Hilali gözetleyen ülkelerde Ramazan'a Cumartesi giriliyor

İslam dünyası Ramazan'ın ilk günü konusunda astronomi (takvim) hesabı ile başlayanlar ile Hilali gözetleyenler (Rü'yet-i Hilal)arasında yine bölündü. Hilali gözetleyen ülkelerde, hilal görülmediği için Ramazan'a Cumartesi giriliyor.

20-08-2009


  • İslam dünyası Ramazan'ın ilk günü konusunda astronomi (takvim) hesabı ile başlayanlar ile Hilali gözetleyenler (Rü'yet-i Hilal) arasında yine bölündü. Hilali gözetleyen ülkelerde, Ramazan'a Cumartesi giriliyor.

İslam dünyasının bir kısmı Cuma günü (yarın) Ramazan'a başlarken, Hilali görmeyen İslam ülkeleri de Şaban ayını 30'a tamamlayacaklarını açıkladı.

Cuma günü Ramazan'a başlayacak ülkeler

Türkiye, İran, Pakistan, Banglandeş, Umman, Fas, Moritanya, Lübnan, Bosna Hersek, Hindistan, Kazakistan, Tataristan, Libya, Makedonya, Kosova ve Arnavutluk yarın Ramazan'a başlıyor. Almanya, Ukrayna, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Sırbistan ve Kafkasya'daki Müslümanların da yarın (Cuma) günü Ramazan'a başlayacakları bildirildi.

Avrupa Fetva Konseyi de daha önce yayınladığı bildiride, Ramazan ayına cuma günü başlayacağını açıklamıştı.

Cumartesi Ramazan'a başlayacak ülkeler

Malezya, Endonezya, Ürdün, Mısır, Katar, Yemen, Bahreyn, Kuvet, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Sudan, Suriye, Doğu Türkistan, Somali, Tunus, Filipinler, Singapur, Irak ve Filistin'in Ramazan ayına Cumartesi günü başlayacakları belirtildi. Fransa, Belçika, İspanya, Amerika, Kanada, Meksika, İtalya, İsviçre ve İngiltere'deki Müslümanların da Cumartesi başlayacağı vurgulandı.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Hilali   #gözetleyen   #ülkelerde   #Ramazan'a   #Cumartesi   #giriliyor   
YORUMLAR
  • omer bitlis   21-08-2009 16:50

    Hamza Türkmen'den alıntı, İttifak Yoksa Maruf Olanı Yaşatmalıyız Ramazan'a başlama ve Bayram günü konusunda süren 20. yüzyıldaki tartışma aynen devam ediyor. Bu utanç verici bir durumdur. Ayrıca bu durum İslam ülkeleri başındaki yönetimlerin ne kadar İslami maslahatlardan kopuk ve emperyal amaçlara yatkın olduğunu gösterir. En başta müslümanların vahdetinden bahseden selefi/hadisçi çizgi ile Şia içindeki bazı taklit mercilerinin ahbari tutumu bu konunun çözümlenmesini engelleyen en bariz nedenlerdir. Bir de hesap işine mahallililik katan ulus devletler... Birisi iptidai şartlarda bulunan veya bilinen gözlem kuralını -aynı diş temizliği için misvak olayından vazgeçmediği gibi- mutlaklaştırarak ayetlerde belirtilen KADER konusunu dikkate almamaktadır. Bir diğeri ise konunun istişari tahkikini değil, taklid merciinin fetvasını öncelemekte ve mutlaklaştırmaktadır. Hesap konusunda ulus devletler ise dünya ölçeğini gözetmeyen bir üç kağıtçılık içindedir. Oysa Rabbimiz Kur'an'da ayı da güneşi de bir ölçü/kader ile yarattığını bildiriyor. Ölçü ile olay belirlenirken dünya müslümanlarının tümünü düşündüğümüzde, sadece 360 derecelik dünyada ayın "kavuşum anı"nın hangi bölgeye göre kabul edileceğini tespit etmek gerekiyor ki, bu da dünya müslümanlarının ortak bir komisyon kurup birlikte karar vermesine bağlı. Ama emperyalizm böyle bir birlikteliği asla istemez ve engellemeye çalışır. Zira 1974'te İstanbul'da yapılan İslam Ülkeleri Rüyet Konferansında bu iş karara bağlanmıştı. Ama ertesi yıl herkes bildiği gibi davrandı. Birisi hesapla oynadı birisi gözlemle oynadı. Bu konularda işbirlikçi yönetimlerin inadını meşrulaştırmayalım. Endonezya – İran – Suud – Türkiye – Mısır – Fas çizgisinde yer alan Müslümanların ittifakı veya vahdeti ne kadar mümkünse, bu konunun çözümü de o kadar mümkündür. O zamana kadar da çevremizle beraber maruf örfe göre davranmalıyız. Bugün veya yarın tüm kardeşlerimizin Ramazanı hayırlara vesile olsun..

  • İlyas   21-08-2009 12:11

    Ümmet olma zindeliğinin yitirildiğinin en somut ve trajik göstergelerinden birisi hilalin görülmesi meselesi. Teknoloji ve iletişimin bu kadar geliştiği günümüzde normalde çok basit bir şekilde halledilebilecek bir konu, İslam dünyasının siyasi, kültürel ve mezhebi çekişmeleri neticesinde her yıl ihtilaf konusu olmakta. Sorunun çözümü için öncelikle ümmet olabilmek gerekiyor.

  • omer bitlis   21-08-2009 10:09

    Ramazanın başlamasını sabitlemeyi ya da ortak haraket etmeyi beceremiyorsak , bunun adı iktidarsızlıktır. İktidarın yoksa birileri gelir ve sana iktidar olur...

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN