Haiti'de insanlık ölmedi

Haitili çocukların feryadına Türkiye’deki yardım kuruluşları ve gönüllü doktorlar seyirci kalmadı. Türkiye’den giden genel cerrahlar Dr. Ali Alemdar ve Dr. Girani Yavuz ile Acil Yardım Hekimi Dr. Ali Yalçın yaraları sarmak için kolları sıvadı. Yetimler, tek tek sağlık taramasından geçirildi. İHH da 700 yetime ve fakir halka sıcak yemek dağıtımını sürdürdü.

26-01-2010


Haiti’de yaşanan insanlık dramına Türkiye halkı seyirci kalmadı. Türkiye’deki yardım  kuruluşları ve gönüllü doktorlar, binlerce km ötedeki Haiti’nin feryatlarını duydu. Haiti halkının ve Haitili çocukların yaralarını sarmak için günler süren yolculukları göze aldılar.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın Haiti’ye göndermiş olduğu 8 kişilik ekip, 20 saat süren bir yolculuk ve 2 gün süren beklemenin ardından Haiti’ye ulaştı. İHH ekipleri, Haiti’ye geçer geçmez Dominik Cumhuriyeti’nden getirdikleri yardım malzemelerinin dağıtımına başladılar.

Ekipte bulunan 3 gönüllü uzman doktor, genel cerrahlar Dr. Ali Alemdar ve Dr. Girani Yavuz ile Acil Yardım Hekimi Dr. Ali Yalçın yaraları sarmak için kolları sıvadı. Muayene ve tedaviye başladılar.  Doktorlar ilk önce İHH’nın bakımlarını üstlendiği yetim çocukları muayene ettiler.

Haiti’ye gönüllü olarak geldiğini ifade eden Dr. Ali Alemdar, “İyi ki gelmişim. Bu insanları kendi hallerine bırakamazdık. Yetim çocukları sokaklardan kurtarmaya çalışıyoruz. Çünkü sokaklar cesetlerle dolu. Bu çocuklar sokakta dolaşırken anne veya babalarının da cesetleriyle karşılaşabilirler” dedi.

Dr. Girani Yavuz ise “120 bin insan öldü. Ancak geride kalanların da işi hiç kolay değil. Onları  büyük bir yaşam savaşı bekliyor. Biz yaralıları tedavi etmeye çalışıyoruz. Yetim çocukları tedavi ederken insanın yüreği kanıyor. İnsan kendi çocuğunu düşünüyor. Allah kimseyi yetim bırakmasın” diye konuştu.

Binlerce yaralının tedavi olmayı  beklediğini ifade eden Dr. Ali Yalçın ise “Eğer bu insanların yaraları sarılmaz ise korkarım ölü sayısı 100 binleri de geçer, 200 binleri de” şeklinde konuştu. 

Yetimlere sıcak yemek dağıtımı

Bir yandan sağlık taraması  sürerken diğer taraftan 700 yetime yemek dağıtımı yapıldı.  İHH’nın görevlendirdiği aşçılar tarafından hazırlanan sıcak yemekler, yetim çocuklara dağıtıldı.

Anne ve babasını kaybeden kardeşlerin yemek yerken bir birlerine yardımcı olmaları dikkat çekti.

İHH’nın yardımlarını organize eden Halil Demir, bu yetimler için kalacakları güvenli bir bina temin etme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Demir, yetimhaneye ek olarak bir hastane ve aşevi kurmak için çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.

Sokaklar halen ceset dolu, güvenlik sıfır noktasında

İHH ekibinden Mustafa Öztürk ise depremin üzerinden günler geçmesine rağmen sokaklarda halen cesetlerin olduğunu ifade etti. Öztürk, “Nereye başımızı çevirsek kokmaya başlamış veya yakılmış cesetleri görüyoruz. Özellikle çocuklar için korkunç bir ortam bu. Depremden kurtulanlar ise yaşam mücadelesi veriyor. İnsanlar, yiyecek ve su istiyorlar. Daha fazla yardımın gelmesini bekliyorlar. Yardım kuruluşları, güvenlik güçlerinin eşliğinde ancak yardım malzemelerini dağıtıyor. Burada güvenlik ciddi bir problem. Biz İHH olarak kalabalık olmanın avantajlarını yaşıyoruz. Toplam 50 kişiyiz. Yardım çalışmalarımız sürüyor. Yetimleri barındırabileceğimiz güvenli bir bina ile hastane ve aşevi arayışı içerisindeyiz” dedi. 

Etiketler : #Haiti'de   #insanlık   #ölmedi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN