Haksöz: Cahili tedrisat tutsaklaştırır

Haksöz Dergisi 223. sayısında, okulların açılması vesilesiyle zorunlu öğretimi sorguluyor. Derginin manşeti ise önemli bir gerçeği ifade ediyor: Cahili tedrisat tutsaklaştırır!

03-10-2009


Haksöz Dergisi, Kur'an'ın aydınlığına doğru şiarıyla sürdürdüğü aylık yayınında Ekim 2009 itibariyle 223. sayıyı çıkardı. "Cahili Tedrisat Tutsaklaştırır!" manşetiyle çıkan derginin Gündem'inde eğitim adı altında sürdürülen aptallaştırma ve köleleştirme operasyonuna dikkat çekiliyor. "Kemalist Eğitim Düzeni Her Boyutuyla İnsan Hakkı İhlalidir!" başlığını taşıyan Gündem, cahili tedrisat ve yontma aracı olan okullar ile tek-tipleştirilmeye, resmi ideolojin kölesi haline getirilmeye karşı sessiz kalınmaması çağrısında bulunuluyor ve mevcudu kanıksamanın çürümeye razı olmak anlamına geleceği ifade ediliyor.

Konuyla ilgili uzunca bir makale yazan Mehmet Pamak, zorunlu eğitim ve Kemalist "öğütüm"ün amacının egemenlere itaatkâr vatandaş yetiştirmek olduğunu vurgulayarak, sistemin eğitime yüklediği anlam, ders kitapları ve çeşitli törenlerin içeriğinden de hareketle etraflıca incelediği eğitimi sorununun nasıl bir yozlaşmaya yol açtığını ortaya koyuyor. Pamak, alternatif eğitim ve özgürlük mücadelesine de dikkat çekiyor. İsmail Kaplan'ın "Türkiye'de Milli Eğitim İdeolojisi" kitabından "milli eğitim"in amaçlarıyla ilgili yönetmeliklerden kısa alıntıların da derlendiği dergide, resmi ideolojinin nasıl tahkim edilmeye çalışıldığı ortaya konuyor. Özgür-Der'in konuyla ilgili taleplerinin de yayınlandığı dergide Av. Nesip Yıldırım ile de Mazlumder Diyarbakır Şubesi'nin sürdürdüğü "Andımız Kaldırılsın!" kampanyası hakkında konuşulmuş. Konuyu İslami çalışmalar ekseninde ele alan Hamza Türkmen ise tevhidi uyanış süreci içinde eğitim çalışmalarının mücadeleye kazandırdıklarını ve bilinçlenme sürecimizi yorumluyor.

 

Yargı hukuksuzluklarına dikkat çekmeye devam eden Haksöz, bu sayıda "Memleketten Hukuk Manzaraları" üst başlığıyla gerek yerel mahkemelerin, gerekse de üst yargı kurumu olarak Yargıtay'ın resmi ideoloji muhafızlığından hareketle hukukun temel ilke ve esaslarını hiçe sayan kararlarını irdeliyor. Bu bağlamda Siirt'te taş atan çocuğu öldüren asker ile ilgili karar ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Yücel İslam hakkındaki karar masaya yatırılıyor. Bu çerçevede Bahadır Kurbanoğlu'nun irdelediği Ergenekon-Yargı ilişkisi ile Yargı'nın "hukuk devleti"nden anladığının "Ergenekon devleti" olduğu gözler önüne seriliyor.

Son günlerde çokça konuşulan Türkiye dış politikasını ele alan Rıdvan Kaya, Suriye ile vizenin kaldırılması politikası ile Türkiye'nin İsrail'in nükleer çalışmalarıyla ilgili tutumunu kıyaslıyor; tutarsızlıklara dikkat çekiyor. Tarık Ramazan'dan yapılan bir çeviri ise söz konusu Müslümanlar olduğunda Avrupa'nın "fikir özgürlüğü"nde nasıl da sınıfta kaldığını gözler önüne seriyor.

Dergide Prof. İbrahim Sarmış ile Seyyid Kutub üzerine yapılan bir röportaja "cahiliye" kavramı tartışmalarının yanı sıra Seyyid Kutub ile ilgili ilgi çekecek konulara yer veriliyor

Dergide "Ayetler Işığında Hayat" çalışmaları Fevzi Zülaloğlu'nun "İman Kardeşliğinin Vahiyle İnşası" yazısıyla devam ederken Cengiz Duman ise deniz ve deniz unsurlarının Kur'an'da nasıl hidayet motifi olarak kullanıldıklarını ele alıyor.

Kültür-sanat, edebiyat çalışmalarının yoğun olarak yer aldığı bu sayıda Asım Öz, Hamas'ın kurucularından olan İbrahim Guşe'nin hatıralarını yazdığı "Kırmızı Minare"yi değerlendiriyor ve Filistin'deki mücadeleye ilişkin önemli yaşanmışlıkları aktarıyor. Sevde Aslan'ın Kudüs ve Kudüs Günü ile ilgili denemesine yer verilen dergide Bünyamin Doğruer'in Kudüs ile ilgili şiiri de ilgiyle okunabilir. "Adanış Günü" adlı yeni albümleri çıkan Grup Yürüyüş ile hem albüm hem de sanat algısı üzerine yapılan röportajın da dikkat çektiği dergide Ahmet Örs'ün kaleme aldığı bir öyküye yer veriliyor.

Derginin arka kapağı ise başörtüsü yasağı ile ilgili bir kompozisyona ayrılmış: "Yeni eğitim-öğretim sezonu yasaklarla açıldı. Zulüm devam ediyor! Unutma; Unutturma!"

İRTİBAT: 0212 524 10 28

[email protected]

 

Etiketler : #Haksöz:   #Cahili   #tedrisat   #tutsaklaştırır   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN