Financial Times: Türkiye Batı'ya sadakatini göstermeli

İngiliz gazetesi Financial Times Türkiye'nin Batılı müttefiklerinin Türkiye'den "sadakat göstermesini beklediğini" dile getirdi.

21-10-2013


Financial Times yazarlarından Daniel Dombey, Türkiye'nin Batı'daki müttefiklerinin bir ilişki sorgulamasına girdiğini ve Türkiye'den bu noktada "sadakatini göstermesinin beklendiğini" yazdı.

"61 yıldır NATO üyesi olan Türkiye, Batı ile ilişkisini kesti mi?"

Financial Times yazarlarından Daniel Dombey, bugünkü makalesinde Türkiye'nin müttefiklerinin tam da bu soruyla yüzleşmeye başladıklarına dikkat çekiyor.

Daniel Dombey'e göre bu şüphe, üç meselenin bileşimine dayanıyor: Ankara'nın Çin'den füze savunma sistemi alma kararı, Suriye'deki el Kaide'yle ilişkili savaşçılara yönelik belirsiz tutum sergilediği iddiası ve son olarak da Türkiye'nin İsrail adına Tahran'da casusluk yapan İranlılara ihanet ettiği iddiaları.

"OBAMA YÖNETİMİ NASIL TÜRKİYE'YE MÜTTEFİK GİBİ DAVRANABİLSİN?"

Dombey, kimi bölge uzmanlarına göre Ankara'ya karşı suçlamalar listesinin inkâr edilecek gibi olmadığını yazarken, Amerikan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nden Steven Cook'un "Türkiye'nin sicilini göz önüne alırsak Obama yönetimi, nasıl Türkiye'yi model bir ortak olarak lanse etsin, hatta ona müttefik gibi davranabilsin ki?" şeklindeki sözlerini hatırlatıyor.

Ancak FT yazarına göre kesin bir sonuca varmak için henüz çok erken. Dombey, füze anlaşması için sözleşmenin henüz düzenlenmediğini, Ankara'nın iç savunma sanayisini geliştirme isteğiyle hareket etmiş göründüğünü belirtiyor. Dombey'e göre bu olaydan çıkarılacak "asıl stratejik ders, Türkiye'nin kendisini stratejik değerlendirmelere mecbur hissetmemiş olması." Ancak Daniel Dombey, Financial Times'daki makalesini şöyle tamamlıyor:

"Türkiye'nin bu üç tartışmalı meseleye verdiği karşılığa bakarsak; füze alımının kesinleşmiş bir anlaşma olmadığındaki ısrarı, cihatçıları kınaması ve İran'la gizli anlaşma iddiaları karşısındaki öfkesi, bu ülkenin Batı'daki ittifaklarına değer verdiğine işaret ediyor. Ama şimdi tüm bunlar gündemdeyken, lafa değil icraata bakılacak."


(Haber 7) 

Etiketler : #Financial   #Times:   #Türkiye   #Batı'ya   #sadakatini   #göstermeli    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN