İktibas, 400. sayıda "Kutlu Doğum" algısını değerlendiriyor

1981'den bu yana yayın hayatını sürdüren İktibas Dergisi, Nisan sayısı ile 400’ncü kez okurlarıyla buluşuyor. Türkiye’nin en uzun soluklu ikinci dergisi olan İktibas, kendisine bugüne kadar desteğini esirgemeyen tüm okurlarına da teşekkür ediyor...

07-04-2012


1981'den bu yana yayın hayatını sürdüren İktibas Dergisi, Nisan sayısı ile 400’ncü kez okurlarıyla buluşuyor. Türkiye’nin en uzun soluklu ikinci dergisi olan İktibas, kendisine bugüne kadar desteğini esirgemeyen tüm okurlarına da teşekkür ediyor...

Tarih boyunca ismi en fazla istismar edilen insanlardan biri olan ve bugün de ‘Kutlu Doğum’ adı altında seküler bir kimliğe dönüştürülmek istenen‘Peygamberimiz Muhammed (sav)’ eksenli yazılar derginin 400. sayısında ağırlıklı yer tutuyor. Selam İle'de yapılan değerlendirmede, “O, son İslam vahyini, Allah’ın iradesi doğrultusunda mükemmel bir şekilde tebliğ etmiş, geride Kur’an’ın ete kemiğe büründürülmesi demek olan ekmel bir Miras bırakarak hayata veda etmiş, fakat kendisinden sonra, İslam’ın tertemiz akidesini, şeriatını, ahlakını ifsat etmek için o Miras’ın pek çok düşmanları zuhur etmiştir.  Allah’ın vadi gereği, şükür ki hiçbir nifak merkezi, İslam’ın Kitabı’na bir zarar verememiştir. Kur’an, ilk indiği gündeki gibi tam ve salim bir vaziyette bize kadar ulaşmış” olduğunun altı çiziliyor.

Derginin Yorum bölümünde “Suriye’de Yaşanan Katliam ve İran’ın Iskaladığı Bölgesel Planlar” başlığı altında Suriye’de Beşar Esed rejimi tarafından sürdürülen büyük zulüm, yaşanan katliam, İran’ın tartışmalı stratejik kararları, Türkiye’nin bu konjonktür içindeki rolü yorumlanıyor.

Kavram bölümünde ise Ahmed Rana imzası ile “Kutlu Doğum” anlayışı inceleniyor. Son yıllarda devlet ve hükümet yetkililerinin katılımı ile ‘sisteme uyumlu bir peygamber’ anlayışının lanse edildiği bu kutlamalar için‘sorunlu’ değerlendirmesi yapılan yazıda ‘İslam’da Peygamber ya da herhangi bir kişinin doğum, ölüm vb. şekilde, herhangi bir yaşam döngüsü olayının, özel olarak seçilip kutlanması/anılması diye bir yaklaşımın söz konusu olmadığı’ kaydediliyor.

Atasoy Müftüoğlu, “Çıkarcı Çılgınlıkların Dünyasında Romantik Sıradanlıklar Yaşıyoruz” başlığını taşıyan bu ayki yazısında “Bir yanda çok kanlı bir dünya envanteri varken; bir diğer yanda güllük gülistanlık bir dünyada yaşıyormuş gibi, bütün bunlara kayıtsız bir ‘hoşgörü’ dili gündemde tutulabiliyor. Dehşetin yükselişi karşısında, sesimizi yükseltemiyoruz” vurgusunu yapıyor.

‘Kutlu Doğum’u eleştiren ve asli kaynaklara göre incelemesini yapan Mehmed Durmuş’un yazısının başlığı “Hakîkat-i Muhammediye: Tanrılaştırılan İnsan ya da İnsanlaştırılan Tanrı”.

Dergide ayrıca “Allah’ın Elçisi Muhammed” başlıklı yazısı ile Bünyamin Zeran , “Peygamber Bizlere Neyi Emretti” ile Hikmet Ertürk, “Artık Fark Etsek” ile Muhammed Celil, “Velid Bin Mugire” ile Nurefşan Erden,“Fikirsel Temizlik Her Şeyden Önce Gelir” ile Talat Özhan, “İnananlar Kendilerinin Üstün Olduğuna Gerçekten İnanıyor mu?” ile Osman Coşkun, “Nebiye Veraset” ile Mustafa Bozacıoğlu imzalı yazılar yer alıyor.

Sanat-Edebiyat sayfalarında ise M. Akif Şahin’den “Güneşin Gözyaşları”, Mehmet Mortaş’tan “Kelimelerin Gölgeleri” denemeleri ile Dilek Buz’dan“Allah’ın Hikmeti” öyküsü ve Mustafa İnan’ın “Ses Ver Sesime” şiiri de okuyucuyla buluşuyor.

Etiketler : #İktibas   #   #400.   #sayıda   #Kutlu   #Doğum   #algısını   #değerlendiriyor   
YORUMLAR
  • fatma   11-04-2012 10:24

    Mevsimlik Kutlu Doğum Ritüellerinin başlayacağı zamanda, bu konunun ele alınmış olmasının çok faydalı olacağı kanaatindeyiz. Devamlı hatırlatmak lazım! Allah razı olsun.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN