İran İslam Devrimi ve Mübarek'in gidişi

11 Şubat 1979’da gerçekleşen İslam devriminin 32. Yıldönümü İran’da bu yıl geçmiş yıllara nazaran daha coşkulu bir şekilde kutlandı. Bu seneki yürüyüşte İran bayraklarıyla birlikte Mısır halkının Mübarek hükümeti aleyhtarı gösterilerini destekleyen pankartlar da dikkat çekti.

11-02-2011


11 Şubat 1979’da gerçekleşen İslam devriminin 32. Yıldönümü İran’da bu yıl geçmiş yıllara nazaran daha coşkulu bir şekilde kutlandı. Bu seneki yürüyüşte İran bayraklarıyla birlikte Mısır halkının Mübarek hükümeti aleyhtarı gösterilerini destekleyen pankartlar da dikkat çekti.

İran’da 11 Şubat yürüyüşlerinde ABD, İngiltere ve İsrail aleyhtarı sloganlar atılması ve bu ülkelerin bayraklarının yakılması bir geleneğe dönüşmüştür. Ancak bu sene Arap ülkelerindeki ayaklanmalar, özellikle de Mısır olayları İranlıların heyecanını daha da artıran bir etkiye sahip oldu. Yürüyüşe katılan kimi Tahranlılar başta Mısır olmak üzere devrimlerine karşı ABD’nin yanında yer alan bazı Arap ülkelerinin halk hareketlerine sahne olmasının İran devriminin mesajını desteklediği, aynı zamanda İsrail ve Amerika’nın bölgedeki etkinliklerinin azalmasının da bu yıl devrimin yıldönümünde yapılan yürüyüşlerin daha da kalabalık bir şekilde gerçekleşmesini etkilediği görüşünü dile getiriyorlar.

Diğer taraftan İran makamları bu seneki yürüyüşlerin İran’a ambargo koyan ve baskı uygulayan ülkelere cevap niteliği taşımasının önemini vurgularken Arap ülkelerinde yaşanan ayaklanmalara da dikkat çekerek, halkı yürüyüşlere katılmaya çağırdılar. Bu arada Rafsancani gibi şimdiki yönetimle sorunları olan  ve İran’da saygınlığını koruyan tecrübeli bir siyasetçinin de bu çağrıya destek vermesinin katılımın daha da kalabalık bir şekilde gerçekleşmesini etkilediği düşünülüyor. Tahran da sabah saatlerinde kar yağışı olduğu halde kalabalıklar caddelere aktılar ve devrimin sembolü olan Azadi (Özgürlük) Meydanı’nda toplandılar. Bu meydan Şah zamanında Tahran’ın giriş kapısı gibi inşa edilmişti ve adı Şahyad (Şah’ı anma) meydanıydı.

Azadi meydanında süren mitingi İran’ın resmi haber televizyonu olan Şebeke-i Haber ve diğer televizyon kanalları canlı yayınla aktarırken, Kahire’deki yürüyüşleri de aynı ekranda göstermeyi sürdürdü. Halihazırda Tahran’da akşam ezanı yaklaşırken Şebeke-i Haber İran şehirlerinde öğleye kadar yapılan yürüyüşlerle Kahire’deki Tahrir Meydanı gösterilerini İran devrimiyle özdeşleşen marşlarla vermeye devam ediyor.

Mübarek’in kaçışının İran devriminin gerçekleştiği güne denk düşmesini anlamlı bulan İranlılar, bu kaçışta kendi devrimlerinin yıllar sonra gerçekleşen bir yankısını izlediklerini ifade ediyorlar.

(Amina Sultan / Tahran)

Etiketler : #İran   #İslam   #Devrimi   #ve   #Mübarek'in   #gidişi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN