Gazeteci gözüyle Suriye: Siviller sistematik şekilde katlediliyor

Suriye'nin Humus kentinde iki gazetecinin öldüğü bombandırmandan yaralı olarak kurtulan İngiliz gazeteci Paul Conroy, tanık olduğu katliamı BBC'ye anlattı. "Suriye'de sivil nüfusun sistematik bir şekilde katledildiğini gördüm" diyen Conroy, vahşetin Srebrenitsa ya da Ruanda'da yaşananları andırdığını söyledi.

05-03-2012


 

Suriye'nin Humus kentinde iki gazetecinin öldüğü bombandırmandan yaralı olarak kurtulan İngiliz gazeteci Paul Conroy, tanık olduğu katliamı BBC'ye anlattı. "Suriye'de sivil nüfusun sistematik bir şekilde katledildiğini gördüm" diyen Conroy, vahşetin Srebrenitsa ya da Ruanda'da yaşananları andırdığını söyledi
 
Suriye'de Beşşar Esad güçlerinin yaklaşık bir yıldır imza attığı sivil katliam sürüyor. Geçtiğimiz günlerde ağır bombardımana maruz bırakılan Humus kentinin Bab-ı Amr semtinde yaralanan İngiliz gazeteci Paul Conroy, tanık olduğu dehşet anlarını BBC'de yayımlanan Newsnight programında anlattı. Amerikalı gazeteci Marie Colvin ile Fransız fotomuhabir Remi Olchik'in hayatını kaybettiği füze saldırısından yaralı olarak kurtulabilen Conroy, özellikle Bab-ı Amr semtinde 'sivil nüfusun sistematik şekilde katledildiğine tanık olduğunu' belirtti. İngiliz fotoğrafçı Paul Conroy, bombardımanın tarihe Srebrenitsa ya da Ruanda'da yaşananlarla kıyaslanacak bir katliam olarak geçeceğini söyledi. Esad güçlerinin saldırılarda asker-sivil ayrımı yapmadığına dikkat çeken 47 yaşındaki Conroy, bulunduğu savaş ortamlarından hiçbirinde bu çapta bir katliama şahit olmadığını aktardı. 
 
İNSANLIK BUNDAN UTANACAK
 
On yıl içinde bütün dünyanın Suriye'de gerçekleştirilen katliamlardan utanç duyacağını ifade eden Paul Conroy, "10 yıl içinde bir soruşturma yapacağız ve insanlar 'bunlar nasıl yaşandı' diyecek?" şeklinde konuştu. Suriye'de Esad güçlerinin Bab-ı Amr'a yönelik bombardımanı sırasında herhangi bir ayrım gözetmediğine dikkat çeken Conroy, "Hem binalar hem de o binalarda yaşayanlar açıkça yokedilmeye çalışılıyor" dedi. 
 
ORADAKİLER ÖLÜMÜ BEKLİYOR
 
Londra'da kaldırıldığı hastanedeki odasında görüşülen savaş muhabiri Conroy, Humus'ta yaşayanların ölmeyi bekler halde olduklarını söyledi. Uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran Conroy, Bab-ı Amr tamamıyla harabeye çevrildiğinde Esad rejiminin dikkatini başka bölgelere çevireceğini kaydetti. Birleşmiş Milletler verilerine göre Suriye'de yaklaşık bir yıldır Esad güçlerince 7 bin 500 kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.
 
Cenazeler Fransa'da 
 
Suriye'de geçen hafta öldürülen iki gazeteci Marie Colvin ve Remi Ochlik'in cenazeleri Fransa'ya getirildi. Roissy Charles de Gaulle Havaalanı yetkilisi, cenazeleri taşıyan uçağın dün sabah havaalanına indiğini belirtti. Amman üzerinden Şam-Paris seferini yapan Air France uçağının yaklaşık 45 dakika gecikmeli olarak indiği kaydedildi. İngiliz Sunday Times için çalışan Amerikalı gazeteci Colvin ve Fransız foto muhabiri Ochlik, Humus'un Bab Amro semtinde bulundukları binaya roketlerin isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Humus'taki elektrik kesintileri nedeniyle soğuk bir yerde bekletilemedikleri için gömülen cenazeler, daha sonra, ordu görevlileri tarafından bulunup Şam'daki bir hastaneye götürülmüştü. Gazetecilerin cenazeleri, Şam'daki Polonya ve Fransa büyükelçileri tarafından teşhis edilmişti.
 
4'ü çocuk 18 kişi daha füze kurbanı
 
Suriye Genel Devrim Konseyi, Esed güçlerinin Humus'un Bab-ı Amr semtinde 4'ü çocuk 18 kişiyi daha katlettiğini duyurdu. Konsey, Suriye güvenlik güçlerinin hafta içinde ele geçirdiği Humus'un Bab-ı Amr kentindeki Sultaniye okulunda yer alan 4'ü çocuk 18 tutukluyu katlettiğini belirtti. Konsey, kentte infazların devam ettiğini ve bir an önce uluslararası kamuoyunun bölgeye müdahale etmesini istedi. Öte yandan ülkedeki yerel kaynaklar da, Hama'da düzenlenen operasyonlarda atılan roketlerde birçok evin isabet ettiğini, isabet edilen evlerde ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi. Sivil katliama imza atan Esed güçlerinin Humus'a 20 kilometre mesafede bulunan Rastan kentini de şiddetli bombardımana tuttuğu öğrenildi. Rastan, Özgür Suriye Ordusu tarafından 5 Şubat'ta 'özgür kent' olarak ilan edilmişti.
 
Durum Somali'den bile kötü
 
Yeryüzü Doktorları Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi, Suriye asıllı Türk vatandaşı Muhammed Karabacak, "Suriye'deki durum, Somali'den daha kötü. Ordu, kendi şehirlerini, kendi halkını füzelerle vuruyor. Yaralananlar hastane yerine hapishaneye gönderiliyor. Bir yılda 10 bin kişi öldürüldü" dedi. 
 
(Kaynak: Yeni Şafak)

Etiketler : #Gazeteci   #gözüyle   #Suriye:   #Siviller   #sistematik   #şekilde   #katlediliyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN