Hz. Osman'a nisbet edilen mushaf tıpkıbasımla yayınlandı

Hazreti Osman'a nispet edilen mushaflardan Türk İslam Eserleri Müzesi nüshası İSAM tarafından yayınlandı. Mushaf, Dr. Tayyar Altıkulaç'ın yedi yıl sürdürdüğü projenin ikinci adımı olarak basıldı.

02-06-2008


Hazreti Osman'a nispet edilen mushaflardan Türk İslam Eserleri Müzesi nüshası İSAM tarafından yayınlandı. Mushaf, Dr. Tayyar Altıkulaç'ın yedi yıl sürdürdüğü projenin ikinci adımı olarak basıldı. Projenin ilk eseri olan Topkapı Sarayı Müzesi nüshası IRCICA tarafından yayınlanmıştı.

İSAM Konferans Salonu'ndaki tanıtım toplantısında konuşan Altıkulaç, Topkapı Sarayı, Türk İslam Eserleri Müzesi, Taşkent ve Kahire'deki Hazreti Osman'a nispet edilen mushafların bu çalışma ile ilk kez ayet ayet, harf harf incelendiğini, İslam'ın ilk dönemlerinde yazılan mushaflar ile günümüzdekiler arasında tam bir paralellik bulunduğunu söyledi.

23 sene zarfında peyderpey nazil olan Kur'an âyetleri bir taraftan ezberlenirken bir taraftan da deri, tahta, kemik gibi malzemeler üzerine kaydedilmişti. Bu nüshalar ilk defa Hazreti Ebubekir'in halifeliği döneminde tek cilt halinde toplandı. Hazreti Osman ise bu mushafı çoğaltarak Mekke, Kufe, Basra, Şam gibi belli başlı merkezlere gönderdi. Bir nüsha da Medine'de bırakıldı.

Tayyar Altıkulaç, yaptığı incelemelerde bugün muhafaza edilen nüshalardan hiçbirinin bizzat Hazreti Osman nüshası olmadığı, ama İslam'ın ilk asırlarında onlardan çoğaltıldığı sonucuna vardığını söylüyor.

Halen Topkapı Sarayı'nda, Türk İslam Eserleri Müzesi'nde, Taşkent'te, Kahire'de, British Museum'da, St. Petersburg'da ve San'a'da Hazreti Osman'a nispet edilen mushaflar bulunuyor. Bu mushaflardan Kahire nüshası da aynı proje kapsamında yakında yayınlanacak. (Dünya Bülteni)

Etiketler : #Hz.   #Osman'a   #nisbet   #edilen mushaf   #tıpkıbasımla   #yayınlandı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN