İstanbul’da "Viva Palestina" çıkarması

Filistin halkına destek olmak ve Gazze’deki ambargoyu delmek için Londra’dan yola çıkan Gazze’ye Özgürlük Konvoyu (Viva Palestina) 10 gün süren bir yolculuktan sonra Türkiye’ye ulaştı. Taksim'de kitlesel basın açıklaması gerçekleştiirldi.

17-12-2009


Filistin halkına destek olmak ve Gazze’deki ambargoyu delmek için Londra’dan yola çıkan Gazze’ye Özgürlük Konvoyu (Viva Palestina) 10 gün süren bir yolculuktan sonra Türkiye’ye ulaştı. Yurt dışından gelen ekiple Türkiye’deki ekip Feshane’de buluştu. Filistin bayrağının renklerine boyanan konvoy araçları renkli bir görüntü oluşturdu. Konvoy için Feshane’ye gelen vatandaşlar da ellerinde Filistin bayraklarıyla Gazze’ye gidecek ekibe destek oldular. Bazı İngiliz ailelerin konvoya bebekleriyle gelmesi dikkat çekti. Bazı Yahudi hahamlar da Feshane’ye gelerek İsrail’e tepkilerini dile getirdiler.

Konvoy araçlarının Feshane’ye geçmesinden sonra bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına konvoyun yurt dışı ayağını organize eden İngiliz parlamenter George Galloway ve Türkiye ayağını organize den İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım konuştu.
Bülent Yıldırım, aylardır süren ambargoyu delmek için Gazze’ye gideceklerini belirtti. Konvoyun Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye alınması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çağrıda bulunan Bülent Yıldırım, “Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Türkiye’yi ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den konvoyun Gazze’ye geçmesi konusunda Hüsnü Mübarek’le konuşmasını rica ediyoruz. Bu konvoyda yaşlılar var, çocuklar var, hasta insanlar var. Bu konvoy tamamen insani duygularla hareket eden, insani bir amaca hizmet eden bir hareket” dedi.

Yıldırım’dan sonra konuşan İngiliz parlamenter George Galloway de, “Ben Hamasçı değilim. Ama demokrasiden yanayım, insan haklarından yanayım. Filistin halkı bir seçimde bulundu diye 3 yıldır İsrail tarafından cezalandırılıyor. Böyle bir anlayışı kabul etmiyorum. Filistin halkı kendi kendini yönetebilir, kendi yöneticilerini seçebilir. Bu noktada İsrail’i ve onu destekleyen yönetimleri şiddetle kınıyorum” diye konuştu.

“Arap ülkelerine sesleniyorum. Artık komadan uyanın” diyen Galloway, sözlerine şöyle devam etti: “Başbakan Tayip Erdoğan, Ahmedinejat ve Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, bu üç lider Filistin halkına sahip çıkıyor. Arap yönetimleri siz ne zaman Filistin’e sahip çıkacaksınız. Filistin sizin davanız, sizin toprağınız. Venezuella Filistin’e çok uzak, siz onlardan daha yakınsınız Filistin’e.” 

Taksim meydanında basın açıklaması

Basın toplantısından sonra konvoy araçları İstanbul’un dört farklı noktasına şehir turuna çıktı. Konvoy araçları akşam ise Taksim meydanında buluşarak kitlesel basın açıklaması yapıldı.

Amaç ambargoyu delmek

Filistin’e Özgürlük Konvoyu (Viva Palestina); İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan, Amerika, Türkiye ve Arap ülkelerinden katılan araçlardan oluşuyor.

Konvoyun başlangıç noktası Londra’ydı. Londra’dan yola çıkan konvoy dün saat 11’de İpsala’dan Türkiye’ye giriş yaptı. 80 araçlık konvoya Türkiye’den de 70 araç katıldı. Amerika’dan deniz yoluyla gelen 47 araç da Mersin limanında konvoya katılacak. Konvoy toplam 200 araçtan oluşacak. Konvoya Arap ülkelerinden de katılım olacak. 

Konvoyun güzergahı Adapazarı, Ankara, Konya, Adana, Gaziantep, Kilis, Suriye, Ürdün, Mısır ve Gazze olacak. İçerisinde Müslüman, Katolik, Protestan, Yahudi, her kesimden Filistin davasına gönül veren insanın bulunduğu konvoyda ayrıca insan hakları savunucuları, aktivistler, gazeteciler, yazarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri bulunuyor.

Konvoy İsrail saldırılarının yıl dönümü olan 27 Aralık tarihinde Gazze’ye girip, Gazze’de insan hakları yürüyüşü ve miting yapmayı hedefliyor. Konvoyun amacı Filistin halkına destek olmak ve aylardır uygulanan ambargoyu delmek.

Konvoyla götürülen bütün araçlar Gazze halkına bağışlanacak. Kovoyda ambulanslar, binek araçları, minibüsler, otobüsler ve TIRlar bulunuyor. Konvoy araçlarıyla birlikte tıbbi malzeme ve ilaç da götürülüyor.

Bilgi için filistinkonvoyu.org, ihh.org.tr, vivapalestina.org internet sitelerinden bilgi alabilirsiniz.

(Kaynak: ihh.org.tr)

Etiketler : #İstanbul’da   #Viva   #Palestina   #çıkarması   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN