Günümüzün vebalıları mülteciler

Sharon Bala’nın tüm dünyada ses getirmiş Mülteciler kitabı, dünyanın görmezden geldiği mülteci meselesini derinlikli bir şekilde işliyor.

04-02-2019


Mülteciler, tehlikeli bir okyanus yolculuğuna çıkmak zorunda kalan bir grup mülteci hakkında yazılmış olağanüstü bir roman. İnsanlığın belki de çoğunlukla görmezden gelmeye meyilli olduğu, cevaplarını vermek istemediği ya da veremediği sorulara verilecek vicdanî cevapları tüm çıplaklığıyla okuyucuya sunan, aynı zamanda ibretlik, daha ötesi, feryatlarına çoğunlukla kulak tıkanan “ötekiler”i de bize, onların penceresinden anlatan mükemmel bir kitap.

 

Sharon Bala’nın tüm dünyada ses getirmiş olan bu muhteşem eserinde, Sri Lankalı mültecilerin bulunduğu teknenin yolcuları karaya çıktığında, bu mültecilerin içerisinde bulunan,  Mahindan ve altı yaşındaki oğlunun da geleceklerinin ne olacağı hususunda kafaları oldukça karışacaktır. Onlar, ölüm saçan bir iç savaşı geride bırakıp yeni bir hayata başlayabileceklerini umuyorlarken, mülteciler, iki gruba ayrılarak cezaevine atılırlar. Bir tarafta kadınlar ve çocuklar, diğer tarafta erkekler... Bu süre zarfında, hükümet yetkilileri ve haber başlıkları, terörist milis üyelerinin de mültecilerin arasına gizlendiğini duyurur. Şüphe arttıkça ve sorgulamalar yoğunlaştıkça Mahindan, umudunu yitirmeye ve oğlunun hayatının tehlikeye girebileceğinden endişelenmeye başlar.

 

Günümüzün vebalıları mülteciler

 

Dünyaya mültecinin penceresinden bakmak

 

Ülkesindeki iç savaştan kaçmak zorunda olan insanların ve bunların çocuklarının,  istikbali meçhul ve tehlikelerle dolu bir gemi yolculuğu ile akıbetlerinin ne olacağının belli olmadığı bir ülkedeki insanların, siyasîlerin, bürokrasinin kuşku ve önyargı dolu merhametine sığınması nasıl bir şeydir? Bu soruyu kendimize hiç sorduk mu, diye insanın üzerinde mutlaka düşünmesi gerekiyor. Üzerinde yaşadığımız bir vatanımızın olmasının; günahıyla, sevabıyla ama bizim olan bir vatanımızın, devletimizin olmasının ne kadar büyük bir nimet olduğunu hatırlatıyor kitap.

 

Bu, aynı zamanda dünyaya, mültecinin penceresinden görünenleri anlatan dürüst bir hikâye... Bu kitap, teröristin kim olduğu ve olmadığı hususunu da ele alması açısından da oldukça önem taşıyor. Tamamen masum ve günahsız olmadığımız hâlde “ötekiler” dediklerimizi bazen ne kadar acımasızca eleştirdiğimizi, yargıladığımızı da bize hatırlatan farkındalık dolu bir eser... Ayrıca siyasetin ve önyargının hayatımızı nasıl etkilediğini de apaçık bir şekilde sunuyor...

 

Canada Reads’de (2018) en uzun süre raflarda kalan ve Amazon’da “Ayın Seçileni” olan ibretlerle dolu ve zaman zaman kendi kendimizi de sorgulamamıza vesile olabilecek düzeyde olan ve Türkiye’de Mevsimler Kitap tarafından çevirisi yapılan “Mülteciler” kitabını okurlara mutlaka tavsiye ediyoruz.

 

Aslı Şimşek

Etiketler : #Günümüzün   #vebalıları   #mülteciler   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN