İşgal bitmeden, savaş bitmez

Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti’nin Fahri Konsolosu Medet Ünlü: “Çeçenistan mücadelesi 500 yıllık bir mücadelenin adıdır. Putin’in ‘bitirdim’ demesi ile bitecek bir şey değildir. İşgal bitmeden bu savaş bitmez” dedi.

19-04-2009


Vatanları hâlâ onbinlerce Rus askerinin işgali altında olan ve zulmün aralıksız devam ettiği Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti’nin Fahri Konsolosu Medet Ünlü, Vakit’e yaptığı açıklamada; “Çeçenistan mücadelesi 500 yıllık bir mücadelenin adıdır. Putin’in ‘bitirdim’ demesi ile bitecek bir şey değildir. İşgal bitmeden bu savaş bitmez” dedi. Diğer taraftan Rus hükümeti ve Rus yanlısı Çeçen hükümetinin Çeçenistan’da artık savaşın olmadığı yönündeki tüm propagandalarına rağmen Rus halkının da bu iddialara inanmadığı bildirildi.

Rusya'nın, Çeçenistan'daki askeri operasyonlarını 15 yılın ardından sona erdirdiğini ve savaşın bittiğini açıklamasına Çeçenlerden çok sert tepki geldi.

SAVAŞ RUSLARA GÖRE BİTMİŞ
Rusya Ulusal Antiterör Komitesi, Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in tavsiyesi doğrultusunda Çeçenistan’daki özel yönetime son verilmesi kararını almıştı. Moskova yanlısı Ramazan Kadirov da dağlarda sadece 70 ayrılıkçının kaldığını ve duruma tümüyle hâkim olduklarını iddia ediyordu. Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti’nin Fahri Konsolosu Medet Ünlü ise Vakit’e yaptığı açıklamada; “Ruslar, 10 yıl süren Rus-Çeçen 2. savaşını resmi olarak bitirdiklerini ilan ettiler. Her şey çok açık.

Rus isteyince savaş başlayacak, zulmünü yapacak, 100 binden fazla can alacak, insanları yurtlarından sürecek, insani olmayan uygulamalara imza atacak ve sonra da bu savaşı da bitirdiğini ilan edecek. Böyle bir şey olur mu? Çeçenistan mücadelesi 500 yıllık bir mücadelenin adıdır.

Putin’in ‘bitirdim’ demesi ile bitecek bir şey değildir. Bu, Çeçenlerin zaferi ve Rusların bu meseleyi çözememelerinin acziyetini itiraftan başka bir şey değildir. Savaşı bitirdiklerini ilan ederek kaybettiklerini açığa vurmuş oldular” dedi. Rusya’nın bağımsızlık savaşını terörist mücadele diye yutturmaya çalıştığını söyleyen Ünlü; “Rusya’nın taktikleri iflas etmiştir. Son durum, zaten Çeçen silahlı kuvvetleri ile değil, sivil Çeçenler üzerinden götürdükleri bu savaşı kaybettiklerinin ilanıdır” diye konuştu.

ÇEÇENYA, RUSYA’DAN ÖNCE KURULDU
Rusya Federasyonu ilan edilmeden önce Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti’nin ilan edildiğini dile getiren Ünlü; “Rusya devletinden önce Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti anayasası ilan edilmiş, devlet kurumları oluşturulmuş ve uluslararası gözlemciler eşliğinde Çeçen İçkerya Cumhuriuyeti kurulmuştu. Şimdi de, Rusya’nın askeri, hukuki, kültürel ve siyasi olarak Çeçenya’nın bağımsızlığını kabul etmekten başka şansı yoktur” şeklinde konuştu. Ünlü, şunları kaydetti: “1990’lı yılların başında ilk savaşı başlattılar ve devlet başkanları Yeltsin’in de kabul ettiği şekilde, resmen yenildiler. Yeltsin oturdu ve bizimle anlaştı. Çeçenya’yı terk ettiler. Putin ise keyfi olarak bu savaşı başlattı. Bizi terörize etmeye çalışıyorlar. Hâlbuki biz meşru müdafaa hakkımızı kullanıyoruz. Vatanımızı savunuyoruz. Ve Ruslar postalları ile topraklarımızı terk edene kadar savaş devam edecektir.”

500 YILLIK BAĞIMSIZLIK ATEŞİNİ SÖNDÜREMEZLER
Rusya’nın kendi eliyle halledemediğini kan davaları ve işbirlikçileri ile halletmeye çalıştığını söyleyen Ünlü; “Kadirov’u iyi kullanıyorlar. Bazı imar faaliyetleri ile de Çeçen halkına şirin görünmeye çalışıyorlar.
Özgürlük ruhunu teslim almak istiyorlar ama bu taktik tutmuyor. Savaşı bitirdiğini ilan etmesi de uluslararası arena için bir taktiktir. Çeçen toplumu bunlara kanmaz. 500 yıllık bağımsızlık ateşi bu tür uygulamalarla sönmez. Özgürlüklerini satmaz” dedi.

RUSLAR DA SAVAŞIN BİTTİĞİNE İNANMIYOR
Rus hükümeti ve Rus yanlısı Çeçen hükümetinin Çeçenistan’da artık savaşın olmadığı yönündeki tüm propagandalarına rağmen Rus halkının da bu iddialara inanmadığı bildirildi.
Özel bir Rus radyo kanalı tarafından yürütülen anket çalışmasının sonuçlarına göre, Rusların % 88’i Çeçenistan’da savaşın sona erdiği, artık barışın sağlandığı yönündeki Rus iddialarına inanmıyor. Radyo programında sorulan “Çeçenistan’da savaş bitti mi?” sorusuna cevap vermek için radyoyu arayan dinleyicilerin % 88’inin “hayır” cevabı verdiği kaydedildi.

(Kaynak: Vakit)

Etiketler : #İşgal   #bitmeden   #   #savaş   #bitmez   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN