Hama şimdi hayalet kent (Haber - Foto)

Suriye ordusunun geçen hafta düzenlediği operasyonla en az 160 kişiyi öldürdüğü Hama şehri basına açıldı. Ordu birliklerinin 20 kilometre dışına çekildiği kentten geride sokakları bomboş, kapı ve pencereleri kapalı evler, harabeye dönmüş binalar ve araçlar kaldı. Kent, şimdiki görünümüyle bir hayalet kenti andırıyor.

12-08-2011


Suriye ordusu, geçen hafta muhaliflerin kalbi olarak gösterilen Hama kentine, kapsamlı bir operasyon başlattı. Tank ve zırhlı araçlarla yapılan operasyonda en az 160 kişi hayatını kaybetti. Muhalifler ölenler arasında siviller olduğunu belirtirken, Suriye resmi yayın organları ise ölenlerin çoğunluğunun güvenlik görevlisi olduğunu iddia etti.

Bu gelişmeler üzerine Türkiye diplomatik girişimlerini hızlandırarak, Suriye'ye şiddete son verme çağrısında bulundu. Daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şam'da Esad ve ilgililerle 6,5 saat görüştü. Görüşmenin üzerinden 24 saat geçmeden Suriye ordusu, Hama'dan çekilmeye başladı. Önceki gün kenti ziyaret eden Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, kentten ağır silahların ve tankların çekildiğini bildirdi. Dün ise Suriye rejimi üzerindeki uluslararası baskının artmasına neden olan Hama'ya ilk kez gazeteci kabul edildi.

İLK SOMUT ADIM

Türkiye'den yerli ve yabancı yayın kuruluşlarında çalışan 10 gazeteci, dün Hama'ya ulaştı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Hama'yı gazetecilere açma kararı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile önceki gün Şam'da yaptığı 6.5 saatlik görüşmenin sonucunda geldi. Türkiye, bu kararı Şam yönetimi tarafından atılan "ilk somut adım" olarak nitelendirdi.

KONUŞMAKTAN ÇEKİNİYORLAR

Hama'da halk ise konuşmak istemiyor. Abdürrahman isimli bir ilköğretim öğrencisi, askerlerin her tarafa ateş ettiğini, kendi mahallelerindeki birçok eve silahlı saldırı düzenlediğini söyledi. Abdürrahman, yaşadığı ev ile komşularının evlerinde ve odalardaki mermi izlerini gösterdi. Evin oturma ve yatak odalarında mermi izleri göze çarparken, Abdürrahman, 3. katta yaşayan amcasının dışarıdan gelen bir merminin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiğini anlattı. Amcasının yaşadığı belirtilen odanın duvarında kurşun ve tavanında kan izleri görüldü. Abdürrahman'ın annesi ve babası da kendilerine ateş edildiğini ve dışarıya çıkmaktan korktuklarını belirtirken, diğer bir amcası, boş kovanları gösterdi ve can güvenliklerinin olmamasından yakındı.

CAMİLERE DE ATEŞ ETMİŞLER

Aile, dükkanlarının kapalı olduğunu ve işe gidemediklerini, askerlerin ibadet saatlerinde bile büyük-küçük, kadın-erkek gözetmeden ateş açtıklarını söyledi. Hamidiye Camisi'nin arka duvarında bir mermi deliği gözlenirken, vatandaşlar askerlerin ateş ettiklerini öne sürdü. Suriyeli yetkililer kamu binalarını isyancıların tahrip ettiğini savundu.

Sınırda yangın

Türkiye-Suriye sınırında dün akşam saatlerinde yangın çıktı. Yayladağı ilçesi yakınlarındaki yangında 50 hektarlık alan küle döndü. Sabah saatlerine kadar devam eden yangını Suriye müdahale etmedi. Yangının Türkiye'ye sıçrama ihtimaline karşı sınırda önlemler alındı.

Tanklar şehrin 20 km dışında

Hama'ya sessizliğin hakim olduğu, sokaklarda çok az sayıda insana rastlandığı ve tankların kentin yaklaşık 20 kilometre dışında bekledikleri gözlendi. Kentte neredeyse bütün dükkanların kepenkleri kapalıyken, halkı evlerinden çıkmadığı, sokaklarda silahlı askerlerin beklediği ve her yerde kontrol noktalarının olduğu görüldü. Yol kenarlarında yanmış araçlarla boş mermi kovanları, birçok binada büyük çaplı mermi izlerinin yanı sıra yollarda tank paletlerinin izleri dikkati çekti.

Hizbullah'tan 'şiddete son ver' çağrısı

Hizbullah Esad yönetimine çağrı yaparak, Suriye'de şiddete biran evvel son vermesini istedi. Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım, önceki gün yaptığı açıklamada, "Suriye'de çözümün, muhalefet ve Suriye yönetimi arasındaki diyalogla olmasını, reform adımlarının atılmasını istiyoruz. Silah kullanılmasına, şiddete başvurulmasına ve dış güçlerin müdahalesine karşı çıkıyoruz. Biz, istikrarlı bir Suriye istiyoruz. Gergin ve endişe içerisinde olan bir Suriye istemiyoruz" diye konuştu. Kasım, "Bazıları, Lübnan'ı da Suriye'de yaşananların içine çekmek için çalışıyor. Bunun ne Lübnan'a ne de Suriye'ye faydası var. Lübnan'da olanlardan Suriye, Suriye'de olanlardan da Lübnan etkilenir. Lübnan, Suriye'yle hesapları olanlar için bir üs olarak kullanılamaz" dedi.

Sınırda da operasyon var

Suriye ordusuna bağlı birliklerin, Hatay'ın güneydoğusunda bulunan stratejik bir bölgede, tank ve zırhlı araçlarla operasyonlarını devam ettirdiği bildirildi. Suriye ordusuna bağlı birlikler, Hatay'ın güneydoğusuna yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunan stratejik bir bölgede, 14 tank ve çok sayıda zırhlı araçla dün de operasyonlarına devam etti.

Suriye İnsan Hakları Örgütü tarafından yapılan açıklamada ise askerlerin 12 tank ve zırhlı araç ile Türkiye sınırına 30 kilometre uzaklığındaki Sermin ve Taftanaz kasabalarına girdiği belirtildi. İnsan hakları örgütleri, ülkenin orta kesiminde bulunan Humus kentinin Kuseyr kasabasında 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Tank desteğinde kasabaya giren askerlerin, halkın üzerine ateş açtığı belirtiliyor. Tankların girmesinin ardından kasaba sakinlerinin tarlalara kaçtığı ve kentle iletişimin kesildiği kaydedildi. Humus'ta önceki gün de 17 kişi yaşamını yitirmişti. Bir şiddet haberi de İdlib bölgesindeki Sarakib kasabasından geldi. Tankların girdiği kasabadan patlama ve silah seslerinin geldiği belirtilerek, yaklaşık 100 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Suriye ordusunun kuzeydeki Hama kentinden tankları ve ağır silahları çektiğini açıklamasının ardından, birliklerin Türkiye sınırına yakın İdlib bölgesinden de önceki gün çekildikleri bildirilmişti.

Sokaklar ceset dolu

Suriye güvenlik güçleri, Türkiye sınırı, Humus'un Kuseyr ile İdlib'in Sarakib kasabaları ve Şam'da şiddeti sürdürüyor. Dün, Şam'ın kuzeyinde göstericiler üzerine ateş açan güvenlik güçleri 10'dan fazla kişiyi öldürdü.

(Kaynak: Yeni Şafak)

Etiketler : #Hama   #şimdi   #hayalet   #kent   #(Haber   #   #Foto)   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN