İstanbul Sözleşmesini "icma" olarak niteleyen ilahiyat fakültesine tepki

Bir ilahiyat fakültesinin yaz okulu İslam Hukuku online sınavında İstanbul sözleşmesi ile ilgili bir soruda TBMM milletvekillerine “müçtehid” muamelesi yapılırken, sözleşmenin Meclis’te kabul edilmesi ise “icma” sayıldı.

23-08-2020


Cinsel sapkınlıklara yasal meşruiyet kazandıran ve toplumun her kesiminden tepki çeken İstanbul Sözleşmesi'nin, bir ilahiyat fakültesinin İslam hukuku dersinde soru olarak sorulmasına büyük tepki çekti.
 
Hangi üniversiteye ait olduğu öğrenilemeyen online sınavda öğrencilere “Son zamanlarda toplumda tartışma konusu olan ‘İstanbul Sözleşmesi’nin TBMM’inden ittifakla kabul edilmiş olmasını icma’ olarak değerlendirme konusunda aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?” sorusu yöneltildi.
 
Testin seçenekleri arasında ise sırasıyla; “Onaylayanlar Hz. Peygamberin ümmeti ve müçtehit oldukları icma’dır.”, “TBMM’de karşı çıkan vekil olmadığı için icmadır.”, “Şer’i ameli bir konu olduğu için icma’dır.”, "Hz. Peygamberin vefatından sonra vuku bulduğu için icmadır.” şıkları  yer aldı.
 
İlahiyat fakültesinin İstanbul sözleşmesi ile ilgili bu soruda TBMM milletvekillerine “müçtehid” muamelesi yapması ve sözleşmenin Meclis’te kabul edilmesi ise “icma” olarak çarpıtması başta sosyal medya kullanıcıları olmak üzere duyarlı Müslümanların tepkisini çekti.
 
Aileyi yıkan İstanbul Sözleşmesi'nin ilahiyat fakültesi İslam hukuku dersinde soru olarak sorulmasına tepki gösteren İTTİHADUL ULEMA Genel Sekreteri Muhammed Özer, "Bin bir cefa ve sıkıntı ile yetiştirip, kendilerine çocuklarımızı teslim ettiğimiz bazı işgüzar sözde ilâhiyat hocalarının ilimden ve ahlaktan nasiplerini almadıklarını bu şekilde görmüş olduk. Yazıklar olsun! İstanbul Sözleşmesi 'Furkan' olma özelliğini korumaya devam ediyor." diyerek tepki gösterdi.
 
Diğer bir sosyal medya kullanıcılardan Mustafa Alıç, "İlâhiyat fakültesinde İslam hukuki dersi sınavında sorulan soru. İlahiyatlar fakültesinde TBMM'den geçen İstanbul Sözleşmesi'ni icmâ-ı ümmetten mi sayıyor? Bu kadar da olmaz dedirten trajik bir durum bu." İfadelerini kullandı.
 
Sema Maraşlı’dan tepki
 
Yazar Sema Maraşlı da soruyu sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından paylaşarak tepkisini dile getirdi.
 
Maraşlı, “İlahiyat Fakültesi, İstanbul Sözleşmesi’nin TBMM’de onaylanmasını icmâ-ı ümmet (ümmetin icması) sonucu saymış. Sözleşmeye imza atan AK Parti, CHP ve HDP vekilleri de çağımızın fakihleri sayılmış!” ifadelerini kullanarak "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin eski eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bu durumda alimler birliği başkanı mı sayılacağı" sorusunu yöneltti.
 
27-28 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen YKS’nin ilk aşaması olan Temel Yetenek Testi'nde (TYT) cinsi sapkınlığa verdiği destekle bilinen Mabel Matiz hakkında adaylara sorulan soru toplum tarafından tepki çekmişti. Gösterilen tepkiler üzerine ÖSYM tarafından skandal soru hakkında soruşturma başlatılmıştı.
 
(İLKHA)

Etiketler : #İstanbul   #Sözleşmesini   #icma   #olarak   #niteleyen   #ilahiyat   #fakültesine   #tepki   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN