Ezher şeyhi Tantavi'den inciler

Gazze'ye yönelik İsrail ablukası olmadığını iddia eden El Ezher şeyhi Muhammed Seyyid Tantavi, Mısır’ın Gazze sınırına yapacağı duvar için de "caizdir" fetvası verdi.

02-01-2010


Mısır’daki kadim el Ezher üniversitesi şeyhinden tüm dünyayı şaşırtacak fetva. Gazze’ye yönelik İsrail ambargosu olmadığını ileri süren El Ezher Şeyhi Muhammed Seyyid Tantavi, “Hamaslı yetkililer, Kahire’ye gelip Mısırlı yetkililerle görüşüyor. Bu da Gazze’de ambargonun olmadığını gösteriyor. Yoksa Gazze’den Mısır’a nasıl gelirler” diye konuştu.

Mısır’ın Gazze sınırına yaptığı duvara da “caizdir” fetvası veren Tantavi, “Mısır hükümeti bana, duvarı bölgede dünyanın en büyük eroin ticaretini engellemek için başlattık” dedi. Tantavi, "İsrail duvar yapınca kimse karşı çıkmıyor, Mısır yapınca neden karşı çıkılıyor anlamıyorum" diye serzenişte de bulundu. El Ezher İslami Araştırmalar Komisyonu da Şeyh Seyyid Tantavi’nin fetvasına destek verdi.

Geçtiğimiz aylarda İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile el sıkışırken medyaya yansıyan el Ezher şeyhi Tantavi, "Peres benim elimi sıktı. Ben onun elini sıkmadım. Hatta ben onun Peres olduğunu dahi bilmiyordum" demişti.

ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNDEN TANTAVİ'YE TEPKİ

El Ezher üniversitesinden Şeyh Seyyid Asker ve Dr. Muhammed Abdulmunim el-Berri, Ezher Şeyhi Tantavi’nin aksine Gazze sınırına yapılması hedeflenen duvarının tamamen haram olduğunu açıkladılar. Seyyid Asker ve Abdulmunim el-Berri, El Ezher şeyhinin tüm dünyanın 3 yıldır karşı çıktığı Gazze ambargosunu dahi anlamadığını belirttiler. Ezherli iki öğretim görevlisi, Mısır’ın el Folazi sınırına duvar yapmasının ve Gazzelileri açlığa mahkum etmesinin bırakın İslam hukukuna göre, uluslararası hukukça da haram ve gayri meşru olduğunu ifade etti.

Öte yandan, Mısır güvenlik güçleri yetkilisi ise, Mısır yönetiminin Gazze sınırındaki duvar çalışmalarına başladığını kaydetti.

Etiketler : #Ezher   #şeyhi   #Tantavi'den   #inciler   
YORUMLAR
  • Doğan   03-01-2010 17:10

    Mısır'da çağdaş Firavun olur da Bel'am olmaz mı? Dtarih tekerrür ediyor, dalkavukluk, kula kulluk olsaolsa böyle bir şey olur. Filistini patriği kınar, Mısırın patriği(!) ise savunur. yaa, izzete layık olmak öyle kolay değil... Rabbim zelillerin alçakça yok oluşunu, izzetlilerin de şerefli zaferini en kısa zamanda bize göster Allah'ım... Amin..

  • iqsan güzel   03-01-2010 12:06

    tek cümleyle yazıklar olsun

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN