''tespihin Çin malı elektronik modeli'' olarak nitelendirilen cihaz, okunan her bir duanın ardından üzerindeki düğmeye basılarak, numaratörün çalıştırılması esasına göre işliyor.  Pilli olan kimi modelleri, otomatik sesli uyarı sistemine sahip olurken, tespih özelliğinin yanı sıra namaz vakitlerinde de alarmı çalıyor.

“Hatimmatik” adıyla satışa sunulan cihaz ise, dijital ses kaydı ile Kur’an-ı Kerim okuyor. Ekranı sayesinde Türkçe mealini gösteren ve okuyan cihazın, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Malayca, Urduca, Endonezyaca dil seçenekleri mevcut. Cihazın özelliklerine göre dünyadaki 2 bin 800 kente göre programlanmış ezan okuma ve kıbleyi gösterme özellikleri var.

Kırbaşoğlu: Kapitalizmin tuzağı

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, söz konusu cihaz ve ürünlerin kapitalizmin Müslümanlara yönelik bir tuzağı olduğunu söyledi. Kırbaşoğlu, son dönemde dünyayı etkisi altına alan kapitalist düzenin, bu tür cihazlarla Müslümanların dini duygularını hedef aldığını kaydetti.

Etiketler : #Kapitalizm   #ibadete   #el   #atarsa:   #Zikirmatik   #   #Hatimmatik   
YORUMLAR
  • Bülent Şahin Erdeğer   11-05-2008 16:44

    Haber-Yorum'da sap ile saman karıştırılmış. Ayrıca bu tür yaklaşımlarda sebebe değil sonuca gövdeye değil yaprağa odaklanılmakta. Sap ile saman şunun için karışmış: Zikirmatik denen alet sap iken Hatimmatik olarak tanımlanan cihazlar insanların her ortamda Kur'an'ı okumaları ve anlamalarını kolaylaştıran cihazlardır. Ben bu aletleri kullanan %90'lık kesimin benim yerime hatim indirsin diye satın aldığını düşünmüyorum. Bu mantıkla interneti ve Tv'yi de mahkum edebiliriz. Bu doğru değil... Bence Zikirmatik bir yaprak. Esas bağlılarına binlerce tesbih ve salavat ödevi verip beyinleri tekrardan sulandıran cemaatlerin bu yaklaşımları gündem olmalı. Bir kelime ne kadar doğru bir içeriğesahip olursa olsun binlerce kez tekrarlandığında beyin işlevini yitirir bu Muhammed Gazalinin tabiriyle Zikir değil Allah'ı unutuştur! F. Gülen Hizmet cemaati dershanelerinde okullarında gencecik çocuklara binlerce salavat çektiriyorlar tarikatlar ödev adı altında müritlerine bu "unutuş"ları emrediyor. Elbette bu durum böylesi ihtiyaçları ve ticaret hacmini doğruyor. Gövdeyi konuşalım...

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN