Haksöz 18 yaşında

Nisan sayısıyla 18. yayın yılına giren Haksöz'ün bu ayki ana gündemi Ergenekon ve yargı hukuksuzlukları.

02-04-2008


Nisan sayısıyla 18. yayın yılına giren Haksöz'ün bu ayki ana gündemi Ergenekon ve yargı hukuksuzlukları.

Ergenekon devletiyle uzlaşma değil; hesaplaşma çağrısında bulunan Haksöz Dergisi, 205. sayısında bürokratik oligarşinin yargı eliyle halkın iradesinin tepesinde tuttuğu sopaya karşı İslami kimliği ve değerleri savunmaya çağırıyor. "Anayasa Mahkemesi Bürokratik Oligarşinin Kılıcı Olmaktan Çıkarılmalıdır!" başlıklı gündem yazısı özgürlüklerden ve adaletten yana herkesin, sistemin zorbalığı ve hukuksuzluğu kurumsallaştırmasına ve yargı darbesine karşı çıkması gerektiğini vurguluyor.

Bir diğer gündem yazısı Ergenekon konusunu ele alıyor ve Ergenekon'un "çete"den önce bir zihniyet olduğu vurgulanıyor. Kenan Alpay'ın kaleme aldığı "Ergenekon, Kemalist Yüzyıl Projesidir!" başlıklı yazısı darbe örgütlenmesinin asker, yargı, sermaye, akademi, mafya ve medya ayağına ilişkin tespitler içermekle beraber; Ergenekon'un Kemalist cumhuriyetle özdeşleşen bir olgu olduğu vurgusu öne çıkıyor.

Rıdvan Kaya'nın yargı despotizmini kaleme aldığı yazısı ise çarpıcı bir başlıkla okuyucuya sunuluyor: "Yargıya Kim, Neden Güvensin?" Laik-Kemalist zorbalıkların gözler önüne serildiği yazıda kimi muhalif geçinenlerin de nasıl bir yargı kutsaması içinde olduklarına işaret ediliyor. Bahadır Kurbanoğlu'nun, Yargıtay Başsavcısı'nın iddianamesi üzerinden çelişki ve tutarsızlıkları gözler önüne seren "İddianame Değil, Kemalist Manifesto" başlıklı yazısı; bu ülkede "hukuk"un içler acısı halini göstermeye yeter nitelikte.

Beytullah Emrah; AK Parti'nin uzlaşma arayışları içerisine girmesi durumunda neleri daha yitireceklerini aktarırken Güney Uzun da laik-Kemalistlerin sömürgeci algı üzerinden çarşaf düşmanlığını ortaya koyuyor.

Nevroz'da yaşanan şiddet görüntülerinin de değerlendirildiği dergide devlet ve medyanın şiddetle Kürtleri terbiye peşinde olduğu vurgulanıyor. Abdulvedud Ay'ın kaleme aldığı yazı militarist şiddetin nasıl milliyetçiliğe ve işbirlikçiliğe sürüklediğine değiniyor ve resmi kışkırtmalarla bölgenin tehlikeli bir gerginlik atmosferine sürüklendiği ifade ediliyor; DTP'nin yaklaşımı üzerinden de ciddi eleştiriler getiriliyor.

Murat Özer, işgalin 5. yılında Irak'ta Mehdi Ordusu ile işgalci ve hükümet güçlerinin arasındaki çatışmayı yorumlarken Patrick Cockburn'dan yapılan çeviri işgalin 5 yılını değerlendiriyor. Oktay Altın'ın Filistinli araştırmacı yazar Dr. İbrahim Hammami ile gerçekleştirdiği röportaj Gazze'deki ambargo, direniş grupları ve TC-İsrail ilişkileri çerçevesinde önemli vurgular ihtiva ederken; David Cromwell'den yapılan çeviri Batı medyasının Filistin sorununa yaklaşımına büyüteç tutuyor.

Mısır Cihad örgütü eski liderlerinden Abdulmuneym Münib'in anlatımlarıyla Mısır cihad hareketlerine içeriden bir bakışın yer aldığı bir yazının yanı sıra Rıdvan Kaya'nın "Kuşatıcı Yapı Eksikliği" başlıklı yazısı birey-cemaat ilişkisi ekseninde yaşanan zaaflara dikkat çekiyor ve yapısal ilişkilerdeki sorunlara yönelik vurgular ihtiva ediyor.

Kur'an çalışmaları olarak zengin içeriğiyle bu sayıda Fevzi Zülaloğlu başörtüsü ve bu konu ile ilgili Kur'anî kavramlar üzerinden İblis'in örtü ile ezeli düşmanlığını ele alırken Hamza Türkmen de ayetlerin ışığında "fıtrat" kavramına nasıl yaklaşılması gerektiğini irdeliyor ve fıtrata uygunluk çerçevesinde eşyanın / insanın tabiatına ilişkin çözümlemelerde bulunuyor. Cengiz Duman ise Samiri kıssası üzerinden tevhidi değerlerden nasıl uzaklaşıldığını aktarırken, bu kıssadan alınacak ders ve ibretleri özetliyor.

Kültür-sanat yazılarında Ahmet Örs'ün "Kuramdan Pratiğe Sanatımızın Kuramları" başlıklı yazısı Müslümanların somut/pratik sanat çalışmalarını masaya yatırıyor; edebiyat, sinema, müzik, tiyatro vb. dallarda ekol olmanın önemine işaret ediyor. Asım Öz'ün yine dikkat çeken yazısı ise Necip Fazıl'ın "Çöle İnen Nur" çalışması üzerinden siyer yazımının sorunlarına ışık tutuyor ve sağlıklı siyer çalışmalarının gerekliliğine vurgu yapıyor.

Zehra Çomaklı Türkmen'in Nehir Aydın Gökduman'ın çocuklara yönelik iki yeni kitabını tanıttığı dergide bir okuyucu mektubuna ve Bünyamin Doğruer'in bir şiir ve bir de denemesine yer veriliyor.

İrtibat Tel: (0212) 534 58 08

Etiketler : #Haksöz   #18   #yaşında   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN