Generallerin yargıdan kaçış planı tutmadı

Aralarında muvazzaf generallerin de bulunduğu Balyoz sanıkları, teslim olmak yerine mahkemenin yakalama kararını, itiraz dilekçeleriyle aşmaya çalışıyor. Ancak bu girişim dün sonuçsuz kaldı. Üst mahkeme sıfatıyla 'reddihâkim' taleplerini inceleyen İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, başvuruları oybirliğiyle reddetti.

29-07-2010


Aralarında muvazzaf generallerin de bulunduğu Balyoz sanıkları, teslim olmak yerine mahkemenin yakalama kararını, itiraz dilekçeleriyle aşmaya çalışıyor. Ancak bu girişim dün sonuçsuz kaldı. Üst mahkeme sıfatıyla 'reddihâkim' taleplerini inceleyen İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, başvuruları oybirliğiyle reddetti. Yakalama emri çıkaran mahkeme heyeti de itirazları yerinde görmedi: "Kuvvetli suç şüphesi var." 
 
Haklarında arama kararı çıkarılan Balyoz sanıklarının 'hukuktan kaçış' taktiği tutmadı. Aralarında iki kuvvet komutanının da bulunduğu emekli ve muvazzaf subaylardan oluşan 102 sanık hakkında yakalama kararı veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine yönelik reddihâkim talebi kabul edilmedi. Üst mahkeme sıfatıyla başvuruları görüşen İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, hâkimler hakkındaki "tarafsız değiller" iddiasını oybirliğiyle reddetti. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, kararın ardından 'yakalama emri'nin kaldırılması taleplerini incelemeye başladı. 26 ve 27 Temmuz'da yapılan 85 kişi hakkındaki söz konusu talepler reddedildi. Heyet, kuvvetli suç şüphesinin varlığı gerekçesiyle yakalama kararında bir isabetsizlik bulunmadığını belirtti. Son karar için dosyayı ve dilekçeleri üst mahkeme durumundaki İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Bu sırada adliyede hareketli saatler yaşandı. İstanbul Merkez Komutanlığı'nda görevli bir albay, adliyeye gelerek İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti ile görüştü. Görüşmede, yakalama kararına yönelik itirazların sonuç vermemesi durumunda muvazzaf askerlerin teslim sürecinin ele alındığı iddia edildi.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ret talebini uygun görmezken hâkimlerin 102 sanık hakkındaki yakalama kararında herhangi bir usulsüzlük olmadığını belirtti. Hâkim Ali Efendi Peksak'ın soruşturma aşamasında tutuklama kararı verse bile yargılamaya katılabileceği, buna engel bir yasal düzenleme bulunmadığını vurguladı. Ayrıca İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yakalama kararının da ihsas-ı rey anlamına gelmediğini kaydetti. CMK'ya göre soruşturma evresinde görevli hâkimin yargılama aşamasında görev alamayacağı hükmünün sadece sulh ceza hâkimi ile sınırlı olduğunu vurgulayan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, "uygulamada nöbete katılan hâkimlerin daha sonra dava kendi mahkemesine geldiğinde bugüne kadar bakmaya devam ettiği ve bu konuda Yargıtay tarafından da aksi yönde bir karar verilmediği, bu nedenle tutuklamayı yapan hâkimin duruşmaya katılmasına ve tensip yapmasına engel bir durumun bulunmadığı"na hükmetti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin reddihâkim taleplerini kabul etmemesinin ardından yakalama kararlarının kaldırılması taleplerini incelemeye aldı. Heyet, emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski kuvvet komutanları Özden Örnek, İbrahim Fırtına, eski Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun ile YAŞ'ta terfisi gündeme gelecek Korgeneral Nejat Bek, tümgeneraller Gürbüz Kaya, Ahmet Yavuz, Salim Erkal Bektaş, Abdullah Dalay, Halil Helvacıoğlu, İhsan Balabanlı, tuğgeneraller Hakan Akkoç, Ali Aydın, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Tuğamiral Ahmet Türkmen'in aralarında bulunduğu 85 sanığın yakalamanın kaldırılması ya da geri alınması taleplerini oybirliği ile reddetti. 5 sanığın ayrıca tutuklama kararına itiraz ettiği, ancak henüz bir tutuklama olmadığı için bu konuda karar verilmediğini bildirdi. Mahkeme, yakalama kararında belirttiği "Dosyadaki delil durumu, sanıkların üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, atılı suçun Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100'üncü maddesinde bulunan katalog suçlardan olması, bu nedenle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı" gerekçelerinin hâlâ geçerli olduğunu belirtti. Yakalama kararında bir isabetsizlik bulunmadığını, bu yüzden infazının devamını kararlaştırdı. 23 Temmuz tarihli kararında direnen heyet, 85 sanık avukatının itirazının değerlendirilmesi için dosyayı ve dilekçeleri üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin en kısa sürede karar vermesi gerekiyor.

Öte yandan bazı sanık avukatları, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin reddihâkim taleplerinin reddi kararına da bir üst mahkeme olan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini açıkladı.

(Kaynak: Zaman)
 

Etiketler : #Generallerin   #yargıdan   #kaçış   #planı   #tutmadı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN