İstanbul'daki Uygurlardan Çin'e protesto

Doğu Türkistan Platformuna üye bir grup, Hoten şehrinde bir süre önce yaşanan olayları protesto amacıyla, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğuna siyah çelenk bıraktı.

21-07-2011


Doğu Türkistan Platformu üyesi grup, Tarabya'daki Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanarak, ellerinde ''Zulme sessiz kalma, soykırıma dur de'' ve ''Doğu Türkistan'a hürriyet'' yazılı dövizlerle, çeşitli sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, "Çin'in Doğu Türkistan'ı işgal ettiğinden beri Doğu Türkistanlılara soykırım uyguladığını" öne sürdü.

Tümtürk, ''Çin, özellikle Doğu Türkistan'ın güney tarafında yer alan ve Uygur Türklerinin en yoğun olarak yaşadıkları Kaşkar ve Hoten vilayetlerinde 2 yıldan beri halka göz açtırmamaktadır'' dedi.

Halkın bu nedenle 18 Temmuz Pazartesi günü Hoten'de hükümet binası önünde barışçıl protesto eylemi düzenlediğini belirten Tümtürk, "Çin güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik müdahalesi soncu 20 kişinin hayatını kaybettiğini, bunun üzerine halkın da Çukurpazar'daki bir karakola saldırdığını ve 2'si emniyet mensubu 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6'sının da rehin alındığını" anlattı.

Hoten'de olanlara ilişkin endişe duyduklarını belirten Tümtürk, ''Pekin yönetimi, olayı örtbas etmek için yine bildik numarasıyla olayın bir grup ayrılıkçı terörist tarafından gerçekleştirildiğini duyurmakta ve olay hakkında bilgi kirliliği yaratmaktadır'' dedi.

Konuşmanın ardından, sloganlar atan grup, Çevik Kuvvet ekiplerinin kurduğu barikatı yıkarak, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu'na yürümeye çalıştı. Göstericileri durdurmakta güçlük çeken Çevik Kuvvet ekipleri, gruba biber gazı sıktı.

Bunun üzerine grubun bir kısmı dağılırken, bazı kişilerle polis arasında arbede yaşandı.

Seyit Tümtürk ve yanındakilerin olay yerindeki polis amirleriyle görüşmesinin ardından arbede sona erdi. Tümtürk ve beraberindeki 4 kişi konsolosluğa kadar giderek üzerinde ''Doğu Türkistanlılar'' yazılı siyah çelenk bıraktı.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #İstanbul'daki   #Uygurlardan   #Çin'e   #protesto   #   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN