İstanbul'da "Gazze konvoyu" coşkusu

Türkiye’de bulunan 43 araçlık Gazze konvoyu Feshane Kültür Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya araçlarıyla gelen aktivistler, ellerinde Filistin bayrakları ve Viva Palestina tişörtleriyle renkli bir görüntü oluşturdular. 25 ülkeden 100’ü aşkın aktivist, Gazze topraklarına girmek için gün saydıklarını belirttiler.

29-09-2010


Türkiye’de bulunan 43 araçlık Gazze konvoyu Feshane Kültür Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya araçlarıyla gelen aktivistler, ellerinde Filistin bayrakları ve Viva Palestina tişörtleriyle renkli bir görüntü oluşturdular. 25 ülkeden 100’ü aşkın aktivist, Gazze topraklarına girmek için gün saydıklarını belirttiler.

Mısır 2009’daki konvoy hareketinde sınır dışı ettiği İngiliz Parlamenter George Galloway’i ülkesine almayacağını açıkladı. Bundan dolayı konvoyun Mısır’a girişinde İngiliz Parlamenter George Galloway ile ilgili sıkıntı yaşanması muhtemel. Konvoy ekibi ise Galloway’le birlikte Mısır’a girmekte kararlı.

Konvoya Türkiye’de ev sahipliği yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, Mısır’ın konvoya izin vermesini beklediklerini ifade etti. Birleşmiş Milletlerin Mavi Marmara raporunda İsrail’i yüzde yüz suçlu bulduğunu anlatan Yıldırım, “İsrail kendi suçuna ortaklar arıyor. Mısır, bu konvoyu ülkesine almalı. İsrail ile aynı pozisyona düşmemeli” dedi.

Batı Şeria’ya konvoylar hazırlanacak

Filistin’i sadece Gazze olarak görmediklerini, Batı Şeria’nın da Filistin olduğunu belirten Yıldırım, yakın bir zamanda Batı Şeria’ya girmek için konvoylar hazırlayacaklarını, buraya girmek için Ürdün kapısını zorlayacaklarını söyledi.

Yıldırım, “Dünyanın farklı bölgelerinden Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler, Kudüs’ü ziyaret edecekler. Burayı İsrail’e bırakmayacaklar” şeklinde konuştu.

Galloway, Mısır’dan izin istedi

Hareketi organize eden Viva Palestina Hareketi Başkanı İngiliz Parlamenter George Galloway ise konuşmasında daha önceki kara konvoyunda Mısır’ın kendisini sınır dışı etmesini hatırlatarak şunları söyledi: “Buradan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e seslenmek istiyorum: Biz barışçıl ve insancıl bir konvoyuz. Mısır ile bir kavgamız yok. Güzergâhımızı istediğiniz şekilde değiştirdik. İstediğiniz bütün formaliteleri yerine getirdik. Bizi engellememenizi temenni ediyorum.”

Galloway, geçtikleri illerde Mavi Marmara şehitlerinin kabirlerini ziyaret edeceklerini, İskenderun’da da gemiyi ziyaret edeceklerini söyledi. Mavi Marmara gemisinin Akdeniz’de kanlı İsrail saldırılarına uğradığı noktada motorları durduracakların ifade eden Galloway, burada denize çiçek atacaklarını söyledi.

25 ülkenin temsilcileri olarak yola çıktıklarını ifade eden George Galloway, aralarında Hıristiyan, Yahudi ve Müslüman aktivistlerin bulunduğunu kaydetti. İHH İnsani Yardım Vakfı’na teşekkür eden Galloway, Mavi Marmara olayıyla tarihin yeniden şekillendiğini vurguladı. Ve “Biz İHH ile çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Ambargoyu Kaldırma Komitesi Başkanı Muhammed Savalha da “Mısır’dan istediğimiz George Galloway da dâhil herkese izin vermesidir” dedi. Farklı ülkelerden uluslararası bir kampanya başlattıklarını ifade eden Savalha,  ambargo kalkana kadar durmayacaklarını belirtti. Diğer ülke temsilcileri de konuşmalarında Mısır’dan herhangi bir engelle karşılaşmamayı temenni ettiklerini dile getirdiler.

Mavi Marmara şehitlerini ziyaret etiler

Basın toplantısından sonra konvoy ekibi araçlarıyla Edirnekapı şehitliğinde bulunan Mavi Marmara şehitleri Cevdet Kılıçlar ve Necdet Yıldırım’ı mezarları başında ziyaret ettiler. Dualarda bulundular.

Daha sonra şehir turuna çıkan konvoy akşam saatlerinde Ankara’ya geçecek.

Konvoyla ilgili ayrıntılar

Konvoyda ABD, İngiltere, Malezya, İtalya, Yunanistan, İrlanda, Fas, Cezayir ve Fransa’dan aktivistler bulunuyor. İçerisinde ambulansların da olduğu 43 araçtan oluşan konvoy Türkiye’de 5 gün kalacak.

Konvoy, Gazze’ye 10 milyon dolar değerinde insani yardım malzemesi, ilaç ve tıbbi malzeme taşıyor.

Konvoyun Türkiye’deki ev sahipliğini İHH İnsani Yardım Vakfı yapıyor. 1 Ekim 2010 tarihinde Türkiye’den ayrılması beklenen konvoy; Ankara, Kayseri, Adana, Gaziantep ve Kilis üzerinden Suriye’ye geçecek.

Cezayir, Ürdün ve Kuveyt’ten gelen araçlarla Suriye’nin Lazkiye limanında buluşulacak. Buradan gemilerle Mısır’ın Ariş limanına geçilecek.  Ekim ayının ortalarında Mısır tarafından bir engelleme olmazsa Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye girilecek.  Konvoyun son katılımlarla birlikte toplam 150-200 araçtan oluşması bekleniyor.

(Kaynak: ihh.org.tr)

Etiketler : #İstanbul'da   #Gazze   #konvoyu   #coşkusu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN