Hizbullah Beyrut'un kontrolünü ele aldı

Amerikan destekli Fuad Sinyora hükümetinin ihanetine karşı harekete geçen Hizbullah savaşçıları Lübnan hükümetinin merkezi olan Batı Beyrut'un kontrolünü ele aldı...

09-05-2008


Son dakika: 11:17

ÜHizbullah savaşçıları Batı Beyrut'ta hükümet taraftarı silahlı kişileri tutuklamaya başladı.

ÜSaad Hariri liderliğindeki El mustakbel Partisi binalarında çalışanlar ve korumalar kaçmaya başladı.

ÜArap Birliği Sekreteri Amr Musa Amerika gezisini yarıda bırakarak Lübnan'daki durum üzerine acil toplantı çağrısı yaptı.

ÜLübnan Hükümetinin destekçisi Suudi Arabistan da acil toplantı çağrısı yaptı. 

Son dakika: 11:25

ÜBeyrut'taki sokak çatışmalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e ulaştı. 20'den fazla yaralı var.

ÜLübnan hükümet güçleri dağılmaya başladı

ÜSaad Hariri liderliğindeki EL Mustakbel Partisi'ne bağlı telvizyonun yayınları durdu.

ÜEl Mustakbel partisinin gazete binaları ateşe verildi.

Son dakika: 11:43

ÜLübnan  hükümet güçlerine bağlı binalar yanmaya devam ediyor. Lübnan ordusu yanan binaları kontrol altına almaya çalışıyor.

ÜEl Mustakbel partisinin televizyonu çalışanları Lübnan ordusu kontrolünde tahliye ediliyor. Televizyon müdürü nedim Mounla yaptığı açıklamada, Hizbullah savaşçılarının televizyon binasını yıkmak için binayı kuşattıklarını, televizyon çalışanlarının Lübnan ordusunun kontrolünde tahliye edildiklerini söyledi.

ÜBatı Beyrut'tun silah ve bomba sesleriyle yakılandığı bildirildi

ÜEl mustakbel Partisi lideri Saad Hariri'nin konutu roketatarlarla vuruldu. Güvenlik kaynakları Saad Hariri'nin evde bulunduğunu belirtti.

Son dakika: 12:00

ÜHizbullah savaşçılarından yapılan açıklama: "Dürzilerin karargahına girdik. Ne Velid Canbubat ne de Hariri burada değil"

ÜSaad Hariri'nin posterlerini yakan diğer bir başka Hizbullah savaşçısı: "Bölgeyi ele geçirdik. Silahlarını atıp kaçtılar"

Son dakika: 12:12

ÜHizbullah'ın siyonist İsrail'e karşı İslami direnişin haberleşmesi için kurduğu telefon şebekesinin Lübnan hükümeti tarafından "yasa dışı" ilan edilmesinin ardından başlayan çatışmalar Lübnan hükümetini geri adım attırmaya başladı.

El Mustakbel Partisi lideri Saad Hariri, Telefon şebekesinin yasa dışı ilan edilmesi kararının geri alınabileceğini söyledi.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah, Lübnan hükümetinin aldığı kararı Amerika ve İsrail adına Hizbullah'a karşı alınmış bir savaş ilanı olduğunu söylemiş, kararın geri alınmaması durumunda hükümet ile hiç bir diyaloğun olmayacağını belirtmişti.

Seyyid Hasan Nasrallah'ın konuşmasında "bize kalkan elleri kırarız" açıklamasını yapmasının ardından Lübnan Hizbullah savaşçıları hükümet güçlerinin bulunduğu Batı Beyrut'un kontrolünü ele geçirmişti.

Son dakika: 14:08

ÜLübnan hükümet partilerine bağlı milletvekilleri evlerine gizlendi.

ÜLübnan hükümeti bakanlarından Ahmed Fetvat hükümet binasından El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada "Hizbullah her tarafı ele geçirse de anayasal yetkiye sahip olarnak kalacağız" dedi.

ÜLübnan Uluslararası havaalanı yolların kapalı olması dolayısıyla uçuşlarını durdurdu.

Son dakika: 14:37

ÜHizbullah'a karşı açıktan cephe açan ve Hizbullah'a karşı savaşmaya hazır olduğunu söyleyen Dürzi lider Velid Canbulat, Hizbullah savaşçılarının Beyrut'un kortrolünü ele almasının ardından, Hizbullah'a diyalog çağrısında bulunmaya başladı.

ÜEvinden LBC televizyonuna açıklamalarda bulunan Velid Canbulat "sorunların çözümü için tek yol diyalogtur. Diyalogtan kaçınmanın bir yararı yok" dedi.

ÜCarnegie Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Paul Salem Lübnan'daki gelişmeler üzerine yaptığı değerlendirmede "Lübnan hükümeti Müstakbel Partisi Hizbullah karşısında çok zayıf düştü" dedi.

Son dakika: 14:54

ÜDürzi lider Velid Canbulat ve Müstakbel Partisi lideri Saad Hariri'nin Btı Beyrut'taki konutları Hizbullah savaşçıları tarafından kuşatıldı. Canbulat ve Hariri'nin evlerinde gizlendiği açıklandı.

ÜLübnan Başbakanı Refik Hariri'nin de bazı bakanlarıyla birlikte konutunda gizlendiği açıklandı.

Üİsrail panikledi

ÜSiyonist rejim Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Hizbullah Savaşçılarının Beyrut'un kontrolünü ele alması üzerine yaptığı açıklamada "Lübnan'da yaşanan olaylar İran'ın Drtadoğu'nun kontrolünü ele geçirme çabasıdır. Bu durum Lübnanlılar için büyük bir trajedidir. Bir insan olarak, bir İsrailli olarak Lübnan'da bir iç savaşın olmaması için dua ediyorum" dedi. (Velfecr)

 

Etiketler : #Hizbullah   #Beyrut'un   #kontrolünü   #ele   #aldı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN