Guantanamo'da suç isnadı bile olmadan geçen onca yıl

Cezayirli Bumedyen, 7 yılı aşkın süre Guantanamo esir kampında hiç bir gerekçe gösterilmeden tutuldu.

17-01-2012


ABD'nin açtığı dünyanın en büyük esir kampında yaşanan insanlık dışı hikayelere bir yenisi eklendi. Cezayir vatandaşı Lakhdar Bumedyen'nin suçsuz yere 7 buçuk yıl Guantanamo'da kaldığı ortaya çıktı. 19 Ekim 2001 tarihinde Sarajewo Amerikan konsolosluğuna bomba koymayı planlamak suçundan gözaltına alınan Bumedyen'in suçsuz olduğu 11 yıl sonra belirlendi.

New York Times'ın haberine göre, Bosna Yüksek Mahkemesi tarafından suçsuz olduğu kesinleşmesine rağmen Amerikan güçleri tarafından Guantanamo'ya kaçırılan Bumedyen, 7 yılı aşkın süre Guantanamo esir kampında hiçbir gerekçe gösterilmeden, hiçbir delil olmadan tutuldu.

Bumedyen, ‘'Gözaltına alındığım zaman kızım küçüktü ve bensiz büyümek zorundaydı. Benimle hiç konuşamadı, bana yazdığı mektuplar elime ulaşmadı’' diyerek yaşadıklarını anlattı.

Cezayir'i 1997 yılında terk edip Bosna-Hersek'e gelen Bumedyen, çalıştığı uluslarası çocuklara yardım kurumuna bir sabah geldiğinde gözaltına alındı. Ancak suçsuz olduğu anlaşılınca serbest bırakıldı. Fakat daha sonra 5 CIA ajanı tarafından el ve ayaklarının kelepçelenerek Guantanamo'ya kaçırıldı.

Uzun süre suçsuzluğunu kanıtlamak için açlık grevi yapan Bumedyen daha sonra yetkililerin 'Böyle bir hata yapılabilir. Gözaltına alınan kişinin suçu işlemediği ispatlana kadar cezaevinde kalabilir. Sonuç olarak suçsuz insanlar uzun bir süre cezaevinde kalabilir' dediklerini ve sonra da serbestü bırakıldığını anlattı.

Guantanamo'nun kapanmadığı sürece yüreğinin orada kalan suçsuz insanlarla olacağını belirten Boumediene, oradaki birçok kişinin Amerika'nın güvenliğini tehdit ettiğine inanmadığını söylüyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Guantanamo'da   #suç   #isnadı   #bile   #olmadan   #geçen   #onca   #yıl    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN