İslam'ın demokrasiyle hiçbir problemi yokmuş!

Suudi El Hayat gazetesine röportaj veren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Demokrasiye olan biatını yineledi.

19-10-2014


11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görevinden ayrıldıktan sonra ilk röportajını Suudi El Hayat gazetesine verdi. Gül, Suriye meselesinden sevdiği şehirlere, laiklikten IŞİD'e kadar birçok konuda soruları yanıtladı.

Röportajı yapan Hassan Charbel "Sorulara halen diplomatik yanıt veriyorsunuz" deyince Gül "Ateşli, coşturucu konuşmalar yapmanın ne Türkiye'ye ne de Müslüman dünyasına bir yararı olduğuna inanıyorum" dedi.

Mısır'la Türkiye arasında yaşanan siyasi gerilime de vurgu yapan Abdullah Gül şu ifadelere yer verdi: "Her zaman Mısır'ın güçlü olmasını isterim. İki ülke arasında olan bitenlerden acı ve ızdırap çekiyorum. Sorunu çözmek ve yaraları sarmak için ben de adımlar attım, girişimlerde bulundum"

İŞTE ABDULLAH GÜL'ÜN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

"EN ZORU CUMHURBAŞKANLIĞI KÖŞKÜ'YDÜ"

- HAPİS DE YATTINIZ MUHALEFETTE DE BULUNDUNUZ, CUMHURBAŞKANLIĞI KÖŞKÜ'NDE DE YAŞADINIZ. HANGİSİ DAHA ZORDU? (GÜL, 12 EYLÜL'DE BİR SÜRE TUTUKLU KALMIŞTI)

Cumhurbaşkanlığı Köşkü en zoruydu. Herkesi temsil ediyorsunuz. Bunun farkında olursanız cumhurbaşkanlığı en zorudur. Farkında olmazsanız kolaydır.

- CUMHURBAŞKANLIĞINIZIN SON GÜNÜ NE HİSSETTİNİZ? EMEKLİ Mİ OLACAKSINIZ, PARTİYE GERİ Mİ DÖNECEKSİNİZ?

Onur ve gurur duydum, özellikle de eski dostum olan bir arkadaşıma görevi bıraktığım için. Partinin kurulmasına katkıda bulundum. Dönmem doğaldır.

"DOĞRU VE DİSİPLİNLİ EKONOMİK KARARLAR ALINDI"

- TÜRKİYE BU ÇALKANTILI BÖLGEDE NASIL İSTİKRARLI KALABİLDİ?

İki sebebi var. Birincisi halkın tercihlerine saygı duyulması. İkincisi ise ekonomik istikrar. Liderliğim altındaki ilk AK Parti hükümeti doğru ve disiplinli ekonomik kararlar aldı. Takip eden hükümetler de bunları devam ettirdi.

"ATEŞLİ KONUŞMALAR YAPMANIN..."

- SORULARA HALEN DİPLOMATİK YANIT VERİYORSUNUZ DIŞİŞLERİ BAKANI OLDUĞUNUZ DÖNEMDEKİ GİBİ.

Ateşli, coşturucu konuşmalar yapmanın ne Türkiye'ye ne de Müslüman dünyasına bir yararı olduğuna inanıyorum. Hem Avrupa'da hem Arap dünyasında yaşamış olmak herhalde kişiliğime de yansıdı. Baskı ve kontrol insanlar için problem yaratır toplumlarda kutuplaşmaya sebep olur. Siyasi kimliğimin ayırıcı özelliği ılımlılık.

- HİÇ KİMSENİN ÖLÜM EMRİNİ VERDİNİZ Mİ?

Bu hiçbir zaman olmadı. Bu nedenle vicdanım rahat ayrıldım. Şimdi insanların içinde rahat ve güvenli dolaşabiliyorum. Başkalarının öldürülmesini emreden insanların haline bir bakın.

ATATÜRK RESMİ OLMASI DOĞALDIR

- Türkiye'de bazı çevreler laikliğin AKP iktidarında tehlikede olduğunu söylüyor?
Anayasayı değiştirmedik. Sadece laikliğin yanlış anlaşılmasından kaynaklanan bazı hataları düzelttik. Başörtüsü gibi.

- TÜRKİYE'DE ATATÜRK'ÜN FOTOĞRAFLARI HALEN ASILI?

Tabii ki. Atatürk cumhuriyetin kurucusudur. Fotoğraflarının her yerde olması doğaldır.

"ACI VE IZDIIRAP ÇEKİYORUM"

- KAHİRE İLE ANKARA ARASINDAKİ GERİLİMİ NASIL YORUMLUYORSUNUZ?

Mısır'la Doğu Akdeniz'de iki elmanın yarısıyız. Her zaman Mısır'ın güçlü olmasını isterim. İki ülke arasında olan bitenlerden acı ve ızdıırap çekiyorum. Sorunu çözmek ve yaraları sarmak için ben de adımlar attım, girişimlerde bulundum.

"SURİYE'DE SİYASİ ÇÖZÜM ARANMALI"

- IŞİD TEHLİKESİNE KARŞI BİR İTTİFAK KURULDU. TÜRKİYE BUNA KATILMAK İÇİN NE İSTİYOR?

Buna şu anki hükümet karar verecek. Bütün sorunlar siyasi ve diplomatik olarak çözülmeli.

- YANİ SURİYE'DE SİYASİ BİZ ÇÖZÜM MÜ ARANMALI?

Bunun üzerinde çalışılmalı. Silahlı gruplara karşı tabi ki mücadele verilmeli ama terör bataklığı Suriye'de siyasi bir çözüm bulunarak kurutulabilir.

- ESAD'IN KRİZ YÖNETİMİNİ NASIL BULUYORSUNUZ?

Ona defalarca mesaj gönderip 'Yarın reform için çok geç olur' dedim. Ama dinlemedi.

- SURİYE'DEKİ SAVAŞIN SÜNNİ - ALEVİ KAVGASI OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER VAR.

Şii-Sünni gerilimi tarihi bir gerçek. Nasıl Katolikler ve Protestanlar bu kadar savaştıktan sonra bunu başardı biz de başarabiliriz.

- BU ÖRNEK BATI'NIN DİNİ DEVLETTEN AYIRMASI SAYESİNDE BAŞARIYA ULAŞTI.

Bizim de bunu yapmamız lazım. Mesela ben sünniyim, ama kötü bir sünniyi doğru ve dürüst bir Şii'ye tercih etmeli miyim? Hükümetleri yönetenler parti liderleri dini kimlikleriyle kararlar vermemelidir.

"TEK SEVİNEN BENDİM"

- HANGİ TÜR KİTAPLARI OKUYORSUNUZ? ORHAN PAMUK OKUR MUSUNUZ?

Tarih ve siyaset kitaplarını okurum. Klasik Rus romanlarını severim. Dostoyevski'yi severim. Orhan Pamuk'u okurum. Nobel Ödülü aldığında tek sevinen yetkili bendim çünkü kendisi muhalifti. Sonuçta Türk edebiyatını dünyaya tanıtan bir elçi. Benden farkı düşünüyor olması önemli değil.

- HANGİ ŞEHİRLERİ SEVERSİNİZ?

İstanbul'un özel bir anlamı var. Londra'yı seviyorum. Orada okudum ve ilk gördüğüm yabancı şehir. Prag'ın insanları duygusal olarak etkilediğini düşünürüm. Budapeşte'de Tuna Nehri'ne bakmak huzur verir. Kudüs'ün Eski Şehir kısmını seviyorum. Mekke ve Medine diğerleriyle kıyaslanamaz.

"BİR LİDER ŞEFFAF OLMALI"

- SİZ ANADOLU'NUN ÇOK MUHAFAZAKAR BİR BÖLGESİNDE DOĞDUNUZ. BATI'DA EĞİTİM GÖRDÜNÜZ. MÜSLÜMANLARIN BATI İLE BİR PROBLEMİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Ben problem görmüyorum. Benim inancım başkalarının fikirlerini, hareketlerini ve inançlarını değiştirmemi gerektirmiyor. Dini liderler ya da siyasetçiler, eğer iyi yönetirler, doğru davranırlarsa zaten dinin emrini yerine getirmiş olurlar. Liderler için başkalarını kabul etmek çok önemlidir. Bir lider şeffaf, güvenilir olmalı, sorumluluk kabul etmeli. Bunlar bizim inancımızı en iyi anlatan özellikler. Aşırılık ve baskı dinimizde yoktur. İslam'ın demokrasiyle hiçbir problemi yok.

Etiketler : #İslam'ın   #demokrasiyle   #hiçbir   #problemi   #yokmuş!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN