Hama katliamının yıldönümünde Halep'te varilli katliam

Suriye ordusunun 'varil bombalarıyla' Halep'te gerçekleştirdiği katliam, 2 Şubat 1982 tarihinde Hafız Esed'in gerçekleştirdiği 'Hama Katliamını' akıllara getirdi. Dünyanın unuttuğu Hama Katliamı'nda 21 günde 70 bin Suriyeli acımasızca katledilmişti. İşte bu büyük katliamın yaşandığı 2-23 Şubat 1982 Hama Katliamı'nın yıldönümünde Beşşar Esed komutasındaki Suriye ordusuna ait helikopterlerin Halep kentine "varil bombalarıyla" düzenlediği saldırıda 165 kişi katledildi.

03-02-2014


Tam 33 yıl önce bugün başlayan ve 21 gün Süren Hama Katliamı'nda 70 bin'i aşkın Suriyeli hayatını kaybetti, 800 bin Hamalı da mülteci oldu.
 
İşte bu büyük katliamın yaşandığı 2-23 Şubat 1982 Hama Katliamı'nın yıldönümünde Beşşar Esed komutasındaki Suriye ordusuna ait helikopterlerin Halep kentine "varil bombalarıyla" düzenlediği saldırıda 165 kişi öldü. Yine Suriye'de başlayan iç savaş sonrası Temmuz 2012'de Suriye ordusu tarafından bir Hama katliamı daha gerçekleştirilmişti. Suriye ordusunun Hama'nın Tiremse kasabasına yönelik ağır silahlarla gerçekleştirdiği katliamda aralarında kadın ve çocukların da olduğu 305 kişi acımasızca öldürülmüştü. İşte bu yaşananlar yıllardır süren Suriye gerçeğini ortaya koyuyor. 
 
BABA VE AMCA ESED
 
Suriye halkı yıllardır Esedlerden çekiyor! 33 yıl önce, bütün dünyadan habersiz büyük bir katliam yapıldı. Binlerce savunmasız sivil, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esed'in (Beşşar Esed'in babası) kardeşi Rıfat Esed komutasındaki 12 bin Suriye askeri tarafından kıyımdan geçirildi.
 
BAAS REJİMİNİN KIYIMI
 
"Tarihin en büyük katliamları listesi" diye bir liste yapılsa muhtemelen ilk sıralara yazılacak olan Hama Katliamı, dünyanın merkezinde, Ortadoğu'da, ama bütün dünyadan da habersiz bir şekilde yapıldı. İnsanlar, Baas rejiminin bekası için yaşlarına aldırmadan kıyımdan geçirildi. Bugünse Halep'te bir katliam daha yaşandı. Suriye'nin eli kanlı lideri Beşşar Esed'e ait ordular helikopterler ile Halep'e ölüm yağdırdı. Katiller adeta Hama Katliamı'nın yıldönümünü hatırlatırcasına dünyanın gözü önünde çoluk çocuk demeden varil bombalarını yağdırdı.
 
TARİHİN EN BÜYÜK KATLİAMLARINDAN BİRİ: HAMA KATLİAMI
 
Baba Hafız Esed'in eseri
 
2 Şubat 1982'de Suriye Hükümeti'nin Müslüman Kardeşler'in Hama şehrinde başlattığı ayaklanmayı bastırmak amacıyla saldırarak, binlerce kişinin yaşamını yitirdiği katliam. Uluslararası Af Örgütü'ne göre ölenlerin sayısı 10.000-25.000 arasında olmasına rağmen gerçek rakam bunun çok üstünde veya altında olabilir. Suriye Hükümeti ölenlerin sayısı hakkında resmî bir açıklama yapmamıştır.
 
Hafız Esed'in kardeşi Rıfat Esed'in özel kuvvetleri Hama'ya gönderildi. Hama'da saldırı başlamadan önce şehrin teslim olması ve boşaltılması için son bir çağrıda bulunuldu. Uluslararası Af Örgütü'ne göre piyadelerin ve tankların dar sokaklara rahatça girebilmesi için önce eski şehir merkezi havadan bombalandı, binalar tanklar tarafından yıkıldı.
 
ZEHİRLİ GAZ KULLANILDI
 
Eski şehir neredeyse tamamen yok edildi. Bazı iddialara göre Suriye ordusu yıkılmış binaların içinde saklanan asileri öldürmek veya ortaya çıkarmak için zehirli gaz kullandı. Şehirdeki direnişin devam etmesi üzerine şehir büyük toplarla çevrilerek üç hafta boyunca dövüldü. 2 Şubat 1982'de Suriye ordusu geniş çaplı bir top saldırısının eşliğinde şehre saldırdı.
 
Sonra, askeri ve sivil güvenlik personeli Müslüman Kardeşler'in kalan son üyelerini ve sempatizanlarını bulmak için şehre dağıldı. Yakalanan şüpheliler işkence ve onu takip eden toplu idamlarla yüzyüze kaldı.
 
(Haber 7

Etiketler : #Hama   #katliamının   #yıldönümünde   #Halep'te   #varilli   #katliam   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN