Hafız Esad heykeli yerle bir; darısı Türkiye'dekilere

Deraa'da bulunan Hafız Esad'ın heykeli göstericiler tarafından yıkıldı, güvenlik güçleri müdahale etti, en az 20 ölü var.

26-03-2011


Deraa'da bulunan Hafız Esad'ın heykeli göstericiler tarafından yıkıldı, güvenlik güçleri müdahale etti, en az 20 ölü var.

Suriye'de gösteriler hız kesmiyor, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın reform sözü muhalefeti ikna etmeye yetmedi. Gösteriler bu kez Dera'nın yanısıra başkent Şam ve Hama'ya sıçradı. Şam'da onlarca kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. Dera ise şiddetli çatışmalara sahne oluyor. El Cezire televizyonu güvenlik güçlerinin 20 kişiyi öldürdüğünü duyurdu.

Suriye’de günlerdir devam eden Baas Partisi ve Beşar Esad karşıtı gösteriler Deraa şehri başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde devam ediyor.

Reuters haber ajansından edinilen bilgiye göre, ülkede yaptığı kanlı darbe ile iktidarı ele geçire Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın heykeli muhalifler tarafından yıkıldı.

El Cezire televizyonuna bağlanan göstericiler polisin ateş açtığını en az 20 kişinin öldüğünü söyledi. Makinalı tüfek seslerinin işitildiği çatışmalarda Hafız Esad'ın heykeli ateşe verildi.  

Devlet Daşkanı Beşar Esad'ın kardeşi olan Cumhuriyet Muhafızları'nın komutanı olan Mahir Esad aleyhine sloganlar atan göstericiler "Mahir Golan'ı kurtar" diye bağırdılar. Çevre köy ve kasabalardan da yüzlerce kişinin Dera'ya doğru harekete geçtiği haberleri geliyor.

REFORM VAADİ TATMİN ETMEDİ

Esad'ın reform vaadi, muhalefeti tatmin etmedi, "Bu reformlar taleplerimizi karşılamıyor" diyen muhalefet durmadı. Dera'da gösteriler bugün de devam etti.

Dera'da cuma namazından sonra yaklaşık 200 kişi yönetim karşıtı gösteri düzenledi. Bir görgü tanığı, Dera'da cuma namazından sonra gösteri yapanların, "Dera sana kanımız, canımız feda olsun" sloganları attıklarını söyledi.

Kentin polis ile göstericiler arasındaki şiddetli çatışmalara sahne olduğu ve güvenlik güçlerinin 20 kişiyi öldürdüğü belirtiliyor.

Reuters haber ajansı, görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, binlerce kişinin toplandığı Dera'daki meydanda bulunan Hafız Esad'ın heykelinin ateşe verildiği kaydetti.

Çok sayıda askerin konuşlandırıldığı şehre gazetecilerin girişi yasaklandı.

Dera'da bir haftadır süren gösterilerde onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

BAŞKENT ŞAM DA KARIŞTI

Potestocuları desteklemek isteyen bir grup da başkent Şam’da bir gösteri düzenledi. Yaklaşık 200 kişiden oluşan grup, "Yanındayız Dera" sloganlarıyla sokaklara döküldü.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, yüzlerce kişinin katıldığı eylemlerde güvenlik görevlileri göstericileri dağıttı ve onlarca kişi gözaltına aldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Şam'daki Emeviye Camisi'nde yönetimi destekleyen grup ile protestocular karşılaştı. Yönetimi destekleyen grubun içine düşen iki protestocuyu linç edilmekten polis kurtardı.

HAMA'DA "ESAD İSTİFA" SESLERİ

Olaylar, 1982'de Müslüman Kardeşler'in başlattığı ayaklanmada hükümet karşıtı binlerce kişinin öldürüldüğü Hama'ya da sıçradı. El Cezire televizyonu, kentte binlerce kişinin Şam yönetimi karşıtı gösteri düzenlediğini duyurudu. Göstericilerin, Esad ailesinin bir an önce yönetimi bırakması yönünde sloganlar attı. Af Örgütü'nün verilerine göre 29 yıl önce kentte yaşanan çatışmalarda 10 ila 25 bin kişi ölmüştü.

Öte yandan kanal, ülkenin güneyindeki illerden yüzlerce kişinin Dera kentine gitmeye çalıştığını kaydetti.

Devlet Başkanı Beşar Esad'ın basın danışmanı, dün hükümetin 48 yıllık olağanüstü kaldırmak üzere çalışmalara başlayacağını ve demokratikleşme yönünde reforma gidileceğini açıklamıştı.

Bu haberin ardından ülkede yüzlerce kişi kutlama amacıyla sokaklara dökülmüştü.

DIŞİŞLERİ TAKİPTE

Ankara da Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor. Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin reform sürecinde gerekli çalışmaların süratle tamamlanarak alınacak kararların zaman kaybedilmeden uygulamaya konulmasının son derece önemli olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın talimatı doğrultusunda, olaylarda meydana gelen can kayıplarının faillerini saptamak için soruşturma başlatılmasını ve gözaltına alınan kişilerin salıverilmesi kararını doğru yönde atılmış adımlar olarak değerlendiriyoruz. Suriyeli yetkililerin halkın meşru taleplerinin ve beklentilerinin karşılanmasını teminen siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda reform çalışmalarının başlatılması konusundaki açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Gerekli çalışmaların süratle tamamlanarak alınacak kararların zaman kaybedilmeden uygulamaya konulması son derece önemlidir. Türkiye, reform süreci çerçevesindeki çalışmalara elinden gelen her türlü desteği vermeye ve katkıda bulunmaya hazırdır" denildi.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Hafız   #Esad   #heykeli   #yerle   #bir;   #darısı   #Türkiye'dekilere   
YORUMLAR
  • Cengiz   27-03-2011 13:00

    Amiiiinnn. aminnn. Darısı başımıza. İnşallah taşları diken ellerde kurur.

  • musa   27-03-2011 10:13

    ömer bey hiç komik değilsin bunu bilesin

  • ömer bitlis   26-03-2011 09:17

    Türkiyede Hafız Esadın putumu var!?

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN