İktibas Dergisi 43. yılına 529. sayısı ile girdi

1981 yılı ocak ayında Ercümend Özkan yönetiminde yayın hayatına başlayan İktibas Dergisi, 43. yılına 529. sayısı ile girdi. 2023 yılının bu ilk sayısında, geçen ayın başat gündemi olan ‘istismar’ konusu masaya yatırıldı.

02-01-2023


2022 yılı kapanırken Aralık ayının en çok gündeme gelen ya da getirilen konusu ‘6 yaşında evlilik’ iddiası ile başlayan tartışma oldu. ‘Çocuğa istismar’ adı altında uzun süre gündemde kalan bu konu, çocuk ve istismar kelimeleri şeklinde derginin bu ay Yorum sayfalarında değerlendirildi.
 
“Çocuk masumdur, çocuk günahsızdır, çocuk tertemizdir, çocuk sevimlidir. Çocuk fıtrat tomurcuğudur” vurgusu yapılan Yorumda, “İyi bir ‘okuyucu’, çocuk üzerinden, bütün ihtişam ve îcazı ile yaratılışı yazan fıtrat haritasını en ince ayrıntısına kadar temaşa edebilir” denildi.
 
6 yaşında evlilik konusunda ise, “Altı yaşında bir kız çocuğunun, bir ‘evlilik’ masalına konu edilmesinin tamamen asılsız olmasını çok arzu ederiz. Böyle bir olayın gerçek olması şöyle dursun, bunun ‘haber’ olarak tedavüle girdirilmesi bile Müslüman aile yapısına ve toplumun ahlaki değerlerine büyük bir saldırı niteliğindedir.” ifadesi yer alan Yorumda, istismar kavramının sadece bu olay bazında değil, çocuğu fıtratından uzaklaştıran her tür ideoloji için söz konusu olduğu kaydedilerek, “Sözün özü şu ki, eğitim kurumlarıyla, basın-yayın, iletişim ve eğlence dünyasıyla, insan anlayışı, hayat felsefesi ve dünya görüşüyle bir bütün halinde bizzat toplum ve devlet eliyle bütün çocuklarımız düzenli bir istismara tabi tutulmaktadır.” ifadesi kullanıldı.
 
Derginin bu yeni sayısında Atasoy Müftüoğlu, Mukaddes Özkan, Şükrü Hüseyinoğlu, Mustafa Bozacıoğlu, Yakup Döğer, Gülbahar Ay Satan yazılarıyla katkı veren isimler olurken, rahmetli Ercümend Özkan’la ilgili bir mapushane anısını aktaran Osman Dindarzade’nin yazısı da dergi sayfaları arasında yerini alıyor.
 
Cevat Akkanat’ın, Ali İbrahim Savaş’ın ve Mehmet Akif Coşkun’un çalışmaları Sanat-Edebiyat bölümünde okurlara sunulurken, basında geçen ayın öne çıkan başlıklarından ve arşiv niteliği taşıyan yazılardan yapılan seçki de güncel başlığı altında sunuluyor.
 

Etiketler : #İktibas   #Dergisi   #43.   #yılına   #529.   #sayısı   #ile   #girdi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN