Halep'te sadece 40 doktor kaldı

Günlerdir ağır bombardıman altında olan Halep’te yaşanan sağlık sorunlarını anlatan Suriyeli Genel Cerrah Dr. Nidal Acem, “300 bin nüfuslu Halep’te 20 uzman 20 pratisyen olmak üzere toplam 40 doktor kaldı.” dedi.

05-05-2016


Esed ve Rusya'nın 2 haftadır ağır bombardımana tuttuğu Halep'te insanlık dramı yaşanıyor. Sağlık sorunlarının üst düzeye çıktığı Halep'te doktor sıkıntısı en büyük sorunların başında geliyor. Hastanelerdeki yokluğun tanıklarından Suriyeli Genel Cerrah Dr. Nidal Acem, yaşadıklarını Yeni Şafak'a anlattı.

Kesintisiz bombardımanlardan dolayı sâdece yaralılarla ilgilenebildiklerini söyleyen Acem,“Normal hastalarla hiç ilgilenemiyoruz. Teknik imkânsızlıklar sebebiyle apartmanlardan bozma binalarda gelen yaralıları sedyede ameliyat ediyoruz.” dedi.

300 Bin Nüfusluk Halep’te Sâdece 40 Doktor

Savaşın acımasız yüzüyle karşı karşıya olduklarını söyleyen Acem, “300 bin nüfuslu Halep'te 20 uzman, 20 pratisyen olmak üzere toplam 40 doktor kaldı.” diye konuştu.

Acem, “Birçok branşta uzman doktor yok. Artık tek yoğunluğumuz bombardımanlarda yaralanan siviller. Normal şartlarda ancak bir mahallenin sağlık hizmetlerine yetebilecek doktor kadrosuyla şu an tüm Halep'in sağlık talebine cevap vermeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

200-300 Hastaya Bir Doktor

Halep'te sâdece bir tomografi cihazı olduğunu belirten Acem, “Halep'te bir doktor günde 200-300 yaralıya bakmak zorunda kalıyor. Halep'in tek yoğun bakım ünitesi olan Kudüs Hastanesi, Rusya bombardımanlarıyla yerle bir edildi. Günlük ortalama 50-60 yaralı koma hâlinde hastanelere gelirken, bizlerin bir yoğun bakım ünitesi dahi yok.” dedi.

 

Hayatını Kaybedenlerin 3 Katı Kadar Yaralı Var

“Her bombardıman sonrası kamuoyunda sâdece ölümler konuşuluyor, oysa hayatını kaybedenlerin 3 katı yaralı, uzuvları kapmuş insanlar geride kalıyor.” diyen Acem, “Suriye'de derin travmalar geçiren ve ruh sağlığı tamamen bozulan binlerce insan var. Nedeni ise ülkemizde bitmeyen bombardımanlar. Şayet dur denilmez ise Suriye'de muhalif bölgelerde tek bir canlı kalmayacak.” dedi.

halep_doktor_.jpg

“Biz de Burada Öleceğiz”

Halep'te Kudüs Hastanesi'nin vurulması ile şehid düşen Suriye'nin tek çocuk doktoru Muhammed Boğaz'ın mesai arkadaşı olan Acem “Şu ana kadar Halep'te 60'dan fazla arkadaşımı şehid verdim. Hepimiz Halep halkıyla aynı kaderi paylaşıyoruz. Esed, İran ve Rusya'nın doğrudan hedefiyiz.” diye konuştu.

Muhammed Boğaz'ın doktor kardeşi ile birlikte savaş süresince Halep'te hizmet vermeye devam ederek, topraklarını terk etmediğini anlatan Dr. Acem, “Biz de bir gün burada öleceğiz, ancak bize ihtiyaç duyan mazlumların dâvetine sırt dönmeden Halep'te sebat edeceğiz. Sınırlı sayıdaki sağlık çalışanı Suriye'de aynı ruhla çaba sarf ediyor.” dedi.

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

Etiketler : #Halep'te   #sadece   #40   #doktor   #kaldı    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN