Gönül: İsrail'le stratejik ortağız

Milli Savunma Bakanı Gönül, "Ortak çıkarlar sürdükçe, İsrail'le stratejik ortağız" dedi.

17-01-2010


Siyonist işgal rejiminin "Savunma Bakanı" Ehud Barak, Türkiye ve İsrail arasında yaşanan 'koltuk krizi' ile ilgili, "Büyük bir hata oldu. Bugün ben de Büyükelçi ile Ankara'da görüştüm. Bu konular her zaman diplomatik kurallara göre işletilmeli. Biz de uluslararası diplomasiden yanayız" dedi.

 Barak, Ankara'daki temasları çerçevesinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Milli Savunma Bakanlığı'nda bir araya geldi. İki bakan, basına kapalı gerçekleşen ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Vecdi Gönül, Ehud Barak'ın bölgede çok önemli gelişmelerin yaşandığı günlerde yaptığı ziyaretin, Türkiye'ye verdikleri önemi göstermesi bakımından dikkate alınması gerektiğini söyledi. Ziyaretin iki ülke halkları arasındaki ilişkilere de önemli katkı sağlayacağını belirten Gönül, "Türkiye, İsrail'i tanıyan ilk ülkeler arasında bulunmaktadır. Ülkemiz, İsrail devletini 28 Mart 1949'da tanımıştır. İmzalanan 60'ın üzerinde anlaşmamız bulunmaktadır" diye konuştu.

Barak ile iki ülkeyi ilgilendiren ortak konular hakkında görüştüklerini anlatan Gönül, "Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimiz, Ortadoğu barışı ve askeri eğitim, işbirliği faaliyetlerini ele aldık. Komşu iki ülke olarak bölgedeki gerginliklerin azaltılmasının, Ortadoğu'da kapsamlı bir barışta uzlaşılmasının bölgemiz açısından hayati önem taşıdığı hususlarında görüş birliğine vardık" dedi. Gönül, Türkiye ve İsrail arasında savunma sanayi alanında 13 projenin tamamlandığını, 6 adet projenin de devam ettiğini belirtti.

Ehud Barak ise, iki rejim arasındaki ilişkilerin uzun süredir devam ettiğini ve ilişkileri daha da güçlendirmek için çalışmalara devam edeceklerini söyledi. İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin sadece savunma alanında olmaması gerektiğini, daha birçok alanda yapılabileceğini belirten Barak, görüşmede Ortadoğu konusunun da ele alındığını, bölgede daha istikrarlı ve daha barışçıl bir ortamın oluşturulması için diğer ülkelerin de üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiği söyledi.

Barak, Vecdi Gönül'ü uygun gördüğü bir zamanda İsrail'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını dile getirdi. Barak konuşmasının bir bölümünü de İbranice yaptı. Barak, "Türkiye'nin Ortadoğu'da önemli bir rolü var. Türkiye ile olan ilişkilerimizde iyi ve kötü bazı gelişmeler oldu ama biz bunları geride bıraktık" dedi.

Barak ve Gönül daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. İsrail'de yaşanan koltuk krizinin sorulması üzerine Barak, "İsrail bu konuda özür diledi. Büyükelçi ile bugün Ankara'da görüştüm. Bu konuda büyük bir hata oldu. Bu konular her zaman diplomatik kurallara göre işletilmeli. Biz de uluslararası diplomasiden yanayız" ifadelerini kullandı.

İran'ın nükleer programı konusunda Türkiye'nin ne yapıp yapmayacağı yönündeki bir soru üzerine Milli Savunma Bakanı Gönül, "Bütün ülkelerin doğru teknolojiyi kullanmasından yanayız. Türkiye, hem kendisi hem de komşu ülkelerinin elinde nükleer bomba olmasına karşıdır" dedi.

Türkiye ve İsrail arasında yeni savunma sanayi projeleri olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine Gönül, "Türkiye ve İsrail arasındaki savunma projelerindeki en önemli husus, mümkün olan ölçüde teknoloji paylaşımıdır. Bu paylaşımın sonucunda çok nemli projelere imza atılmıştır. Bundan sonra önümüzde beklediğimiz husus, müşterek üretimlerimizin 3. ülkelere satılmasıdır. M-60 tankları ile iki ülke arasında pazarlık yapıyoruz. Yapılırsa, Türkiye ve Kayseri'de bu modernizasyonlar yapılacak" diye konuştu.

(Kaynak: Yeni Şafak)

Etiketler : #Gönül:   #İsrail'le   #stratejik   #ortağız   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN