Fransa karşıtı gösterilerde 4 kişi hayatını kaybetti

İslam Dünyasında birçok ülkede Charlie Hebdo'ya yönelik protestolar vardı.Bu gösteriler, Batı Afika'da eski Fransa sömürgelerinde Fransa karşıtı eylemlere dönüştü. Nijer'deki protestolar sırasında çıkan olaylarda dört kişi hayatını kaybetti

17-01-2015


İslam Dünyasının genelinde Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nu Peygamber Efendimize (a.s) hakaret içeren karikatürleri protesto edildi. Fransa'nın eski sömürgeleri olan Nijer, Senegal, Cezayir, Mali ve Moritanya'da ise Charlie Hebdo'ya karşı başlayan eylemler Fransa karşıtı gösterilere dönüştü. Nijer'deki eylemlerde çıkan olaylarda dört kişi hayatını kaybetti. 

Cezayir'de meydana gelen gösteriler Fransa karşıtı eylemlere dönüşüp Fransa elçilikleri ve kültür merkezlerine yürüyüşler başlayınca cezayir polisinin müdahalesi sert oldu. Çok sayıda kişi gözaltına alınırken, onlarca kişi de yaralandı. Mali, Senegal ve Moritanya'daki eylemlerde ise herhangi bir olay çıkmadı.

NİJER'DE ÇATIŞMA ÇIKTI: 4 ÖLÜ

Eski Fransız sömürgelerinden Nijer'de gerçekleştirilen Charlie Hebdo'nun Fransa karşıtı eylemlere dönüştüğü ifade edildi. Kalabalığın Fransız kültür merkezine ve bir kiliseye saldırı gerçekleştirdiği söylendi. 

Nijer'in en büyük ikinci kenti olan Zinder'de meydana gelen olaylarda, Fransa bayrağının yakıldığı ve Hristiyanlara ait dükkanlara saldırılar gerçekleştiği belirtilirken Nijer polisinin de olaylara biber gazıyla müdahale ettiği ifade edildi. Nijer İçişleri Bakanı Hassumi Mesudi, olaylar sırasında üç sivilin ve bir polisin hayatını kaybettiğini bildirdi. 45 kişinin de olaylar sırasında yaralandığı belirtiliyor. 

CHARLİE HEBDO NİJER'DE YASAKLANDI

Senegal'den sonra Nijer de Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun son sayısının ülke genelindeki satışını yasakladı.

Nijer Hükümet Sözcüsü Maru Amadu, derginin son sayısının kapağında Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam'a hakaret içerikli karikatürün yayımlanmasının şiddetle kınandığını, bunun kabul edilemez bir provokasyon olduğunu vurguladı.

Amadu, Nijer Devlet Başkanı Mahamadu İsufu'nun, geçen hafta "Charlie Hebdo" dergisinin ofisine düzenlenen saldırıdan sonra Paris'te ölen 12 kişinin anısına 11 Ocak'ta düzenlenen yürüyüşe katılan 6 Afrika liderinden biri olmasına yönelik eleştirilere de değindi.

YEMEN'DE DE PROTESTO VARDI

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun "Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam'a hakaret içeren karikatürler" yayınlaması, Yemen'in başkenti Sana'da protesto edildi Fransız Büyükelçiliği yakınlarında bir araya gelen göstericiler, son sayısında Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam'a hakaret içeren karikatürler yayınlayan Charlie Hebdo dergisine tepki gösterdi. Müstakil Gençler adlı grubun öncülük ettiği gösteriye, çok sayıda üniversite öğrencisi, öğretim görevlisi ve gazeteci katıldı.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede, göstericilerin büyükelçilik binasına yürümelerine izin verilmedi. Charlie Hebdo karşıtı sloganların atıldığı eylemde, ağır hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmasına müsaade eden Paris yönetimi kınandı ve Fransız ürünlerine boykot çağrısı yapıldı.

TUNUS'TA DA MÜSLÜMANLAR DERGİYİ PROTESTO ETTİ

Tunus'ta da başkent Tunus’taki Belediye Tiyatrosu’nun önünde toplanan grup, "Canımız sana feda olsun ey Allah’ın Resulü" yazılı döviz taşıdı, Charlie Hebdo'yu protesto etti.

İRAN'DA CUMA NAMAZI SONRA PROTESTO YAPILDI

İran’ın başkenti Tahran’da "Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam'a hakaret içeren karikatürler" yayınlayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo protesto edildi.

Büyük Musalla Camisi’nde kılınan cuma namazının ardından gerçekleştirilen gösteride, “Canımız, kanımız sana feda olsun ya Resulullah”, “Siyonist dergi kapatılsın” sloganları atıldı, “Lebbeyk Ya Resulullah”, “Resulullah’a saldırı Allah’a yapılmış saldırıdır” ve “Hz. Muhammed’i seviyorum” pankartları taşındı.

ÜRDÜN'DE DE PROTESTO VARDI

Ürdün'ün başkenti Amman'da, mizah dergisi Charlie Hebdo'da "Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam'a hakaret içeren karikatürler" yayınlanması protesto edildi.

Cuma namazı sonrası Amman'daki el- Hüseyni Camii önünde bir araya gelen binlerce Ürdünlü, son sayısında Hazreti Muhammed'i tasvir eden karikatürler yayınlayan Charlie Hebdo dergisine tepki gösterdi. Müslüman Kardeşler Örgütü'nün (İhvan) öncülük ettiği eyleme çok sayıda aşiret temsilcisi ile milletvekili de katıldı.

Sözcü, İsufu'nun yürüyüşe katılımının Avrupa'daki islamofobinin artmasını önleme amacı taşıdığına dikkati çekti. Nijer'e Fransız gazete ve dergiler birkaç gün gecikmeyle geliyor. Haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo’nun son baskısı ile bazı karikatürlere yer veren Liberation gazetesinin, Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam'a hakaret içerikli karikatürler nedeniyle dün Senegal’de satışı ve dağıtılması yasaklanmıştı.

Pakistan'da meydana gelen Charlie Hebdo protestolarında da olaylar çıktı, AFP'nin bir foto muhabiri silahla yaralandı.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Fransa   #karşıtı   #gösterilerde   #4   #kişi   #hayatını   #kaybetti   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN