İşgal ve savaş örtgütü NATO'nun yeni hedefi İran

Yeni NATO raporunda başlıca tehdit İran olarak gösteriliyor; Tahran yönetimi, İttifak'ın 5. maddesi ile tehdit ediliyor.

19-05-2010


Aralarında emekli Büyükelçi Ümit Pamir'in de bulunduğu 12 uzmandan oluşan "NATO akil adamlar grubu", NATO'nun Kasım ayındaki zirvesinde onaylanacak yeni stratejik planla ilgili raporunu tamamladı. Grubun başkanı eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından basın toplantısıyla açıklanan raporda, üye ülkelerden birine saldırı durumunda tüm üye ülkelerin ortak karşılık vermesini öngören 5. maddenin İran'a karşı işletilebileceğinden bahsedildi.

İRAN'A ÖRTÜLÜ TEHDİT

Raporda, Ortadoğu'da devam eden köktenci şiddet, kaynayan Arap-İsrail gerilimi ve "nükleer programıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyumlu davranmak istemeyen" İran yönetiminin politikaları olmak üzere birbiriyle bağlantılı üç gelişmenin NATO'nun güvenliğini etkilemeye devam edeceği belirtilerek, "İran'ın nükleer yakıt zenginleştirme ve nükleer silah geliştirme çabaları ve uzun menzilli balistik füze stoku, gelecek 10 yıl içinde İttifaka büyük bir 5. madde tehdidi oluşturabilir" denildi.

İran'ı örtülü tehdit eden 58 sayfalık raporda, "Başta gemilere karşı kullanılan seyir füzeleri olmak üzere İran'ın konvansiyonel silah programı, kilit deniz ticareti rotalarında güvenlik endişesi doğurmaktadır. NATO İran kaynaklı zorlukların artması ihtimaline karşı hazırlıklı olmalı" ifadeleri kullanıldı. Raporda, tüm NATO üyelerini kapsaması planlanan yeni füze kalkanının İran'dan muhtemel balistik füze saldırılarını önlemek için gerekli olduğu da savunuldu.

(Kaynak: Milli Gazete)

Etiketler : #İşgal   #ve   #savaş   #örtgütü   #NATO'nun   #yeni   #hedefi   #İran   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN