İHH’dan Haiti’ye 2 kargo uçağı yardım

İHH İnsani Yardım Vakfı, ülkeye yakın bir noktada bulunan Amerika Birleşik Devletleri’nden deprem bölgesine 2 kargo uçağı yardım malzemesi gönderecek. Zekat Foundation ile birlikte organize edilen kargo uçaklarıyla 33 ton yardım malzemesi gönderilecek.

16-01-2010


Karayiplerin en yoksul ülkesi olan Haiti son 200 yılın en büyük depremine maruz kaldı. 7,0 büyüklüğündeki depremin vurduğu Haiti'ye içme suyu, gıda, ilaç ve ilk yardım malzemesi sıkıntısı had safhada. Başkent Port-Au-Prince'te arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Depremde ölenlerin cesetleri cadde ve sokaklarda bir kenarda toplanırken, ilk uçakla gelen az sayıda arama kurtarma ekibi de köpekler yardımıyla enkazda arasında canlı kalabilenleri kurtarma çalışmalarını yürütüyor.

Önemli bölümü harabe haline gelen kentte polis araçları yaralıları taşımak için ambulans olarak kullanılıyor. Yaralılara müdahale eden doktorlar, içme suyu sıkıntısının ciddi düzeyde olduğuna işaret ederek, depremden yaralı kurtulmayı başaranların susuzluk nedeniyle ölebileceği uyarısında bulundu. Kentte Küba'dan gelen yüzlerce doktor bulunuyor.

İHH’dan 33 tonluk yardım malzemesi

İHH İnsani Yardım Vakfı, ülkeye yakın bir noktada bulunan Amerika Birleşik Devletleri’nden deprem bölgesine 2 kargo uçağı yardım malzemesi gönderecek. Zekat Foundation ile birlikte organize edilen kargo uçaklarıyla 33 ton yardım malzemesi gönderilecek. Yardımın içerisinde battaniye, giysi, gıda, ilaç, bebek maması ve diğer malzemeler bulunuyor. İHH ekipleri bölgeye varır varmaz yardım malzemelerini afetzede ailelere dağıtacaklar.

Haiti, kölelerin kurduğu ilk ülke

8 milyon nüfusu olan Haiti, Burkina Faso’dan sonra dünyanın en fakir ikinci ülkesi olarak biliniyor. İnsanlar yaralarını saracak güce sahip değil. İnsanların çoğu sokaklarda dilencilik yaparak ayakta durmaya çalışıyor. Haiti’nin sokakları ve caddeleri çok bakımsız. Çöpleri karıştıran domuz sürülerini her yerde görmek mümkün. Ülkede  8 bin Müslüman bulunuyor. 7 bin Müslüman depremin meydana geldiği başkent Port-au-Prince’de yaşıyor. Başkentte 5 cami  bulunuyor. 

Sürekli askeri darbelerin yaşanması sebebiyle ülkenin güvenliğini BM güçleri sağlıyor. BM’de 52 Türk polisi de görev yapıyor. Haiti’de geçtiğimiz yıl Ramazan ayının başında meydana gelen kasırgada 3 bin kişi hayatını kaybetmişti. Kasırganın yaraları sarılmadan yaşanan deprem, bilançoyu ağırlaştırdı.

Dünyada kölelerin kurduğu ilk devlet olarak bilinen Haiti’de insanlar dışarıdan gelecek yardımlara gözlerini dikmiş durumda.  Evleri yıkılan çocuklar, yaşlılar ve kadınlar sokaklarda yatıyor. Açlık ve susuzluk had safhada.

(Kaynak: ihh.org.tr)

 

Etiketler : #İHH’dan   #Haiti’ye   #2   #kargo   #uçağı   #yardım   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN