İHH, Afrika için gönüllü doktor ve hemşire arıyor

2007 yılından beri Afrika’da ücretsiz katarakt ameliyatları yaparak 18 bin insanın yeniden görmesini sağlayan İHH İnsani Yardım Vakfı Afrika’ya gidecek gönüllü doktor ve hemşirelerin desteğini bekliyor.

05-04-2009


10 Afrika ülkesinde ücretsiz katarakt ameliyatları yaparak 18 bin insanın yeniden görmesini sağlayan İHH İnsani Yardım Vakfı, Afrika’ya gönüllü olarak gidecek doktor ve hemşirelerin desteğini bekliyor.

 

İHH İnsani Yardım Vakfı Bülent Yıldırım yaptığı açıklamada Somali, Etiyopya ve Sudan’da katarakt ameliyatlarına devam ettiklerini belirtti. Yıldırım, “Şuan için en büyük sıkıntımız doktor ve hemşire eksikliği. Biz bu çalışmayı tamamen gönüllülük sistemi üzerinden yürütmek istiyoruz. Çünkü 100 TL gibi düşük bir maliyetle ameliyatları yapmaya çalışıyoruz. Bu noktada gönüllü doktor ve hemşirelerimizin desteğini bekliyoruz. Afrika’ya bir ay süre ile katarakt ameliyatı yapmak isteyen doktor ve hemşirelere Sağlık Bakanlığı da idari izinli sayıyor. Döner sermayeleri de ödeniyor” dedi.

 

Bugüne kadar Mali, Nijer, Burkina Faso, Somali, Etiyopya, Sudan, Gana, Benin, Togo ve Çad’da katarakt ameliyatları yaptıklarını ifaden Yıldırım, bu ülkelere giden gönüllü doktor ve hemşirelerin büyük bir mutlulukla Türkiye’ye döndüklerini ifade etti. Yıldırım, “Bir doktor bir ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 300 hastayı ameliyat ederek ışığa kavuşmasını sağlıyor. Bu çok önemli bir olay. Yüzlerce insanın duasını alıyorsunuz. Manevi boyutu ölçülemeyecek bir hayır bu” şeklinde konuştu.

 

Ameliyatları hayırseverlerden aldıkları 100 TL’lik bağışlarla yaptıklarını ifade eden Yıldırım, Türkiye halkının kampanyayı sahiplendiğini belirtti. “Türkiye’de 100 TL’ye ne alabilirsiniz? Çok az şey” diyen Yıldırım, şöyle devam etti:  “Ama yıllarca göremeyen, karanlıkta kalan insanlara ışık olabilirsiniz. 100 TL ile bir Afrikalının ameliyatını üstlenebilirsiniz. Bu noktada şükürler olsun ki halkımız büyük duyarlılık gösteriyor. Çok olumlu tepkiler aldık bugüne kadar. Anneler gününde annesine, nişanlısına veya eşine katarakt ameliyatı için vakfımıza 100 TL’lik bağışta bulunarak anlamlı bir hediye sunan insanlarımız var. Öğrenciler, kendi aralarında topladıkları paraları bir katarakt ameliyatı yapmak için vakfımıza bağışlıyorlar. Biz bu ilginin devam etmesini istiyoruz. İstiyoruz ki herkesin Afrika’da ameliyat ettirdiği, ışığa kavuşturduğu bir kardeşi olsun. Çünkü Afrika’da 5 milyon katarakt hastası olduğundan söz ediliyor. Yani yapacağımız daha çok şey var.”

 

İlk etapta 100 bin katarakt hastasını ameliyat etmeyi hedeflediklerini belirten Yıldırım, bu hedefi gerçekleştirdikten sonra ameliyatlara devam edeceklerini söyledi.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, şimdiye kadar 18 bin kişiyi ameliyat ettirdiklerini, 71 bin 523 kişi de gözlerinden muayene ettiklerini, gerekli görülenlere ilaç ve gözlük verdiklerini belirtti.

 

Katarakt Afrika’da neden çok görülüyor?

Bülent Yıldırım, “Afrika’da katarakt hastalığı neden yaygın” sorusuna şu cevabı verdi: “Afrika’da sıcak hava, beslenme ve iklim şartları sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitiriyor. Göz doktoru sayısının yetersizliği de buna eklenince özellikle kırsal kesimlerde birçok hasta, ameliyat olamadan karanlığa mahkum yaşıyor. Afrika’da 5 milyon katarakt hastasının olduğu ifade ediliyor.

Yüce Allah’ın insanlara bahşetmiş olduğu en büyük nimetlerden biri olan görme yeteneğini Afrika’daki insanlar, çok basit sebeplerle yitirebiliyor, yıllarca karanlıkta kalabiliyorlar. Hatta bazı insanlar, ömürlerinin sonuna kadar karanlıkta yaşıyorlar. Ayrıntılı bilgiyi www.afrikagorecek.com adresinden alabilirsiniz.”

Etiketler : #İHH   #   #Afrika   #için   #gönüllü   #doktor   #ve   #hemşire   #arıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN