Gazze konvoyu Türkiye’de

17 Eylül’de Londra’dan yola çıkan 43 araçlık Gazze konvoyu İpsala sınır kapısından Türkiye’ye giriş yaptı. İstanbul ve çevre illerinden İpsala’ya gelen duyarlı insanlar konvoyu çiçeklerle karşıladı.

27-09-2010


17 Eylül’de Londra’dan yola çıkan 43 araçlık Gazze konvoyu İpsala sınır kapısından Türkiye’ye giriş yaptı. İstanbul ve çevre illerinden İpsala’ya gelen duyarlı insanlar konvoyu çiçeklerle karşıladı.

Konvoyda ABD, İngiltere, Malezya, İtalya, Yunanistan, İrlanda, Fas, Cezayir ve Fransa’dan yaklaşık 90 aktivist bulunuyor. İçerisinde ambulansların da olduğu 43 araçtan oluşan konvoy Türkiye’de 5 gün kalacak. Konvoy Gazze’ye 10 milyon dolar değerinde insani yardım malzemesi, ilaç ve tıbbi malzeme taşıyor.

1 Ekim 2010 tarihinde Türkiye’den ayrılması beklenen konvoy; Ankara, Kayseri, Adana, Gaziantep ve Kilis üzerinden Suriye’ye geçecek.

Cezayir, Ürdün ve Kuveyt’ten gelen araçlarla Suriye’nin Lazkiye limanında buluşulacak. Buradan gemilerle Mısır’ın Ariş limanına geçilecek.  Ekim ayının ortalarında Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye girilecek.  Konvoyun son katılımlarla birlikte toplam 150-200 araçtan oluşması bekleniyor.

Konvoy araçları İpsala sınır kapısından geçtikten sonra bir basın açıklaması yapıldı. Konvoya Türkiye’de ev sahipliği yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortadoğu Sorumlusu Ahmet Emin Dağ, “İsrail’in 31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda düzenlediği kanlı saldırıdan sonra Türkiye'deki Filistin duyarlılığı iki katına çıktı. Biz bu duyarlılığın bir parçası olarak Avrupa'dan gelen bu konvoyu karşılamak üzere buradayız. En iyi şekilde ev sahipliği yapmaya çalışacağız. Mısır tarafından bir engellemenin olmayacağını düşünüyoruz ama sürprizlerde yaşanabilir. Daha 4 tane ülke geçilecek. Bu ülkelerde nelerle karşılaşılacağını bilemiyoruz” dedi.

Konvoyun Malezya grubunun başkanı Azra Kübra ise, Malezyalıların Filistin halkının yanında olduğunu belirterek, “Bu görevin başarıyla sonuçlanması için dua ediyoruz. Sadece insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan bu konvoyun huzurlu bir şekilde Gazze’ye ulaşmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Geçen yıl yola çıkan Viva Palestina konvoyunun Mısır polisince saldırıya uğramasını hatırlatan yardım gönüllüleri, bu yıl Mısır’dan daha dostane tavır sergilemesini istedi. Diğer yabancı aktvisitler ise, “Gazze’ye uygulanan bu insanlık dışı ambargo derhal kaldırılmalıdır” diye konuştular.

Konvoyla birlikte bugün saat 12.00’de Feshane’de bir basın toplantısı düzenlenecek. Konvoy ekibi, daha sonra Edirnekapı şehitliğinde bulunan Mavi Marmara şehitleri Cevdet Kılıçlar ve Necdet Yıldırım’ı mezarları başında ziyaret edecek.

Daha sonra şehir turuna çıkılacak. Güzergâh şu şekilde: Vatan Caddesi, Taksim Meydanı, Beşiktaş sahili, Fatih köprüsü güzergahında şehirden ayrılacak.

Etiketler : #Gazze   #konvoyu   #Türkiye’de   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN