Hedef, Afrika’da 100 bin kataraktlıya ameliyat

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından geçen yıl başlatılan Katarakt Ameliyatları Projesi, ilk etapta 100 bin katarakt hastasının gözlerini açmayı hedefliyor.

11-10-2008


Afrika’da sıcak hava, yetersiz beslenme ve iklim şartları sebebiyle pek çok insan genç yaşta katarakt olarak görme yeteneğini yitiriyor. Kara kıtada 10 milyon insanın katarakt hastalığı sebebiyle görme sorunu yaşadığı ifade ediliyor.

Hem doktor yetersizliği hem de maddi imkânsızlıklar sebebiyle ameliyat olamayan binlerce katarakt hastası yoksul Afrikalı, karanlığa mahkûm bir şekilde hayatlarını sürdürüyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından geçen yıl başlatılan Katarakt Ameliyatları Projesi, ilk etapta 100 bin katarakt hastasının gözlerini açmayı hedefliyor.

Halen devam eden Sudan’daki ameliyatları Türkiye’den giden gönüllü doktor ve hemşireler yapıyor. Projeye destek veren Sağlık Bakanlığı bu doktor ve hemşireleri idari izinli sayıyor.  

100 YTL ile bir ameliyat yapılıyor

Proje Türkiyeli hayırseverlerin bağışlarıyla finanse ediliyor. 100 YTL’lik bir bağışla Afrika’da bir katarakt hastasının gözleri açılıyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “2007 yılının başında 100 YTL ile Afrika’da bir katarakt hastasını ameliyat etmek istediğimizi söylediğimizde birçok insan ‘Bu parayla nasıl ameliyat yapacaksınız’ şeklinde şaşkınlıklarını dile getirmişti. Ancak hayırsever halkımızın bağışları, gönüllü doktor ve hemşirelerimizin destekleriyle bunu başardık. Bugün 100 YTL’lik bir bağışla yoksul bir katarakt hastasını ameliyat ediyoruz. Türkiye’de 100 YTL ile çok şey yapamazsınız ama Afrika’da yıllarca karanlıkta yaşayan bir insanın gözlerini açıyorsunuz. Bu çok önemli bir olay. Şimdiye kadar 10 bin kişinin gözlerini açtık. 37 bin 412 kişiyi de muayene ettik.  Hedefimiz 100 bin insanın gözlerini açmak” şeklinde konuştu.

Afrika’nın 10 ülkesini kapsayan proje başladığı günden beri Benin, Gana, Togo, Nijer, Çad, Sudan, Somali ve Etiyopya’da ameliyatlar yapıldığını ifade eden Yıldırım, gerekli alt yapının tamamlanmasıyla Burkina Faso ve Mali’de de ameliyatlara başlanacağı söyledi. 

Gönüllü doktor ve hemşirelerin desteği bekleniyor

Katarakt Ameliyatları Projesi çerçevesinde daha fazla insanın gözlerini açmak için gönüllü doktor ve hemşirelere ihtiyaç duyuluyor. Gönüllü doktor ve hemşire sayısının artması aynı anda farklı ülkelerde ameliyatların yürütülmesini sağlıyor. Türkiye’den Afrika’ya gidecek doktorları Sağlık Bakanlığı da idari izinli sayıyor.

Ayrıntılı bilgi www.afrikagorecek.com adlı internet sitesinden veya 0212 631 21 21 numaralı telefondan alınabilir.

(Kaynak: ihh.org.tr)

Etiketler : #Hedef   #   #Afrika’da   #100   #bin   #kataraktlıya   #ameliyat   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN